Ο Γ. Θεοφύλακτος για τη Novartis και για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία

theofilaktos43256357

Το σκάνδαλο Novartis έχει πάρει πλέον τον δρόμο του με τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή. Έχουν ειπωθεί όμως τόσα πολλά που καλό είναι να αναζητήσουμε τους βασικούς άξονες της υπόθεσης αυτής.

Με δυο λόγια: Πολιτικό Σκάνδαλο Novartis αδιαμφισβήτητα υπάρχει – τεράστιες ευθύνες ΝΔ/ΠΑΣΟΚ για μείωση συνάξεων/μισθών- σκευωρία δεν υπάρχει – ποινικές ευθύνες αναζητούνται.

Πρόκειται για μία αναμφισβήτητα πολύ σοβαρή υπόθεση με παγκόσμιες διαστάσεις που αφορά επιθετικές και παράνομες πρακτικές μίας πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πολλές χώρες, με τη συγκάλυψη ή και τη συνέργεια του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού κάθε χώρας, προκειμένου (η φαρμακοβιομηχανία) να διογκώνει τα κέρδη της σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην Ελλάδα έλαβε χώρα κυρίως τα έτη 2000 – 2014 διογκώνοντας την δημόσια και ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα με προνομιακούς όρους για τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία (Novartis). Σκάνδαλο, λοιπόν, υπάρχει στον χώρο της υγείας και μάλιστα σοβαρό και την ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη γι’ αυτό την έχει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθόσον οι συστηματικές πρακτικές διαφθοράς έλαβαν χώρα κατά τις δικές τους διακυβερνήσεις. Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Αυτό για να ξέρουν οι συνταξιούχοι γιατί μειώθηκαν οι συντάξεις τους. Και οι εργαζόμενοι γιατί μειώθηκαν οι μισθοί τους. Διότι έγινε ‘πλιάτσικο’ στα ασφαλιστικά ταμεία από τις πολυεθνικές, με τη συγκάλυψη ή και συνέργεια του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού της Ν.Δ. Υγεία – εξοπλιστικά – δημόσιες συμβάσεις – θαλασσοδάνεια, ρίξανε την χώρα στα βράχια, τις συντάξεις στο 1/2, το ΑΕΠ στο μείον 25%, τους νέους στην ανεργία ή στο εξωτερικό. Και η πολιτική ευθύνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφεται.

Η συνέχιση του σοβαρού αυτού πολιτικού/οικονομικού σκανδάλου δυστυχώς συνεχίστηκε κατά τα χρόνια των μνημονίων. Και αυτό ενέχει ιδιαίτερη απαξία. Οι Κυβερνήσεις δηλ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το ένα χέρι κόβανε μισθούς-συντάξεις και με το άλλο κάλυπταν (το λιγότερο ή και συμμετείχαν, μένει να αποδειχθεί) τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία. Μιλάμε για χρόνια κατά τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, ο κόσμος φτωχοποιήθηκε, οι νέοι φύγαν στο εξωτερικό… Μιλάμε για οικονομικές συνθήκες που προσομοιάζουν με τις οικονομικές συνθήκες ενός πραγματικού πολέμου! Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι απαξία έχει και πώς τιμωρείται η διαφθορά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για να καταλάβει τι σημαίνει να συνεχίζεται η διαφθορά μέσα στα μνημόνια.

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων; Αυτό είναι προς διερεύνηση πλέον από την προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Φυσικά ισχύει αδιαπραγμάτευτα το τεκμήριο της αθωότητας για καθέναν από τους 10 εμπλεκομένους (8 πρώην υπουργούς και 2 πρώην Πρωθυπουργούς). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκάλυψη της υπόθεσης. Προς το παρόν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά μέσα και συνεχίζεται η διερεύνηση.

Είναι αστείο να μιλάμε για “σκευωρία”.

– Συριζαίοι είναι οι πράκτορες του FBI που διενεργούν έρευνα; σκευωροί κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι πράκτορες του FBI;

– Συριζαίοι είναι οι μάρτυρες που προφανώς για να ξέρουν “από μέσα” κάποια πράγματα ή είναι πρώην στελέχη της Novartis ή στελέχη του υψηλού διοικητικού μηχανισμού (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ); σκευωροί κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα πρώην στελέχη τους ή της Novartis;

– Συριζαίοι είναι ο κ. Σούρλας, ο κ. Κρεμαστινός ή η κα Ντόρα Μπακογιάννη, που για χρόνια φώναζαν και κατήγγειλαν τις παράνομες αυτές πρακτικές στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας;

– ‘αντισύριζα αμόκ’ έπιασε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis που υπό το βάρος της διεξαγόμενης έρευνας αποπειράθηκε (δυστυχώς) να αυτοκτονήσει πριν 1 περίπου χρόνο;

– Συριζαίοι είναι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης (στην χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό) που ερευνούν το σκάνδαλο;

Υποτιμά τη νομημοσύνη των ελλήνων πολιτών ο ισχυρισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ περί δήθεν ‘σκευωρίας’. Επίσης προσβάλουν όχι μόνο τη νοημοσύνη και τη αισθητική αλλά και τη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος ενέργειες όπως οι μηνύσεις σε βάρος δικαστικών/εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και κατά του αν. Υπουργού Δικαιοσύνης και -πόσο μάλλον- κατά του σημερινού Πρωθυπουργού. Η φαιδρότητα σε αυτό το επίπεδο δημιουργεί ενοχλητικές θεσμικές παρενέργειες. Και βέβαια δείχνει πανικό όσων αντιδρούν με τον τρόπο αυτό.

Θα αναλάβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου αυτού; Αφήστε την προσωποποιημένη ποινική ευθύνη -έχει πάρει τον δρόμο της. Θα επιδείξει κανείς την απαιτούμενη γενναιότητα ανάληψης τουλάχιστον της πολιτικής ευθύνης; Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, πολιτικοί αρχηγοί (τότε Πρωθυπουργοί ή και αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης) είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Και είχαν θέσει “στον πάγο” τα στελέχη τους όσο κρατούσε η διερεύνηση της υπόθεσης. Τώρα: α) δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη, β) μηνύουν τους δικαστικούς και τον Πρωθυπουργό (!!) και γ) υπερασπίζονται λυσσαλέα τα στελέχη τους, ασχέτως της όποιας έκβασης της υπόθεσης ως προς καθένα από αυτά.

Ο έλληνας πολίτης, η κοινωνία μας δεν θέλει συγκάλυψη αυτού του σοβαρότατου σκανδάλου. Για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αλλά και για να διαλυθούν οι ομάδες και οι ‘κλίκες’, ώστε να μην ξανακάνουν τα ίδια στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν εκτεταμένη έρευνα και απόδοση ευθυνών, με πλήρη σεβασμό -εννοείται- στους θεσμούς και τις κατοχυρωμένες δικαιϊκές αρχές.

*το άρθρο του κ. Θεοφύλακτου δημοσιεύτηκε στον σημερινό (25-2-2018) κυριακάτικο τύπο – εφημ ‘Το Χωνί’

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) – Δικηγόρος

Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

3 σχόλια στο άρθρο “Ο Γ. Θεοφύλακτος για τη Novartis και για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία

 1. 1. Με 132.000 ΕΥΡΩ ενισχύθηκε από το κράτος η ταλαντούχος σκηνοθέτης Ρηνιώ
  Δραγασάκη, θυγάτηρ αντιπροέδρου.
  2. Διορίστηκαν στο Δημόσιο η μητέρα, ο αδερφός και η φίλη του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
  3. Μετά την αποκάλυψη του διορισμού και της συζύγου του ξαδέρφου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Δημόσιο, ήρθε η είδηση του διορισμού των μελών της οικογένειας του νέου γραμματέα Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά -Παπαδόπουλου, της μητέρας του και του αδερφού του και η φίλη του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ .
  4. Ο Κουρουμπλής διόρισε Ειδική Σύμβουλό του τη σύζυγο του (προέδρου της Βουλής) Βούτση…
  5. 39 δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ- ή αλλοιώς βοσκοτόπια- μέσα σε ένα χρόνο στις αναξιοπαθούσες καλογρίτσες που θέλαν και δικά τους ΜΜΕ…
  6. τους υπουργούς που «ξεχνούν» να δηλώσουν μερικά εκατομμύρια και κάμποσα ακίνητα
  να τους αναφέρουμε;

  ΣΥΡΙΖA: φαντασθείτε πόσο θα ζυγίζει το «ηθικό του βάρος» μετά από 10 χρόνια κυβερνητικής θητείας.

 2. ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

  ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΥΡΙΖΑ iefimerida.gr 25|02|2018
  Η κυβέρνηση πληρώνει ετησίως 12.000 ευρώ για το ενοίκιο του σπιτιού της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.
  Τα τελευταία δυόµισι χρόνια η κυρία Αντωνοπούλου έχει λάβει συνολικά 29.000 ευρώ από το ελληνικό Δηµόσιο ως επίδοµα ενοικίου για το διαµέρισµα στο οποίο διαµένει στο Κολωνάκι µε µια απλή δήλωση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία αναφέρει ότι είναι µόνιµη κάτοικος ΗΠΑ και ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον νοµό Αττικής.

  Η Αντωνοπούλου έκανε χρήση της δυνατότητας που δίνει το τρίτο Μνηµόνιο, το οποίο ψηφίστηκε παραµονή Δεκαπενταύγουστου του 2015,νόµος 4336/2015.

  Το ζευγάρι(σύζυγός της ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου) διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.

 3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ–ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ –ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΝΑ ΚΕΛΑΙΔΗ–ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΑ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ–ΚΡΙΤΙΚΑΡΩ ΑΥΣΤΗΡΑ –ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ—-ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ—–ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ—–ΤΟ ΠΤΥΧΙΑΚΟ–ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ –ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ–ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ—-ΕΓΩ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΤΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ======ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΩ ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΣΑ–ΟΥΤΕ ΝΙΤΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ—-ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΛΦΟΙ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.