Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τους καλλιεργητές φασολιών στην Καστοριά και για τις ζημιές από βροχοπτώσεις σε σιτηρά και κεράσια των χωριών των ΓρεβενώνΤραγικά αδιέξοδα για την παραδοσιακή καλλιέργεια φασολιών στην Π.Ε.Καστοριάς.

Σε τραγικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι παραδοσιακοί μικροπαραγωγοί φασολιών της Π.Ε. Καστοριάς, βλέποντας την παραγωγή τους να μένει απούλητη και τις οικογένειές τους να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Η παραγωγή φασολιών είναι πολύ σημαντική για την περιοχή, μιας και είναι δεδομένες οι πολιτικές συρρίκνωσης της κύριας πηγής εισοδήματος για την περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν η επεξεργασία της γούνας. Απασχολεί σήμερα στην περιοχή πάνω από 600 οικογένειες, και ανάμεσά τους αρκετούς νέους αγρότες.

Οι αθρόες εισαγωγές από γειτονικές χώρες και οι ανεξέλεγκτες από το κράτος παράνομες ελληνοποιήσεις, δυσκολεύουν τη διάθεση της ντόπιας παραγωγής. Ούτε οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για φασόλια με ονομασία προέλευσης – “Φασόλια Καστοριάς”, έχουν καταφέρει τη διάθεση του ντόπιου προϊόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αγροτικού Συλλόγου Φασολοπαραγωγών Άργους Ορεστικού, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 95 τόνοι αδιάθετης φασολοπαραγωγής του 2017 και πάνω από 250 τόνοι στη γειτονική περιοχή των Πρεσπών στην Π.Ε.Φλώρινας. Και έρχεται να προστεθεί η παραγωγή του 2018.

Την ίδια στιγμή με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ για το 90% των ζημιών από τις βροχοπτώσεις του 2016. Οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς,
όπως και συνολικά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και καταφέρνει συντριπτικά χτυπήματα κατά των φτωχών αγροτών, ενισχύοντας τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, με μια σειρά μέτρα σε βάρος τους (φορολoγικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ανταγωνιστικών με την ντόπια παραγωγή αγροτικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα των “Φασολιών Καστοριάς”.
Να απορροφηθεί η παραγωγή φασολιών στην Π.Ε. Καστοριάς;
Να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις των φασολοπαραγωγών της Καστοριάς για τις ζημιές στην παραγωγή τους το 2016;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από βροχοπτώσεις σε σιτηρά και κεράσια των χωριών της Π.Ε. Γρεβενών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έπληξαν την ποιότητα των σιτηρών σχεδόν σε όλα τα χωριά της Π.Ε. Γρεβενών οδηγώντας στους αγρότες σε απόγνωση, μιας και βλέπουν τον κόπο και την παραγωγή τους να γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων και μάλιστα για τους περισσότερους από αυτούς για συνεχόμενες χρονιές.

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής των Γρεβενών, που είδαν μείωση της παραγωγής εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Απρίλη και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κερασοπαραγωγής τους από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Έρχονται οι ζημιές αυτές για τους μικρομεσαίους καλλιεργητές των χωριών της περιοχής, να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά.

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ)
Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή και την επιδείνωση των προβλημάτων τους, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η πολιτική διαχρονικά όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που επιβάλλουν την εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης για τα μονοπώλια και τις βιομηχανίες τροφίμων, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά των Γρεβενών, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού.
Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας, και να μην γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών, ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ .
Να πληρωθούν επιτέλους και για το υπόλοιπο 30% των ζημιών του 2017.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.