Οι δράσεις της 3ης Συνάντησης για τη Βυζαντινή Τέχνη στην ΚοζάνηΗ πρωτότυπη καλλιτεχνική σύζευξη- προσπάθεια ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, «3η Συνάντηση για τη Βυζαντινή Τέχνη» που ξεκίνησε το 2016 και οδήγησε στη δημιουργία δεσμών μεταξύ φορέων τέχνης και πολιτισμού τριών χωρών, ξεκινά τη δραστηριότητα της και στην Κοζάνη. Ο κύκλος των δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00: Εγκαίνια της Έκθεσης των έργων των καλλιτεχνών των τριών χωρών (Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία) στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:00- 14:00: Πρακτικό εργαστήριο στη Στέγη Παιδιού Κοζάνης «Ο Άγιος Στυλιανός»
19:00: Συναυλία στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης με τίτλο «Προσευχή και Παράκληση σε ανατολή και δύση»

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 και ώρα 11:00-14:00: Πρακτικό εργαστήριο στη Στέγη Παιδιού Κοζάνης «Ο Άγιος Στυλιανός»

Μια πολυσχιδής εκπαιδευτική δραστηριότητα , ένας εικαστικός διάλογος, που προέκυψε από τη διαπολιτισμική σύμπραξη τριών χωρών, με κοινό παρανομαστή την αγάπη για τις επηρεασμένες, από το ιδιαίτερο ιδίωμα της Βυζαντινής παράδοσης, τέχνες, η «3η Συνάντηση για τη Βυζαντινή τέχνη» συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων ετών κάνοντας τη δεύτερη στάση της για το 2018 στην Κοζάνη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία στις 18- 22 Μαΐου του 2018 και αναμένεται η συνέχεια τον Οκτώβριο του 2018 στην Ιταλία.

Την πρωτοβουλία του διαλόγου των παραδόσεων των τριών χώρων, για φέτος αναλαμβάνουν τα αγιογραφικά εργαστήρια του πολιτιστικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» στην Κοζάνη, της Associazione Archeosofica στη Φλωρεντία (Ιταλία) και του Δημοτικού Εικαστικού Εργαστήριου (Decsic) του δήμου Voluntari (Ρουμανία). Μαζί τους σε αυτό το διάλογο, ενώνουν τις δυνάμεις του, τα αγιογραφικά εργαστήρια του Μικρασιατικού Συλλόγου, Π.Ε. Κοζάνης, της Scoala gimnaziala nr. 1 στην Ciorogârla (Ρουμανία), το εργαστήριο ξυλογλυπτικής Arte’s από το Αρέτσο (Ιταλία) καθώς και αγιογράφοι, απόφοιτοι και φοιτητές, του τμήματος Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Κορυφαίοι συμπαραστάτες της φετινής προσπάθειας είναι: Δήμος Κοζάνης, Aντιδημαρχία Πολιτισμού Κοζάνης, Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, δίκτυο Δημοτικών Μουσείων Βουκουρεστίου (Muzeul Municipiului București), Inspectoratul Scolar Judetean Ilfov (Ρουμανία).

Σημαντική επίσης είναι η συνδρομή των: Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, Στέγη
Παιδιού «Ο Άγιος Στυλιανός»», Δη. Πε. Θε. Κοζάνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Regione Toscana, Comune di Firenze, Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, Consiliul Judetean Ilfov.

Την εκδήλωση μουσικά «ντύνουν»: το σχήμα Coro di Musica Antica, η χορωδία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών υπό τη διεύθυνση του κου Βαγγέλη Μυλωνά και η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης υπό τη διεύθυνση της κας Έμης Δημοπούλου- Τσιούρα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.