Σαν Κυριακή η σημερινή ημέρα, γιορτή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Σαν Κυριακή η σημερινή ημέρα (12-7-2018) μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Τελέσαμε, χθες, 11-7-2018, τον Εσπερινό και σήμερα, 12-7-2018, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.

Τις ι. Ακολουθίες τέλεσε ο εφημέριος του ι. Ναού πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. και στο αναλόγιο έψαλε καλλίφωνα και ρυθμικά ο χορός των ψαλτών: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης και Βασίλης Καρανώτας.

Για την ψαλτική της ημέρας χρησιμοποιήθηκε η ”Ακολουθία και Παρακλητικός Κανών του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου”. Οι Ακολουθίες αυτές, όπως αναφέρεται στο εμπροσθόφυλλο, ”Εποιήθησαν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. ΙΩΛ εις κοινήν των Ορθοδόξων Χριστιανών ωφέλειαν. Έκδοσις 2015”.

Πολλοί πιστοί (και νέοι γονείς με τα παιδιά τους) ήρθαν στον ιερό Ναό, ασπάστηκαν τη φορητή εικόνα του Αγίου Παϊσίου (αγιογραφημένη διά χειρός Δημητρίου Βάσσου – Αιανή) συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και στη Θεία Κοινωνία.

Ο Άγιος Παΐσιος φανερώθηκε ”εν εσχάτοις καιροίς” και αναδείχτηκε με τον προσωπικό του αγώνα και με τη χάρη του Θεού ”Υπήκοος Κυρίου, της νηστείας εργάτης, και προσευχής εραστής, διδάσκαλος των νέων, νοσούντων και καμνόντων, ιατρός ακριβέστατος” (Κανών β’ του αγίου, Ωδή ζ’).

Ο Άγιος Παΐσιος ”εγεννήθη εν Φαράσοις της Καππαδοκίας τη 25η Ιουλίου 1924…. Εν τέλει του βίου αυτού ασθενήσας βαρέως ετελεύτησεν ενταφιασθείς εν τη Ιερά Μονή αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εν Σουρωτή τη 12η Ιουλίου 1994. Πολλά σημεία εποίησε και μετά την οσίαν αυτού κοίμησιν.” (Συναξάρι της Ακολουθίας του, σελ. 50-51).

Ο Άγιος Παΐσιος ”υπήρξε μιμητής του Χριστού” (Δοξαστικό Λιτής) γι’ αυτό και ”καθ’ εκάστην ημέραν πληθύς ανθρώπων, ως εις κιβωτόν σωτηρίας, εκύκλου την καλύβην του”, αλλά κι ακόμα ”νυνί τω τάφω του, ομοίως οι πιστοί προσερχόμενοι τα αυτά αιτούνται…” (Ιδιόμελο Λιτής).

Ταις αυτού πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. (Συναξάρι).

π.Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.