Ας πούμε την αλήθεια για τη ΔΕΗ – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

asr45uj6y5sawruj5wsrujr5

Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Δεν θα αναφερθούμε στις Εθνικές διαστάσεις της ΔΕΗ, αλλά στις διαστάσεις που πλέον λαμβάνει χώρα η ΔΕΗ στην περιοχή μας σε όλα τα επίπεδα. Η κραταιά ΔΕΗ έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Ουσιαστικά, διαπραγματευόμαστε μια έντιμη αποχώρηση της επιχείρησης από την περιοχή, έχοντας φυσικά αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις που έχει μια επιχείρηση όταν εγκαταλείπει την περιοχή δράσης της. Όμως, για να αντιληφθούμε την πτώση της παραγωγικής δραστηριότητας, πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι αφήνει η ΔΕΗ στην περιοχή μας.

Η μονάδα της Μελίτης πωλείται χωρίς ουσιαστικές διασφαλίσεις για περιβάλλον, τηλεθέρμανση, ανταπόδοση και θέσεις εργασίας. Μπορεί το νομοσχέδιο να αναφέρει ονομαστικά κάποιες γενικές αρχές, αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση για τον ιδιώτη επενδυτή που θα αγοράσει τη μονάδα. Εκτός από τις παραλείψεις ως προς την κοινωνία και το περιβάλλον, κατ’ ουσία δεν δεσμεύεται για μελλοντικές θέσεις εργασίας, ούτε καν για τις υπάρχουσες και δεν δεσμεύεται για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας που θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα αν η ΔΕΗ παρέμενε δημόσια, αλλά όπως φαίνεται ο νομός Φλώρινας θα παραμείνει με τη μια και μοναδική μονάδα παραγωγής.

720_156212_75e54c17b9-ab9f7d843e56d912Για τις μονάδες του Αμυνταίου δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετήσει η ΔΕΗ λεφτά για συντήρηση τους. Διανύουμε το έτος 2018 και όπως φαίνεται ολοκάθαρα οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες σε σχέση με το λιγνίτη θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί. Η συντήρηση των μονάδων έχουν τρομακτικό κόστος και δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία επένδυση για παρατείνουν τη ζωή σε μονάδες που έχουν σοβαρά προβλήματα. Άρα, το μέλλον των μονάδων είναι άσχημο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι μονάδες θα κλείσουν πριν την ώρα τους.

Οι μονάδες της Καρδιάς θα κλείσουν ούτως ή άλλως και το πρόβλημα είναι, όπως και στο Αμύνταιο, η τύχη των εργαζομένων. Εκτίμηση μου είναι ότι θα υπάρξουν εθελούσιες αποχωρήσεις με κάποιο bonus, όχι σοβαρό, και πολλά άτομα θα αναγκασθούν σε απόλυση, ακόμη και από τη μητρική ΔΕΗ, εκτός και αν δεχθούν να μετακινηθούν σε μονάδες των νησιών ή σε δυσπρόσιτα μέρη για να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης. Το σίγουρο είναι ότι το πάλαι κραταιό «14» θα κατεδαφιστεί, γιατί όπως αναφέρουν άνθρωποι της επιχείρησης, κάτω από το εργοστάσιο υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα λιγνίτη.

Τέλος, από τις υπάρχουσες δομές της ΔΕΗ μένουν οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου, από τις οποίες η V είναι ευέλικτη, ενώ οι άλλες περισσότερο ρυπογόνες. Σύμφωνα με την φιλοσοφία της ΡΑΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εμπλοκή τους στο σύστημα, φαίνεται καθαρά ότι οι μονάδες θα μπαίνουν στο σύστημα τελευταίες με συνέπεια λόγω της ενεργειακής ύφεσης και κρίσης να μην χρησιμοποιούνται και να μη χρειάζονται τον αριθμό των εργαζομένων που αξιοποιεί σήμερα. Άρα και αυτές οι μονάδες θα είναι κατ’ ουσία εφεδρικές.

dei-monada5-620x330Η Πτολεμαΐδα V, μια πραγματικά υπερσύγχρονη μονάδα που αμφισβητείται το μέλλον της στη ΔΕΗ, είναι σίγουρο ότι όταν λειτουργήσει που πιθανολογώ ότι θα καθυστερήσει 1 με 2 χρόνια, ίσως να λειτουργήσει κατευθείαν και με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ που θα περνάει λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Ούτως ή άλλως μπορεί να λειτουργήσει πιο ευέλικτα και δεν θα έχει ανάγκες για την αξιοποίηση πολλών εργατών για την απόδοση της.

Για τις τηλεθερμάνσεις, που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες η λειτουργία τους, θέλω να εκφράσω την πλήρη βεβαιότητα μου, ότι εκτός από την Φλώρινα, όλες οι άλλες αργά η γρήγορα θα λειτουργήσουν με φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ. Δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρουσα θα είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Καστοριά και στα Γρεβενά, αφού το κόστος θα είναι τεράστιο, πάντως για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να μπούνε στη διαδικασία αξιοποίησης του ΤΑΡ για να παραμείνουν εν ενεργεία.

Όσο για τους εργαζόμενους, όπως προανέφερα, οι παλιοί εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, αλλά με λιγότερα προνόμια από τους προηγούμενους, πολλοί θα εξαναγκαστούν σε μετακίνηση και όσοι παραμείνουν θα παραμείνουν με πολύ χαμηλές αποδοχές. Για μελλοντικές προσλήψεις δεν υπάρχει καμία προοπτική, άρα σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και τις δυνατότητες εργασίας το μέλλον είναι χωρίς καμία προοπτική. Θα έπρεπε οι πολιτικοί της περιοχής μας τώρα να διεκδικήσουν εναλλακτικές, όμως δεν κέρδισαν τίποτα από την κυβέρνηση.

Η ΔΕΗ, εκτός από τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό, όπως και τις επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων ανθρώπων, αφήνει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων χωρίς αποκατάσταση, χωρίς επαναπόδοση, και οικισμούς με πολλά προβλήματα χωρίς μετεγκατάσταση, που προσωπική μου άποψη είναι ότι η περιοχή δια των θεσμών της πρέπει να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθεί. Για παράδειγμα εκτός από τον οικισμό της Ακρινής που υποσχέθηκαν μετεγκατάσταση, πολλά προβλήματα έχουν και θα έχουν οι οικισμοί Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, που θα βρίσκονται δίπλα δίπλα με την μονάδα παραγωγής ες αεί.

Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κέρδος, τουναντίον για χάσιμο της περιοχής σε σχέση με τη ΔΕΗ, ενώ οι πολιτικοί άρχοντες είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι με την κατάσταση που πρόκειται να παραδώσουν.

7 σχόλια στο άρθρο “Ας πούμε την αλήθεια για τη ΔΕΗ – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Εγώ θα έλεγα πως όλα τα παραπάνω είναι τα καλά σενάρια που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Βλέπω πολύ πιο «βίαιες» καταστάσεις, προσωπικά.

  2. ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΟΥΤΕ ΜΥΤΗ.
    2 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟ;;;

  3. Να φροντίσουν να αποκαταστησουν την ανεργία στην περιοχή που μετά και τη ΔΕΗ εποχή θα είναι τραγική,ειδάλλως θα αφανιστεί η Δυτική Μακεδονία,να φέρουν νέες επιχειρήσεις στην περιοχή Γιατί κατέστρεψαν τον μοναδικό πλούτο που θα μπορουσε να στηριχτεί η περιοχή

  4. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΕΗ.ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΘΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΧΑΣΙΣ,ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.