Ένα κουνάβι ήταν η αιτία που βυθίστηκαν στο σκοτάδι Σέρβια και Κοζάνη τη Δευτέρα του Πάσχα



 dei_kranos

Ένα κουνάβι και ένα καλώδιο που έσκασε βύθισαν στο σκοτάδι πασχαλιάτικα ολόκληρη την περιοχή Σερβίων και μεγάλο μέρος της πόλης της Κοζάνης, τη νύχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Η πρώτη βλάβη σημειώθηκε δεκαπέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα στον υποσταθμό 150 κιλοβόλτ των Σερβίων, μεταξύ Αυλών και Προσηλίου, με υπαίτιο για την συσκότιση που ακολούθησε ένα κουνάβι. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΔΔΗΕ, «το κουνάβι μπήκε στους ζυγούς του υποσταθμού προκαλώντας βραχυκύκλωμα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι τα Σέρβια, το Βελβεντό και όλα ανεξαιρέτως τα χωριά στη νότια πλευρά της λίμνης Πολυφύτου, δηλαδή ολόκληρη η επαρχία Σερβίων». Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε στις 11.45 το βράδυ της Δευτέρας. Για την επιδιόρθωση της βλάβης έσπευσε ο ίδιος ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Κοζάνης Δημήτρης Λιάνας, αφού στη βάρδια υπήρχε μόνο ένας τεχνίτης, καθώς οι υπόλοιποι τελούν επιφυλακή από το σπίτι τους και δεν ήθελε να τους ενοχλήσει λόγω Πάσχα. Έγιναν διάφοροι χειρισμοί και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε μία ώρα, δηλαδή πριν από τη 1 τα ξημερώματα.

Επιστρέφοντας από τα Σέρβια ο Δ. Λιάνας ενημερώθηκε ότι στις 12.45 σημειώθηκε εκτεταμένη βλάβη στην πόλη της Κοζάνης, βυθίζοντας στο σκοτάδι μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου. Τότε στη ΔΕΔΔΗΕ σήμανε συναγερμός και κλήθηκαν από τα σπίτια τους 6 τεχνικοί που βρισκόταν σε επιφυλακή. Διαπιστώθηκε ότι ένα υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης έσκασε και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, όπως Λαϊκή Αγορά, Πλατεία Λασσάνη, Γκέρτσου, τμήμα της Π. Μελά (από την δεξιά πλευρά της ανόδου και μέχρι την πλατεία Αυλιώτη), την περιοχή έναντι του ξενοδοχείου «Αλιάκμων» κ. ά. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ παρέκαμψαν το σκασμένο καλώδιο και έδωσαν ρεύμα από άλλες 3 γραμμές. Σταδιακά και σε 2 ώρες είχε ηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος, ενώ κάποιες άλλες περιοχές, όπως η Λαϊκή Αγορά πήραν ρεύμα σε 4 ώρες, λόγω βλάβης που προκλήθηκε σε διακόπτη κοντά στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης έφτασε από τη Θεσσαλονίκη ειδικό όχημα που διαθέτει μηχάνημα εντοπισμού βλαβών σε υπόγεια καλώδια. Πρόκειται για πανάκριβο μηχάνημα που δεν διαθέτει η περιοχή, αφού υπάρχουν μόνο δύο στη Θεσσαλονίκη για ολόκληρη τη Μακεδονία – Θράκη. Το συνεργείο με το ειδικό μηχάνημα έκανε συνεχείς μετρήσεις για να εντοπίσει το σημείο που έσκασε το καλώδιο. Οι προσπάθειες συνεχιζόταν μέχρι το μεσημέρι χωρίς αποτέλεσμα, αλλά οι αρμόδιοι ήταν αισιόδοξοι ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης η βλάβη θα εντοπιζόταν και θα επιδιορθωνόταν.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.