Τα «διόδια της απανθρωπιάς» και οι «φυλακές των ψυχών»: Δύο μείζονα ζητήματα της περιοχής – Του Μιχάλη Αγραφιώτη



Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Τα τελευταία 24ώρα η περιοχή του Βοίου Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία χτυπιούνται βάναυσα από την κυβέρνηση. Δύο καθαρά κυβερνητικές αποφάσεις, δύο αποφάσεις Υπουργών, του κ. Σπίρτζη και του κ. Βίτσα, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια με συνέπεια η νεολαία να έχει φύγει σε μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό. Η πρώτη απόφαση αφορά την τοποθέτηση ενός μετωπικού σταθμού διοδίων στα όρια Κοζάνης και Βοίου επί της Εγνατίας Οδού με το τίμημα να αγγίζει τα 2 ευρώ, όπως λένε οι πληροφορίες και την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε Σιάτιστα και Ξηρολίμνη, ενώ πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσει τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε κάθε έξοδο της Εγνατίας Οδού και μάλιστα, με τον γνωστό «κουβά» όπου θα ρίχνεις κέρματα και δεν θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, όπως παλιότερα.

Οι συνέπειες αυτής της τοποθέτησης θα είναι πολλαπλές για τις τοπικές κοινωνίες της Καστοριάς, των Γρεβενών και φυσικά του Βοίου. Γιατί όμως; Διόδια υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα, με υπερβολικές τιμές. Όμως στην περίπτωση των μετωπικών διοδίων της Καλαμιάς η επιβάρυνση γίνεται σε κοινωνικές ομάδες που μετακινούνται μεταξύ περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της πρωτεύουσας της Περιφέρειας της Κοζάνης, αλλά και των εδρών των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Όταν είναι επιβεβλημένη η μετακίνηση για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς με την πρωτεύουσα της Περιφέρειας, δεν μπορείς να επιβάλεις την πληρωμή ενός μεγάλου ποσού διοδίων, σε ανθρώπους που δεν μετακινούνται για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά για λόγους που η ίδια κρατική δομή δημιουργεί και ίσως, αυτοί οι άνθρωποι να αναγκάζονται να μετακινηθούν καθημερινά. Είναι άδικο άνθρωποι που κινούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας να επιβαρύνονται με τόσο μεγάλο κόστος και σε πολλές περιπτώσεις καθημερινό. Ειδικά σε μια περιοχή φτωχή και με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη.

Το επαρχιακό δίκτυο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν συντηρείται λόγω της Εγνατίας Οδού, ενώ δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους διερχόμενους να πληρώνουν και πλευρικά και μετωπικά διόδια για μια μετακίνηση. Είναι άδικο και υπερβολικό.

Τα αναλογικά διόδια, όταν ισχύσουν, θα είναι μεν δίκαια, εφόσον για μετακινήσεις εντός των Περιφερειών έχουν πολύ χαμηλό τίμημα ή είναι μηδενικά. Γιατί το ποσό των 3 λεπτών το χιλιόμετρο, που πρότεινε ο κ. Σπίρτζης είναι εξωπραγματικό και υπερβολικό. Λόγου χάρη η απόσταση των 100 χλμ στη Δυτική Μακεδονία θα στοιχίζει 3 ευρώ και αν υπολογίσουμε και την επιστροφή πάμε στα 6 ευρώ, ποσό υπερβολικότατο. Αυτό όμως θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα.

Οι λύσεις που έχουμε σήμερα είναι δύο. Πρώτον, να υπάρξει μια παράταση στην τοποθέτηση των μετωπικών διοδίων προς το παρόν, αν και δεν πιστεύω ότι κανένας μπορεί να παρέμβει πολιτικά, ώστε να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, λόγω ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού. Δεύτερον, με συνεχόμενες δικαστικές προσφυγές στη διοικητική δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να παρατείνεται ο χρόνος τοποθέτησης του σταθμού και με αυτόν τον τρόπο να μην ξεκινήσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να πληρώνουν τα βάναυσα διόδια.

Το άλλο ζήτημα που προέκυψε για την περιοχή είναι η επιστολή του Υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στον Δήμαρχο Βοίου, Δημήτρη Λαμπρόπουλο για την δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Νεάπολη και συγκεκριμένα, στο Στρατόπεδο Πόρτη, όπου και το 2012 είχε γίνει συζήτηση για τη δημιουργία ανάλογου κέντρου.

Πρώτα απ’ όλα το ιστορικό των κέντρων φιλοξενίας ανά τη χώρα είναι αρνητικό, οπότε δεν θα θέλαμε στη Δυτική Μακεδονία να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο με τη Λέσβο, τη Χίο και άλλες περιοχές.

Δεύτερο, η περιοχή δεν έχει άρτια νοσοκομειακή κάλυψη και ιατρική κάλυψη για τους μόνιμους κάτοικους, δεν θα έχει για τους πρόσφυγες.

Τρίτο, οι εγκαταστάσεις προφανώς και θα είναι κοντέινερ, άρα αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν θα ζούνε σε τρισάθλιες συνθήκες ειδικά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες.

Τέταρτο, το καθεστώς κράτησης θα είναι απαράδεκτό, οπότε δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η περιοχή να γίνει «φυλακή ψυχών», ενώ η διαχείριση αυτού του κομματιού από το κράτος και τις ΜΚΟ είναι απαράδεκτό, οπότε δεν μπορεί να γίνει εξ’ αρχής ουδεμία συζήτηση. Άρα η απάντηση των τοπικών αρχών πρέπει να είναι από την αρχή αρνητική, γιατί δεν θέλουμε σαν περιοχή να συμβάλλουμε στο έγκλημα που κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί και η Ευρώπη και να μην αποστέλλουν αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλουν να πάνε.

Αν βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι σε συνθήκες στέρησης θα γίνουν επικίνδυνοι για την κοινότητά τους και την τοπική κοινωνία, άρα δεν πρέπει από την αρχή να συζητάμε για δημιουργία κράτησης μεταναστών στη Δυτική Μακεδονία.

2 σχόλια στο άρθρο “Τα «διόδια της απανθρωπιάς» και οι «φυλακές των ψυχών»: Δύο μείζονα ζητήματα της περιοχής – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Δυστυχώς και τα 2 ζητήματα που θέτετε δεν είναι στο χέρι κανενός δήμου για να τα αλλάξει. Εντολές θα εκτελέσουν, όπως γίνεται πάντα και παντού!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.