Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων του Φρουρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού για την ακαταλληλότητα του νερού7uiyfkuydskyuytfrdutkyrstkytdy

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε αντιπροσωπεία κατοίκων του Φρουρίου για το θέμα του νερού του οικισμού που έχει βρεθεί ακατάλληλο για χρήση λόγω αυξημένης συγκέντρωσης νιτρικών, στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού που συνεδρίαζε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018.

Το αίτημα των κατοίκων για συζήτηση στη συνεδρίαση προ της ημερήσιας διάταξης, έγινε αποδεκτό κατά παρέκκλιση του κανονισμού, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος (στις ειδικές συνεδριάσεις δεν συζητούνται άλλα θέματα) και δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπό τους Βαγγέλη Γ. Γκράνα. Ο κ. Γκράνας αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος της ακαταλληλότητας του νερού στο Φρούριο εδώ και αρκετούς μήνες -όπως ανέφερε- και στην ελλιπή ανταπόκριση του Δήμου να χορηγήσει εμφιαλωμένο νερό για τις βασικές ανάγκες (πόση, μαγείρεμα) στους λιγοστούς -είναι αλήθεια- μόνιμους κατοίκους του οικισμού και στους περίπου δέκα νέους αγρότες που αυτό το διάστημα και για 6-7 μήνες βρίσκονται στο χωριό (από αυτούς οι περισσότεροι παρόντες στην εν λόγω διαμαρτυρία), και ζήτησε να γίνει ενημέρωση για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα, καταλήγοντας ότι «μας έχετε ξεχασμένους, το ξέρουμε, αλλά όχι και έτσι, το νερό είναι το πρώτο αγαθό…».

Από την πλευρά του Δήμου υπήρξαν οι δεσμεύσεις ότι στο εξής θα υπάρξει επαρκής η χορήγηση εμφιαλωμένου νερού και θα γίνει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση του προβλήματος μέχρι το Πάσχα.

Ενημερωτικά θα προσθέταμε, ότι το θέμα του πόσιμου νερού του Φρουρίου, με δεδομένη την ύπαρξη αυξημένων νιτρικών από τη γεώτρηση του οικισμού εδώ και πολλά χρόνια, έχει επιλυθεί με παροχέτευση νερού με αγωγό από τη γεώτρηση στη θέση Ισιώματα του Μικροβάλτου, από όπου υδροδοτείται εν μέρει και το Τρανόβαλτο (που έχει και δική του γεώτρηση) και έχει δρομολογηθεί (στο στάδιο της ανάθεσης έργου) και η υδροδότηση των Λαζαράδων με εξωτερικό αγωγό. Το επίμαχο διάστημα των τελευταίων 2-3 μηνών λόγω βλάβης του αγωγού που τροφοδοτεί την κεντρική δεξαμενή του Τρανοβάλτου από τη γεώτρηση του Τρανοβάλτου και δυσκολιών αποκατάστασης (;), η υδροδότηση του Τρανοβάλτου γίνεται αποκλειστικά από την -εφεδρική κατά κάποιον τρόπο- γεώτρηση του Μικροβάλτου, με συνέπεια να υπάρχει αδυναμία να φτάσει το νερό στο Φρούριο. Εδώ, ανοίγοντας μια παρένθεση, επισημαίνουμε ότι λόγω της επικείμενης υδροδότησης από την ίδια γεώτρηση (στα Ισιώματα του Μικροβάλτου) και των Λαζαράδων, ενδέχεται-υπό κανονικές συνθήκες, λόγω υψομέτρου, ελεύθερης ροής δια βαρύτητας και αυξημένων αναγκών ύδρευσης των δύο οικισμών Τρανοβάλτου και Λαζαράδων- να υπάρξει πρόβλημα με την παροχέτευση νερού στο Φρούριο, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα (πιθανή εγκατάσταση αντλίας;).

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.