Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη για τη συμφωνία των Πρεσπών

Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία γράφτηκαν πάρα πολλά και που πράγματι δημιουργεί πολλές αντιδράσεις. Μια διαπραγμάτευση , που γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και μετά από πολλές χαμένες, ιστορικά, ευκαιρίες να λυθεί με το θέμα με πολύ ευνοϊκότερους όρους.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Η συζήτηση δεν γίνεται για το τι ιδανικά θα επιθυμούσαμε αλλά και για το τι είναι εφικτό. Και σε αυτή τη βάση είναι όλες μας οι τοποθετήσεις. Φυσικά θα προτιμούσαμε να ονομαστεί η γειτονική χώρα με ένα τελείως διαφορετικό όνομα αλλά αυτό χάθηκε από τις αρχές του 1990. Και η ιστορία έχει αποδείξει πως μετά από κάθε αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης, η επόμενη πρόταση είναι χειρότερη.

Εμείς από την αρχή είχαμε εκφραστεί υπέρ μιας λύσης που θα είναι κοινά αποδεκτή, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, θα εξαλείψει αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις και θα εξασφαλίζει πως η Μακεδονία αποτελεί κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας. Θα διασφαλίζει επίσης συνθήκες καλής γειτονίας.

Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι αν αυτή η συμφωνία τα εξασφαλίζει αυτά. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μετά από 26 χρόνια διαπραγματεύσεων της Ελληνικής διπλωματίας και των Ελληνικών κυβερνήσεων, υπάρχουν πολλά θετικά σημεία, υπάρχουν όμως και αρκετά θολά σημεία. Πράγματα που γνωρίζουν οι διπλωμάτες και όσοι έκαναν τη διαπραγμάτευση και θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.

Είναι πλήρως κατανοητό λοιπόν πως υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που θεωρεί θετική τη συμφωνία αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα και εδώ στην περιοχή μας που είναι αρνητικό και επιφυλακτικό στη συμφωνία.

Ούτε οι πρώτοι είναι προδότες και Εθνικά μειοδότες ούτε όσοι είναι απέναντι στη συμφωνία είναι ακραίοι ή Εθνικιστές.

Να μην κρυβόμαστε όμως κιόλας! Είναι προφανές πως πολλοί επενδύουν πολιτικά και χτίζουν καριέρες πάνω σε αυτό το θέμα ενώ και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να πατήσουν στο λαϊκό αίσθημα για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα.

Σε αυτή την προσπάθεια διχασμού και πόλωσης δεν θα συμμετέχουμε!

Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε μια νηφάλια στάση, μακριά από εντυπωσιασμούς και ακρότητες στο θέμα αυτό, όπως κάνουμε εδώ και 10 χρόνια.

Γνωρίζουν όλοι ότι ως Δημοτική Παράταξη, αλλά και ως Δημοτική Αρχή σήμερα, τοποθετούμαστε σε πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας έντιμα, ξεκάθαρα και με γνώμονα αυτό που πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον του τόπου.

Ξέρουν πάρα πολύ καλά οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που διαφωνούν μαζί μας, πως ότι λέμε, είναι αυτό που πιστεύουμε!

Γιατί πιστεύουμε πως ιστορικά αυτή εδώ η πατρίδα, έχει πληρώσει ακριβά τον λαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία και την δημαγωγία.

Το όλο ζήτημα θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες καθώς η Συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο υψηλότερο δυνατά επίπεδο.

Το σημαντικότερο είναι πως οι όποιες επιλογές θα κριθούν στην πράξη και η ιστορία θα είναι ο τελικός κριτής για όλους.

Η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής μας οντότητας και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο διχαστικών πρακτικών αλλά στοιχείο που ενώνει όλους τους Έλληνες.

14 σχόλια στο άρθρο “Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη για τη συμφωνία των Πρεσπών

 1. Δεν μας αρεσει η τοποθέτηση σου δημαρχε. δεν σε ψηφισαμε για να εχεις αυτην την αποψη για τετοια θεματα.

 2. Όταν θα το δείξει η ιστορία θα είναι πολύ αργά για τη Μακεδονία μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε αδρανείς περιμένοντας να φανούν τα αποτελέσματα για να κρίνουμε εκ των υστέρων. Όντως τα θεμέλια της προδοσίας μπήκαν το 1990, αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να επισφραγιστεί το 2018. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, άλλο να λες κάτι στα λόγια κι άλλο να βάζεις την υπογραφή σου. Η υπογραφή δεσμεύει. Δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να κάνουμε παραχωρήσεις, ειδικά τέτοιας έκτασης. Εμείς έχουμε το καρπούζι εμείς και το μαχαίρι. Εμείς είμαστε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ενώ αυτοί δε μπορούν να μπουν σε κανένα εάν δεν υπογράψουμε εμείς. Αποκλειστικά στο δικό μας χέρι είναι να τους νομιμοποιήσουμε. Αλλιώς να αρχίσω κι εγώ να ζητάω το χωράφι σου κι επειδή δε θα βρίσκουμε λύση ύστερα από 25 χρόνια να μου δώσεις το μισό γιατί όπως λες ” μετά από κάθε αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης, η επόμενη πρόταση είναι χειρότερη.” Αδύναμο επιχείρημα. Χειρότερη προφανώς για τον ένα από τους 2 θα είναι, δε γίνεται να είναι χειρότερη και για τους δύο. Γιατί λοιπόν να είμαστε εμείς αυτοί που θα επιλέξουμε τη χειρότερη λύση;

 3. δεν μας νιαζουν οι αποψεις σας κυριε!
  τον κόσμο τον ρωτήσατε τι θέλει;
  ξερεις τι άποψη έχουν έστω οι ψηφοφοροι σου;
  δεν εκπροσωπειτε την παρτι σας, καταλαβετε το επιτελους.
  εναν μεγαλο δημο εκπροσωπειτε που δεν εχετε ιδεα τι θελει σε πολλα ζητηματα, η κανετε πως δεν εχετε ιδεα.

 4. Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε μια νηφάλια στάση, μακριά από εντυπωσιασμούς και ακρότητες ΘΕΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΣΤΟ ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΧΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΣΑΝΟ

 5. Άκουσε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ @@@@, δεν έχεις καμία κατανόηση του τι λες. @@@@, οι παππούδες μου ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ @@@@@@ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ. Nai ήρθε ή ώρα να πας πάρεις για ότι πάλεψαν οι παππούκες σου για εσένα! Τί, τίποτα @@@@@, ΠΑΡΕ ΒΑΡΚΑ !

  1. Αγαπητέ ΟΎΤΕ ΈΧΕΙς Κ παλιό @@@@@@@ συμφωνώ μαζί σου γιατί @@@@@@ σαν και σένα θέλουν @@@@@@@ και άπλωμα στον ήλιο @@@@@@ το οικόπεδο σου ότι κατάλαβες κατάλαβες @@@@@

   1. Ήξεραν πολύ καλά και κάτι σαν εσάς σας αμωλούσαν μαύρα σκυλιά, έτσι απλά, ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΒΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ, ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.