Οδηγός Διαχείρισης Αιγοπροβάτων από τον κτηνίατρο Νικόλαο Καραλίγκα στην ΚοζάνηΈνας χρήσιμος Οδηγός Διαχείρισης Αιγοπροβάτων δημιουργήθηκε από τον κτηνίατρο Νικόλαο Καραλίγκα στην Κοζάνη.

Εμβόλια

1) Εντεροταξιναιμία (στρουμπάρα)

Δύο φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο, η μία εκ των οποίων απαραίτητα ένα μήνα πριν τον τοκετό. Τότε συνίστάται να γίνεται στη μάνα Σελήνιο (5ml, ενδομυϊκά – στο ψαχνό), καθώς επίσης και χρήση 10ml Growvite (πολυβιταμινούχο) από το στόμα.

Με το σχήμα αυτό, 3 με 4 εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό:

α)στρουμπάρα (εντεροτοξιναιμία),
β)σελήνιο και βιταμίνη Ε στην μάνα,
γ)πολυβιταμινούχο (growvite ή energy plus),
δ)πολυβιταμινούχο στο νερό, πόσιμο, κάθε μέρα (ενισχυτικό),

Έχουμε τις καλύτερες γέννες και το περισσότερο γάλα στη γαλακτοπαραγωγή, δηλαδή επιτυγχάνουμε και υγεία των ζώων και τις μέγιστες αποδόσεις.

Το σελήνιο στο φιαλίδιο που περιέχεται έχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι η βιταμίνη του γεννητικού συστήματος και βοηθάει πολύ στην αναπαραγωγή και στις γέννες, με συνέπεια να έχουμε πολύ λιγότερες δυστοκίες και γεννάνε πιο εύκολα τα ζώα.

Όπως επίσης και στο μαστό με αποτέλεσμα ανθεκτικότητα στις μαστίτιδες και περισσότερο γάλα, όπως επίσης και ποιοτικά καλύτερο (λιπαρά, κτλ.)

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Κτηνιατρείο του κ. Καραλίγκα – Κλικ εδώ

2) Λοιμώδης αγαλαξία (παρμάρα)

Από ηλικία 3 μηνών ξεκινάμε να εμβολιάζουμε, το εμβόλιο για παρμάρα. Μια φοράτο χρόνο, δύο μήνες πριν τη γέννα ή ένα μήνα πριν την έναρξη αρμέγματος ή όποτε κρίνουμε ότι απαιτείται. Στα ζώα που εμβολιάζονται πρώτη φορά στη ζωή τους, αναμνηστικός εμβολιασμός 10 – 15 μέρες μετά. Ο εμβολιασμός για παρμάρα συνιστάται παντού, ακόμη και σε “κλειστές” εκτροφές που δεν βγαίνουν καθόλου έξω τα ζώα, διότι μέχρι και ο παραγωγός μπορεί να εισάγει στην εκτροφή μικρόβιο.

Energy Plus

Το Energy Plus είνα σαν το Growivte Plus, αλλά λίγο πιο δυνατό και περιέχει μελάσσα ως πηγή ενέργειας. Είναι και αυτό πολυβιταμινούχο, ανοσοενισχυτικό, δυναμωτικό και:

1) αυξάνει τις αποδόσεις των αιγοπροβάτων,
2) παρέχει πρόσθετη ενέργεια με την μελάσσα που έχει,
3) εξασφαλίζει την καλή τους φυσική κατάσταση και υγεία,
4) αυξάνει την γονιμότητα,
5) αυξάνει την γαλακτοπαραγωγή.

Προτείνεται να χορηγείται:
1) ένα μήνα πριν τον τοκετό,
2) σε περιόδους stress, όπως αλλαγές διατροφής από χλωρό σε καρπό και το αντίστροφο, όταν από κλεισμένα μέσα βγούν έξω για βοσκή,
3) στον απογαλακτισμό,
4) για αύξηση γαλακτοπαραγωγής,
5) για πρόληψη και ατομική θεραπεία τοξαιμίας εγκυμοσύνης,
6) αύξηση γονιμότητας, 20 με 30 μέρες πριν τις οχείες (μάρκαλος – μαρκάλα)
7) σε ασθενή ζώα, καταπονημένα και αδύναμα για την ενίσχυση τους και την καλύτερη και ταχύτερη ανάρρωση τους, όπως και για την αύξηση των αποδόσεων (γαλακτοπαραγωγή – κρέας) μετά από αρρώστιες.

srtyvwrftywrthywrthywrt

Πολυβιταμινούχο Πόσιμο (στο νερό)

Πολυβιταμινούχο που περιέχει βιταμίνες ,αμινοξέα κ ιχνοστοιχεία στο νερό που πίνουν κάθε μέρα.Μπορούμε να το χορηγούμε συνέχεια(σαν ισορροπιστης και πιο δυνατο ειναι) αλλα ιδιαίτερα βοηθάει κ ενισχύει πάρα πολύ τα ζώα.

1) 30 με 40 μέρες πριν το ζευγάρωμα(μάρκαλος ή μαρκάλα),ανεβάζει τη γενετήσια ορμή τους (libido), δυναμώνει το σπέρμα γενικά τα ενισχύει πολύ
2) 30 με 40 μέρες πριν τη γέννα ,κάθε μέρα κ μέχρι να τελειώσουν οι γέννες, βοηθάει στην πρόληψη της τοξαιμίας εγκυμοσύνης, κ στο να μην έχουμε προβλήματα στις γέννες από έλλειψη βιταμινών ,αμινοξέων και ιχνοστοιχείων, όπως επίσης ενισχύει κ τα αμνοερίφια(αρνιά-κατσίκια)που θα γεννηθούν
3) κατά τη γαλακτοπαραγωγή ,τη βοηθάει πολύ κ ποσοτικά(πολύ γάλα) και ποιοτικά(λιπαρά κτλ).

Διαβάστε περισσότερα για το Πρόγραμμα διαχείρισης μονάδας εκτροφής αιγοπροβάτων – Κλικ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.