Οι ποικιλίες αμυγδάλων – Της Τεχνολόγου Γεωπόνου Μάρθας Καπλάνογλουlagwuhilgei7gfulwukw

Της Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος Γεωπόνος:

Ai
Γαλλικής προέλευσης ποικιλία. Δένδρο, μέτριας ζωηρότητας, κατά τα πρώτα χρόνια, με πλαγιόκλαδη βλάστηση. Οψιμανθής: άνθηση από τις αρχές ως τα τέλη ΜαρτίουΟ καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, περικάρπιο, συνήθως λεπτό και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα της είναι καφέ,με επιφάνεια ελαφρά τραχεία και γεύση γλυκιά. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 42-45%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτέμβρη.Παρουσιάζει ευαισθησία στο κορύνεο και ανθεκτικότητα στη μονίλια. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία.

Ferraduel
Υβριδική Αυτόστειρη ποικιλία, Γαλλικής προέλευσης,διασταύρωση της Ai με την Cristomorto. Δέντρο με μέτρια έως πολύ ζωηρή, ορθόκλαδη βλάστηση. Γονιμοποιείται με άλλες οψιμανθείς ποικιλίες, όπως η Ferragnes, eκτός από την Ferralise. Σε αρδευόμενα εδάφη έχει πολύ μεγάλες αποδόσεις, ενώ σε μη αρδευόμενα, μέτριες. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι αρκετά μεγάλη, με καλή γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 25-28%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει το δεύτερο πενθήμερο του Σεπτέμβρη. Είναι ανθεκτική στη μονίλια. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Έχει αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ferragnes
Ποικιλία Γαλλικής προέλευσης, υβρίδιο, διασταύρωση μεταξύ της Ai και της Cristomorto. Δένδρο μεσαίας σφριγηλότητας,με όψιμη άνθηση(από αρχές έως τέλη Μαρτίου), βλάστηση ορθόκλαδη.Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος ημίσκληρο,με μεσαίο πόρο. Η ψίχα έχει επιφάνεια ελαφρά τραχεία, γεύση γλυκιά, είναι μεσαίου μεγέθους, ελλειπτικού σχήματος και καφέ χρώματος. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 35-39%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Η περίοδος συγκομιδής της είναι το τρίτο πενθήμερο του Σεπτέμβρη. Είναι ευαίσθητη στο κορύνεο και ανθεκτική στη μονίλια. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Απαιτεί γόνιμα και ποτιστικά εδάφη.Πολύ καλή προσαρμογή σε περιοχές με μεγάλα υψόμετρα. Η αποφλοίωσή της, στο μηχανικό αποφλοιωτήρα, είναι τέλεια. Ιδανική για χρήση στην ζαχαροπλαστική.

Marcona
Ποικιλία Ισπανικής προέλευσης, κατά πάσα πιθανότητα από την περιοχή Alicante. Σαν δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητας με βλάστηση ορθόκλαδη,πυκνή. Καλοί επικονιαστές της είναι η Doble Fina, Blanquerna, Carrero κ.α. Έχει μεσοπρώιμη άνθηση και χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ο καρπός της έχει σχήμα στρογγυλό, περικάρπιο μέτριου πάχους, κορυφή πεπλατυσμένη και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι στρογγυλωπή, με μέτρια γεύση. Θεωρείται ποικιλία πάρα πολύ παραγωγική και θεωρείται ίσως η πιο γόνιμη ποικιλία. Είναι μέτριας ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 25-28%. Ωριμάζει τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και είναι αρκετά ευαίσθητη στη μονίλια. Παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας από τον 5ο ή 6ο χρόνο της ηλικίας της και μπαίνει νωρίς σε καρποφορία από τον 2ο κιόλας χρόνο. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως μεσοπρώϊμη (τέλη Φλεβάρη με μέσα Μάρτη).

Texas
Αμερικανικής προέλευσης ποικιλία( Καλιφόρνια) Δένδρο με ζωηρή, ορθόκλαδη βλάστηση, το οποίο είναι ανθεκτικό στην μονίλια. Είναι οψιμανθής: ανθίζει από τις αρχές έως τέλη Μαρτίου. Ο καρπός της έχει σχήμα στρογγυλό έως ωοειδές, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα είναι στρογγυλή, μυτερή, καφετί χρώματος, ελαφρά αρωματική και υπόπικρη στη γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 45%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 30-40%. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Αναπτύσσεται καλά σε ασβεστολιθικά, ηλιόλουστα εδάφη. Παρουσιάζει πάρα πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει πάρα πολύ γρήγορα σε καρποφορία. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Tuono
Ιταλικής καταγωγής(της περιοχής της Puglia), αυτογόνιμη ποικιλία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου).Δένδρο μεσαίας ζωηρότητας, ελαφρά διακλαδισμένο με ορθόκλαδη βλάστηση. Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι ωοειδής,, πολύ καλής, γλυκιάς γεύσης. Θεωρείται ποικιλία πάρα πολύ παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 35-40%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μικρού ποσοστού διπλόσπερμων αμυγδάλων (1%). Ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ρέτσου
Ελληνική ποικιλία, η οποία προήλθε ως τυχαίο σπορόφυτο. Δένδρο ζωηρό, ορθόκλαδης βλάστησης, αρκετά ευπαθές στη μονίλια. Είναι και αυτή οψιμανθής (αρχές έως τέλη Μαρτίου). Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι επιμήκης και γευστική. Θεωρείται ποικιλία σταθερά πολύ παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 55-65%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 10-12%. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Παρουσιάζει πάρα πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει νωρίς σε καρποφορία. Έχει αντοχή στην ξηρασία. Επικονιάζεται καλά με Ferragnes και Texas.

Άλλες ποικιλίες, που κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι Ardechoia, Nonpareil,Thompson, Princesse 103, Truoito, Ne plus Ultra, Merced, Tardy, Genco, Filippo Ceo, Fragiulio, Desmayo Largueta, Peerless, Cristomorto, Marijo-Ferralise, Αφράτα Χίου, Βόλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.