Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ με την ταινία «Επαναστατημένη γενιά»



9iookydtsky6stiwk65stydyΜε μια φημισμένη βρετανική δραματική σάτιρα της δεκαετίας του 60. ξεκινά φέτος τις κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 22-1-2018, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», που όπως κάθε χρόνο απευθύνεται κυρίως στη νεολαία. Πρόκειται για την «Επαναστατημένη γενιά» (If….- 1968) του κορυφαίου σκηνοθέτη, συνδεμένου με την «αντικουλτούρα των 60’s», Λίντσει Άντερσον, ταινία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην εποχή της, άφησε όμως το δικό της στίγμα και πλέον σήμερα θεωρείται επίκαιρη όσο ποτέ. Στην ταινία παίζουν οι Μάλκολμ Μακ Ντάουελ, Ρίτσαρντ Γουόργουικ, Ντέιβιντ Γουντ, Πίτερ Τζέφρει, Χιού Τόμας.

Σε ένα αυστηρό βρετανικό σχολείο αρρένων της δεκαετία του ’60 ο Μικ Τράβις ένας έφηβος μαθητής, βλέποντας ότι το σχολείο του έχει μετατραπεί σε έναν οργανωμένο σκληρό μικρόκοσμο με αυστηρές παιδαγωγικές μεθόδους, με αφέντες και δούλους, αποφασίζει μαζί με τους δύο κοντινούς του φίλους να κάνει την επανάσταση του και να συγκρουστεί με τις αρχές του σχολείου, προσπαθώντας να ανατρέψει το τυραννικό επικρατών καθεστώς…

Αριστουργηματική ταινία από τον σημαντικότατο Βρετανό σκηνοθέτη και εκπρόσωπο του αγγλικού free cinema, Λίντσει Άντερσον, που γυρίστηκε παράλληλα με την επανάσταση του Μάη του 68 και πραγματεύεται με πρωτότυπο τρόπο την ψυχοσύνθεση των νέων που αμφισβητούν κάθε τι παλιό και φθαρμένο και την ανάγκη τους για διαφορετικότητα, κάτι που απαγορεύει το στείρο, υποκριτικό και αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα της εποχής. Η φαντασία διαδέχεται την πραγματικότητα, με την εναλλαγή έγχρωμων και ασπρόμαυρων πλάνων, η ειρωνεία, ο σαρκασμός και πολλές φορές η σουρεαλιστική διάθεση του Άντερσον να περιγράψει μια ανόητη εξουσία με ξύλινο λόγο που δεν έχει πλέον να πει τίποτα σε κανέναν και που με τον καιρό γίνεται όλα και πιο τυραννική. Το υποθετικό σχολείο (ο τίτλος «If» εμπνευσμένος από ποίημα του Κίπλινγκ) είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας που αποτελείται από τύραννους, ρουφιάνους και δούλους. Η ανατρεπτική ματιά και τα μηνύματα της ταινίας ενόχλησαν τη λογοκρισία της εποχής, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να γνωρίσει τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία και να γίνει ταινία σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής και επίκαιρη όσο ποτέ σήμερα.

Κέρδισε το χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1969, θεωρήθηκε ως μια από τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς που γυρίστηκε, ενώ το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε ως τη 12 σπουδαιότερη βρετανική ταινία του 20ου αιώνα. Ο Μάλκολμ Μακ Ντάουελ, κατοπινός πρωταγωνιστής στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ, εδώ στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

Αυτή τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.