Το ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας



orixeio_ergasies245654

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πώληση ΑΗΣ και Ορυχείων στα πλαίσια της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι υπερασπιστές του μονόδρομου της Ε.Ε και των οδηγιών της. Εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση όπως ο Περιφερειάρχης βλέπουν εφικτή συνύπαρξη με ιδιώτες, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ βλέπουν θετική την πρόταση του Μητιληναίου για επένδυση στον ΑΗΣ Αμυνταίου κ.α.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση τους, όλοι τους είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας , της Ε.Ε και των οδηγιών της. Είναι συνέχεια της στάσης τους όταν αναπτύχθηκαν αγώνες εναντία στη «μικρή ΔΕΗ» που αρνήθηκαν πεισματικά να εναντιωθούν συνολικά στην απελευθέρωση και όχι μόνο στο συγκεκριμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Όλοι τους, αστικά κόμματα, οι πλειοψηφία των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση, εργοδοτικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές συμφωνούν με την απελευθέρωση και υπερασπίζονται διαφορετικά μοντέλα ιδιωτικοποίησης (ΝΟΜΕ, ΣΔΙΤ,στρατηγικός επενδυτής , μικρή ΔΕΗ, αποεπένδυση 40% κ.α) ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν.

Το όχι που πρέπει να πουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι όχι στην μια μορφή ιδιωτικοποίησης ενάντια στη άλλη, δεν πρέπει να αποτελεί υπεράσπιση της ΔΕΗ Α.Ε που ξέρουμε, της ΔΕΗ των κομμένων μισθών, του δουλεμπορίου των εργολαβιών, του κυνηγητού των εργατικών – λαικών νοικοκυριών, των ατυχημάτων, της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Το όχι του λαού στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να λέγεται απο την σκοπιά των αντικειμενικών δυνατότητων που υπάρχουν σήμερα ο ενεργειακός σχεδιασμός να εξυπηρετεί τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση ο κλάδος της ενέργειας να κοινωνικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ενταγμένη σε Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών – λαικών αναγκών στα πλαίσια πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτή η λύση που προτείνει το ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.