Ανακοινώσεις για το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης



ergatiko_kentro_kozanis

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σχόλιο για το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Η ανάγκη πρόσδεσης του εργατικού κινήματος στις επιδιώξεις των εργοδοτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων, η σιγή ιχθύος που θέλουν να επιβάλουν μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα, (αφού δεν κούνησαν το δάχτυλο τους μπροστά στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας και τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης) οδήγησε στην εκφυλιστική κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Επι 10 μήνες οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΚΕ μετέτρεψαν το Εργατικό Κέντρο σε δικαστική αίθουσα με σκοπό να νομιμοποιήσουν το όργιο νοθείας του προηγούμενου διαστήματος.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και η συνεδρίαση του διορισμένου απο τη δικαιοσύνη Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου στις 26/1/2018 όπου νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι απο σωματεία που υπάρχουν στοιχεία καραμπινάτης νοθείας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας εχουμε μεγάλη ευθύνη για να αναστρέψουμε αυτήν την εκφυλιστική κατάσταση. Ο πιο μαζικός κλάδος εργαζομένων δεν πρέπει να επιτρέψει αυτήν την κατάντια. Μόνος δρόμος για να αποτελέσουν τα δευτεροβάθμια όργανα του εργατικού κινήματος κάστρα αντίστασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι φερέφωνα της εργοδοσίας και του κράτους είναι η μαζική συμμετοχή στα σωματεία, η συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Η νοθεία και ο εκφυλισμός είναι στο αίμα τους.

Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τον εκφυλισμό και την νοθεία του εργατικού κινήματος από τις παρατάξεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, τις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου πριν το 35ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, και αφού οι δικαστικές αποφάσεις πάρθηκαν για δικό τους σκοπό, νομιμοποίησαν επιπλέον 34 αντιπροσώπους , από σωματεία σφραγίδες που έχουν ως σκοπό στο εργατικό κίνημα να έχουν την πρωτοκαθεδρία οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ.

Εξυπηρετούν έτσι τον σκοπό τους να προχωρήσουν σε συνέδριο με μαϊμού αντιπροσώπους για να κατακτήσουν την πλειοψηφία, για να έχουν τους συσχετισμούς προς όφελός τους. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και τις ΑΚΕ. Ο κάθε αντιπρόσωπος την Κυριακή ας αναλάβει τις ευθύνες του έχοντας εις γνώση του, πως η νοθεία και ο εκφυλισμός τους έχει οργιάσει. Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί κάθε τίμιο εργαζόμενο να βγάλει τα συμπεράσματα του και να τους απομονώσει στα σωματεία και στα Συνδικάτα.

Στηρίζουμε την Ταξική Ενότητα και το ΠΑΜΕ γιατί Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη.

Για την κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης και την επικείμενη επανάληψη του συνεδρίου του.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μετά από 10 μήνες απόλυτου εκφυλισμού του εργατικού κινήματος από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ,ΠΑΣΚΕ,ΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα επαναληφθεί το Συνέδριο του. Ένα Συνέδριο από το οποίο η εργατική τάξη της περιοχής δεν έχει τίποτα να περιμένει.

Το Συνέδριο έρχεται απλώς να πιστοποιήσει ότι οι παρατάξεις αυτές δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στην ανάγκη να συνεχίσει το εργατικό κίνημα να είναι προσδεμένο στις επιταγές των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Για να το πετύχουν αυτό έφτασαν τα επίπεδα της νοθείας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα στο Δ.Σ. του Ε.Κ. στις 26/1/2018 αναγνώρισαν:
Το σωματείο «Σύλλογος Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης» στο οποίο «μετακόμισε» ο πρόεδρος του ΕΚΝΚ παρουσίασε αύξηση ψηφισάντων 683% σε σχέση με το 2014 με 650 ψηφίσαντες και 13 αντιπροσώπους.
Το «Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, παράρτημα Κοζάνης» (6 αντιπρόσωποι) στο οποίο πέτυχαν αύξηση «μόνο» 220% την στιγμή που στο καταστατικό του ρητά προβλέπει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν εργατοτεχνίτες.
Την ΕΔΟΠ που από 2 αντιπροσώπους εξέλεξε 6. Το συγκεκριμένο σωματείο αφορά Διοικητικό προσωπικό και όμως ψήφισαν μαζικά εργατοτεχνίτες κ.α.
Την ΠΕΠ ΔΕΗ που έκανε αρχαιρεσίες με επιστολική ψήφο.

Αυτός ο αντισυνδικαλιστικός κατήφορος είναι συνέχεια της προσπάθειας των ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ,ΑΚΕ, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνέδριου του Απριλίου(35ο) όπου επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν επιπλέον 66 αντιπροσώπους. Οταν το αίσχος αυτό δεν πέρασε στο Συνέδριο του Απρίλη απευθύνθηκαν στη αστική «δικαιοσύνη» (αυτή που βγάζει τις 9 στις 10 απεργίες παράνομες, αυτή που είναι «τυφλή» στην κατάφορη παραβίαση του εργατικού δικαίου στους χώρους δουλειάς όπως τα κλεμμένα δώρα κ.α) «να βάλει τάξη» στο ΕΚΝΚ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες
Το αίσχος αυτό προχωράει παράλληλα με το πέρασμα απο την υπονόμευση των αγώνων, στην ανοιχτή απεργοσπασία μπροστά στο πολυνομοσχέδιο για την 3η αξιολόγηση. Τις καρέκλες για τις οποίες «τσακώνονται» που τους εξασφαλίζουν προνόμια όπως συνδικαλιστικές άδειες, ρουσφέτια, πληρωμένες βόλτες κ.α. τις κερδίζουν με την «αξία τους» . Είναι τα εύσημα για την βρώμικη δουλειά που έχουν αναλάβει στην πρόσδεση του συνδικαλιστικού κινήματος στις επιθυμίες των εργοδοτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Συμβάλουν στο να εμπεδωθεί στους εργαζόμενους ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χρόνια που βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι τελειώνουν τα βάσανα της εργατιάς και του λαού, Oτι έρχεται η «δίκαιη» ανάπτυξη που «θα δώσει κάνα ψίχουλο και σε μας».

Η πραγματικότητα που βιώνουν όμως η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας και της περιοχής, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα επίθεση στα δικαιώματα μας.

Οι χώροι δουλειάς στην περιοχή, όπως και σε όλη τη χώρα, έχουν μετατραπεί σε εργασιακά γκέτο. Απλήρωτη δουλειά, τρομοκρατία, μειώσεις μισθών, επέκταση των ελαστικών σχέσεων κ.α. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και η συρρίκνωση αξιοποίησης του λιγνίτη θα οξύνει το πρόβλημα ανεργίας στην περιοχή, θα αυξήσει τις τιμές του ρεύματος για τα εργατικά- λαϊκά νοικοκυριά, την τιμή για τη τηλεθέρμανση, θα μειώσει περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων κ.α.

Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συνεχίζει απρόσκοπτα το αντεργατικό – αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τελευταίο χτύπημα το πολυνομοσχέδιο που πέρασε τις προηγούμενες μέρες και αποτελεί «γέφυρα» για τα νέα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Βάζει χέρι στη εργατική – λαϊκή κατοικία με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κόβει επιδόματα ενώ δίνει νέα προνόμια (φοροαπαλλαγές επιδοτήσεις κ.α).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το καλύτερο δώρο της κυβέρνησης για το κεφάλαιο σε αυτή την αξιολόγηση είναι ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας. Βάζουν νέα εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας απο πρωτοβάθμια σωματεία που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της επιχείρησης εκεί που σπάει κόκαλα η εργοδοτική τρομοκρατία. Προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς να μην μπορούν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι με το μόνο όπλο που έχουν στην εργοδοτική ασυδοσία.

Στο πλευρό τους σε αυτή την προσπάθεια έχουν και τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Η κατάντια και η γύμνια του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού έφτασε στο απόγειο το τελευταίο διάστημα. Υπονόμευσαν την απεργία στις 14 Δεκέμβρη, ενώ δεν έβγαλαν ούτε ανακοίνωση μπροστά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την 3η αξιολόγηση. Η στάση τους αυτή είναι συνέχεια της προσπάθειας τους να περάσουν όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά νομοσχέδια με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις (αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου κ.α). Σήμερα που οι απαιτήσεις του ΣΕΒ είναι να μην γυρίσουμε στα παλιά δικαιώματα «για να μην κινδυνέψει η ανάπτυξη», που η κυβέρνηση προπαγανδίζει το αφήγημα της «δίκαιης» ανάπτυξης, οι εργοδοτικοί- κυβερνητικοί συνδικαλιστές έκαναν ότι περνούσε απο το χέρι τους ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα που εχουμε μπροστά μας προβάλει πιο επιτακτικά η ανάγκη της αλλαγής συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Στα πρωτοβάθμια σωματεία στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες. Να ξεμπερδεψουμε με το βραχνά του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχει μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης σε κέντρο εκφυλισμού.

Σας καλούμε να σκεφτείτε.
«Τι Εργατικό Κέντρο θέλουμε»; Ένα Εργατικό Κέντρο που θα είναι εργαλείο των εργοδοτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων και θα έχει στόχο να περνάνε τα συμφέροντα τους στους εργαζόμενους η συνδικάτα που γνώμονα θα έχουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και θα παλεύουν για την ικανοποίηση τους.

Ένα Εργατικό Κέντρο που θα αποτελείται απο σωματεία σφραγίδες, μήτρες νοθείας και εκμαυλισμού συνειδήσεων χωρίς συλλογικές διαδικασίες ή συνδικάτα ζωντανά, μαχητικά με συμμετοχή των εργαζόμενων στις αποφάσεις.

Ένα Εργατικό Κέντρο που θα καλλιεργεί την «εργασιακή ειρήνη» και τη λογική ότι συμβιβάζονται τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών με αυτά των εργαζόμενων ή ένα Εργατικό Κέντρο που να είναι εργαλείο των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης των εργοδοτών;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η Ταξική Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να κάνουν το βήμα, να ενταχτούν μαζικά στα σωματεία, να τα δώσουν ζωή, να τα μετατρέψουν σε κάστρα αντίστασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Να συμβάλουν στο να τερματιστούν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να εγκαταλείψουν τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΚΕ στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ,
ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ -ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.