Το πρακτικό πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Το Σκοπιανό δεν είναι απλά ένα πρόβλημα του παρελθόντος που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση με ευτελείας. Το βασικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί την επόμενη μέρα της ονομασίας ως «Μακεδονία» με συνθετικό προσδιορισμό, ο οποίος θα εξαφανιστεί την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Γιατί πάρα πολύ απλά, αν σκεφτούμε το θέμα από διοικητικής πλευράς, δεν μπορεί να υπάρχει κράτος με τον όρο «Μακεδονία» στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα να υπάρχουν περιφέρειες στη γειτονική Ελλάδα με τον ίδιο όρο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο όρος θα υποβαθμιστεί και θα χαθεί τελείως από την Ελλάδα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Περιφέρεια μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και άλλοι θεσμοί του κράτους που εμπεριέχουν έναν όρο που δεν θα είναι συμβατός με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Πως θα υπάρχει Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όταν στα βόρεια θα υπάρχει κράτος «Βόρειας Μακεδονίας» ή «Άνω Μακεδονίας»; Εκ των πραγμάτων οι δικές μας Μακεδονίες θα υποβαθμιστούν και σύντομα θα ζητηθεί από τους γείτονες να υποχωρήσουμε και να απαρνηθούμε τον όρο. Φανταστείτε αν υπήρχε στα βόρεια μας ένα κράτος που να χώριζε τις περιφέρειες του με την ονομασία «Δυτική Ελλάδα», «Κεντρική Ελλάδα» κτλ. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Σε πέντε χρόνια η γειτονική χώρα θα το απαιτήσει και βάσει των διεθνών κανόνων θα το πετύχει.

Άρα εμείς σαν Δυτικομακεδόνες θα κληθούμε να αλλάξουμε τα ονόματα των θεσμών μας. Προτείνω να ονομάσουμε την Περιφέρεια μας «Δυτικής Μπουταρείας», το Πανεπιστήμιο «Καρυπίδειο», μιας και θα υπάρξει συγχώνευση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Καλώ την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και τους Περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας, όπως και τους επικεφαλής των θεσμών να παρέμβουν στην κυβέρνηση και στους διεθνείς θεσμούς και να επισημάνουν το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί την επόμενη της συμφωνίας. Εκτός από την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας θα υπάρξει και ανυπολόγιστη ζημιά στη δομή της χώρας μας.

6 σχόλια στο άρθρο “Το πρακτικό πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Περιφέρεια Δυτικής Μπουταρείας και Καρυπίδειο Πανεπιστήμιο;
    Γιατί Μπουταρεία η Περιφέρεια; Δικιά του είναι;
    Και γιατί Καρυπίδειο; Δικό του κατόρθωμα είναι;
    Αν και λάθος η όλη ονοματολογία, το σκεπτικό σου σωστό είναι…

  2. Ειρωνικά είναι τα ονόματα. Κάποτε ο Βασίλης Καραγιάννης είχε ονομάσει το Πανεπιστήμιο Κουκουλοπούλειο

  3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΣΚΟΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΊΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΏΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ…ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΘΗΤΟΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΏΚΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.