Το Συνδικάτο Εργαζομένων «Εργατική Αλληλεγγύη» για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

Διοίκηση της ΔΕΗ και εργοδοτικός συνδικαλισμός εκβιάζουν τους εργαζόμενους.
Διαιωνίζουν τα μνημονικά μέτρα
Αλλάζουν προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις
Προωθούν την ιδιωτικά ασφάλιση

Στα χνάρια της ΓΣΕΕ που συμμαχώντας με όλες τις μνυμονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταργήσει στην ουσία τις συλλογικές συμβάσεις, και όπου υπογράφονται είναι εκβιαστικές και καταστροφικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων, ακολουθώντας τις επιταγές των εργοδοτών και του κεφαλαίου, ΓΕΝΟΠ και εργοδοτικά σωματεία με την δι οίκηση της ΔΕΗ προχωρούν στην υπογραφή μίας ακόμα εξευτελιστική μνυμονιακή σύμβαση.

Αυτή η συλλογική σύμβαση που υπογράφεται κυριολεχτικά την τελευταία στιγμή εκβιαστικά υπό τον φόβο της λήξης της μετενέργειας, μετά από πολύμηνη αναμονή και αγωνία από τους εργαζόμενους και με διαδικασίες που δεν τιμούν το συνδικαλιστικό κίνημα, με συζητήσεις σε κλειστά γραφεία και παζάρια κάτω από το τραπέζι, μακριά από τους εργαζόμενους και διασπορά ψευδών ειδήσεων θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Έκαναν ότι μπορούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση και την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφήνοντας ανασφάλιστους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, έρχονται τώρα να την παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα με ομαδική ιδιωτική ασφάλιση, και μάλιστα οι όροι και το τίμημα θα γίνουν γνωστά το 2019 και πάντα με βάση τον μνημονιακό νόμο 4024/2011 δηλαδή να μην ξεπερνάμε το 65% του εισοδήματος του 2009.

Καταργούν κάθε δικαίωμα διεκδίκησης των εργαζομένων για αναπλήρωση απωλειών που έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια αφαιρώντας από την σύμβαση την παράγραφο της σύμβασης του 2015 με την οποία οι εργαζόμενοι έστω και μετά την ψευδεπίγραφη έξοδο από τα μνημόνια θα έπαιρναν ένα μισθολογικό κλιμάκιο από αυτά που τους είχαν κόψει το 2012.

Πιστεύουμε πως οι αλλαγές στον Κ.Κ.Π (Κανονισμός Καταστάσεων Προσωπικού) ΔΕΗ που περιέχει η σύμβαση και δεν αναφέρεται κανείς σε αυτές, ανοίγουν τα παράθυρα για χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στην ΔΕΗ. δίνει το δικαίωμα στην διοίκηση να προσλαμβάνει έκτακτους εργαζόμενους, με τις iδη υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα και μισθούς, για οργανικές θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση απαλλάσσεται να προσλαμβάνει τακτικό προσωπικό. Αλλάζουν τους όρους στις κατηγορίες, στις βαθμίδες και στις ειδικότητες ανάμεσα σε διαφορετικές στάθμες σπουδών.
Αδικεί τους νέο προσλαμβανόμενους, που δεν θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους αν δεν ήταν στην ίδια ειδικότητα και καθήκοντα.
Αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους στα πειθαρχικά συμβούλια στις ορέξεις των νέων αφεντικών ιδιωτών των προς πώληση μονάδων που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Πανηγυρίζουν αντί να απολογούνται για τις αδικίες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια και παρουσιάζουν ως θετικές τις αλλαγές στα τερματικά κλιμάκια όπως και για τον μη συμψηφισμό της αποζημίωσης που θα έπρεπε να ισχύει από τότε που το ασφαλιστικό μας από αυτασφάλιση έγινε ταμείο με όλα τα καταστροφικά επακόλουθα.

Συνάδελφοι – σσες
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» με ομόφωνη απόφαση του Δ/Σ αποφάσισε να μην συνυπογράψει αυτήν την σύμβαση της ντροπής. Δεν δεχόμαστε να εμπαίζονται και να εκβιάζονται οι εργαζόμενοι με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο.

Διατηρούμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε, κόντρα στην ηττοπάθεια και στον συμβιβασμό του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Για όλα αυτά που μας ανήκουν:
Καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων από την λαίλαπα των μνημονίων.
Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, με ίσες εργασιακές σχέσεις και εργατικά δικαιώματα.

Κοινωνική ασφάλιση και δημόσια υγεία για όλους τους εργαζόμενους.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή, στις 18/10/2016, Πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση κείμενο που επεξεργάστηκαν και επέδωσαν στα κόμματα 513 Εργατική Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα (τα οποία αναφέρονται σε παράρτημα που επισυνάπτεται) που εκφράζουν χιλιάδες εργαζόμενους.

Παρά τις προσπάθειες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και των συνδικάτων, η κυβέρνηση ακολούθησε απαράδεκτη πρακτική και αρνήθηκε να συζητηθεί η πρόταση νόμου στη Βουλή.

Έτσι σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει αυτή την Πρόταση Νόμου με τη μορφή Επίκαιρης Επερώτησης και ζητά να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο. Η Πρόταση Νομού έχει ως εξής:
«Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Πρόταση Νόμου
« Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας»
Αιτιολογική Έκθεση

513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα δίνουμε το δικό μας πόρισμα για τα Εργασιακά και τους μισθούς, καταθέτοντας σε όλα τα κόμματα εκτός από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
Στην πρόταση νόμου που έχουμε επεξεργαστεί καταργούνται όλες οι αντεργατικές διατάξεις που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια. Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους. Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ. Καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά. . Ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι για μας περασμένα ξεχασμένα.

Κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή-λάστιχο.
Διεκδικούμε:
1. Την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 ως σήμερα.
2. Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
3. Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των όρων δουλειάς, δυναμώνει η τάση της σχετικής κι απόλυτης εξαθλίωσης. Ο μέσος μισθωτός, πριν τη φορολογία εισοδήματος του, έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων. Συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, φαίνεται πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης.

Οι βασικές πλευρές των αντεργατικών μέτρων, που προωθήθηκαν και υλοποιούνται παρά τις αρχικές διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτερου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης και μισθών στο δημόσιο, περιλαμβάνουν τα εξής:

Το 2012, με ΠΥΣ της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτερος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση έφθασε στο 32%. Με τον ίδιο νόμο πάγωσαν τα επιδόματα που αφορούσαν τις τριετίες και το πάγωμα θα συνεχιστεί μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%. Σήμερα, το ποσοστό της ανεργίας είναι περίπου στο 26% με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τη ζωή της εργατικής τάξης.
Μείωση κατά τρεις μήνες της μετενέργειας κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων. Μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον δεν υπογραφεί νέα, ισχύουν μόνο οι όροι που αφορούν το βασικό μισθό και τα επιδόματα τριετιών, τέκνων, σπουδών, επικίνδυνης εργασίας, εφόσον αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έληξαν. Κάθε άλλο επίδομα παύει να ισχύει.

Με τους νόμους που ψηφίστηκαν αναστέλλεται η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και της γενίκευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες με επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που συνάπτουν με Ενώσεις Προσώπων που αποτελούν όργανα της εργοδοσίας αλλά και με ατομικές συμβάσεις να ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις (αύξηση εκ περιτροπής εργασίας, μερικής απασχόλησης), με άμεση συνέπεια στο ύψος του μισθού.
Καταργήθηκε η αρχή της ευνοϊκότερης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), μια μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος, ανοίγοντας το δρόμο για σύναψη μικρότερων συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης ή σε ατομικές συμβάσεις, που δημιουργούσαν ακόμη χειρότερους όρους δουλειάς. Είναι αποκαλυπτικό το στοιχείο που δείχνει ότι από τα τέλη του 2012 μέχρι τα μέσα του 2014 έχουν συναφθεί (κυρίως με ενώσεις προσώπων) 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προβλέπουν μειώσεις μεταξύ 10% – 40%.

Ορισμένα ακόμη στοιχεία που καταγράφουν τις συνέπειες για τους εργαζόμενους:
– Γενικεύεται η απλήρωτη εργασία, αφού υπογράφονται ακόμη και συμβάσεις, όπου μέρος του μισθού θα αποδίδεται μέσω κουπονιών σούπερ μάρκετ.
– Η μείωση των μισθών οδήγησε σε μείωση των υπερωριών, των προσαυξήσεων στις υπερεργασίες. Οδήγησε στην απλήρωτη υπερωρία με τον εργαζόμενο να λαμβάνει αντί αμοιβής, ρεπό που στην πλειοψηφία ούτε αυτά δίνονται.
– Ταυτόχρονα, αυξήθηκε από δύο μήνες σε ένα χρόνο δουλειάς το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αξιοποιούν με τέτοιο τρόπο την υπογραφή συμβάσεων με τους εργαζόμενους ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους δώσουν ποτέ αποζημίωση.
– Η συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του. Η μείωση αυτή φτάνει στο 21%!
– Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στο 24%, είναι παράγοντες που μειώνουν μισθούς, το λαϊκό εισόδημα, που περιορίζουν την όποια μικρή δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Ζητάμε η πρόταση νόμου να μπει για συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και να γίνει Νόμος του Κράτους.»
Αθήνα 18-10-2016

Οι Προτείνοντες Βουλευτές
(Υπογράφεται από όλους τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.