Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ραγάδα πρωκτού



9ikjtrskjtrsjtrajsrtsy

Νιώθεις πολύ έντονο μέχρι και βασανιστικό πόνο κατά τη διάρκεια ή και μετά από κάθε κένωση που μοιάζει με σκίσιμο ή κάψιμο;
Ο πόνος παραμένει όσες αλλαγές θέσης κι αν προσπαθήσεις;
Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου είναι πιθανότατα αυτό που έχεις.

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού, αλλιώς και ραγάδα δακτυλίου είναι μία πληγή στο έξω μισό του δέρματος του πρωκτικού σωλήνα. Ο έντονος και διαπεραστικός πόνος είναι δυνατόν να συνοδεύεται από αιμορραγία και ερεθισμό ή και ευαισθησία της περιοχής.

Τα συμπτώματα σε κάποιες περιπτώσεις υποχωρούν μόνα του ενώ σε άλλες παραμένουν κάνοντας τη ραγάδα χρόνια.

Πρόκειται για μια πάθηση που απαντάται με την ίδια συχνότητα για άντρες και γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι απασχολεί το ένα πέμπτο περίπου των ενηλίκων χωρίς να μετριόνται όσοι δεν επισκέπτονται ποτέ το γιατρό.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ραγάδας δακτυλίου

Τα αίτια ‘που οδηγούν στην εμφάνιση της ραγάδας δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα. Σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στον οποίο δυσκοιλιότητα – πόνος- σπασμός που δημιουργεί ο ασθενής άθελά του, δεν αφήνουν την πληγή να επουλωθεί.

Κύρια αιτία της δημιουργίας ραγάδας του πρωκτού θεωρείται η ισχαιμία της πρωκτικής περιοχής που οφείλεται στον μόνιμα συνεσπασμένο έσω σφιγκτήρα μυ. Αυτό δημιουργεί την διαταραχή στην επούλωση, την δημιουργία ουλής και το έντονο άλγος.

Αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού

Στόχος της θεραπείας είναι το σπάσιμο του φαύλου κύκλου στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω. Έτσι αρχικά η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με συντηρητικό τρόπο εκτός κι συντρέχουν άλλοι λόγοι.

Η συντηρητική θεραπεία ακολουθεί διάφορα επίπεδα παρέμβασης που περιλαμβάνουν αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τοπικές αλοιφές ή έκχυση Botox τοπικά στον σφικτήρα.

Σε περιπτώσεις ωστόσο που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή η ραγάδα παρουσιάσει υποτροπή, η μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα δίνεται δια μέσω της χειρουργικής οδού.

Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επιτρέπουν την αναίμακτη επέμβαση προσφέροντας αποτελεσματική λύση με μικρότερες πιθανότητες υποτροπής. Μάθετε περισσότερα μέσα από την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Γεώργιου Σάμπαλη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.