«Πλησιάζουν» οι πρόωρες εκλογές: Τα σενάρια για τριπλές κάλπες και οι πιθανές ημερομηνίες



– Αποδεκτή έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της ημερομηνίας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών
– Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση η επίσπευση των αυτοδιοικητικών
– Γιατί κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή της τελευταίας στιγμής

«Φούντωσαν» καταμεσής του καλοκαιριού οι προβλέψεις και τα σενάρια για την ενδεχόμενη επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Κι ενώ ήδη υπήρχε ψηφισμένος νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων, βάσει του οποίου προβλεπόταν να στηθούν κάλπες στα μέσα Οκτωβρίου του 2019, μια νέα τροπολογία που κατέθεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης (10/07) 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα.

Αρχικά, η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προέβλεπε την αντιμετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στο μήνα Μάιο του ίδιου χρόνου, με σκοπό οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με το β΄ γύρο των εκλογών για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Όπως αναφέραν, μάλιστα, πληροφορίες, το γεγονός ότι εμφανίζονται συνολικά 16 βουλευτές της συμπολίτευσης να υπογράφουν το εν λόγω νομοθέτημα, ενδέχεται να υποδηλώνει ότι η μεταφορά προς τα πίσω του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστά κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρα τα πράγματα άλλαξαν και πάλι: Η τροπολογία αναπροσαρμόστηκε με κείμενο – προσθήκη το μεσημέρι της Τετάρτης (11/07/2018) και πλέον οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές – περιφερειακές) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και όχι με τον β’ γύρο, όπως είχαν προτείνει οι ίδιοι αρχικά. Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Υπό το πρίσμα αυτό, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος, για να στηθούν τριπλές κάλπες (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), σε δύο Κυριακές και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 19 και 26 Μαΐου 2019.

Το σχετικό κομμάτι του νομοθετήματος που τροποποιήθηκε αναφέρει πλέον ότι: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη προτείνεται κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αλλαγή στο κείμενο της επίμαχης τροπολογίας κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά και τα ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας που έθεσε ως προς τη θητεία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Παράλληλα, το συνταγματικό κώλυμα παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προαναγγέλλοντας τη διενέργεια ενός σοβαρού διαλόγου για τα ανοικτά ζητήματα με την ΚΕΔΕ.

Τζανακόπουλος: «Ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τις εκλογές»

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε την Τετάρτη (11/07/2018) πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και, όπως γνωρίζετε, η τετραετία λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου, Άννας Μπουσδούκου, εάν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει χαμογελώντας: «Σας είπα, ακριβώς, ποιες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού».

Παππάς: «Μην τα μπλέκουμε – Κάλπες θα έχουμε το Σεπτέμβριο του 2019»

Μετά και τη δήλωση που έκανε το πρωί της Τετάρτης (11/07/2018) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επανέλαβε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας την ίδια ακριβώς θέση.

«Οι κάλπες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, τότε εξαντλείται η τετραετία, και κανείς δεν χρειάζεται να τα μπλέκει. Οι προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές διαψεύστηκαν ήδη», δήλωσε ο κ. Παππάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real FM».

Από το newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.