Ερώτηση της Αγνής Κανδύλη του Συνδυασμού «Ελπίδα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τον TAP στη Δυτική Μακεδονία



perifereia_koz

Κύριε Πρόεδρε,

Η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το τελευταίο διάστημα αποδέκτης αντικρουόμενων και ανεπίσημων πληροφοριών σχετικά με την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα τον Ιούνιο του 2017 ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι έγινε αναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης με τον ΤΑΠ για την οποία τόσο ο Υπουργός κος Σταθάκης όσο και ο Περιφερειάρχης δήλωσαν πως ένα από τα μεγάλα κέρδη είναι ότι αυτή προβλέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού και να υπάρξει πρόσβαση στον αγωγό για σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε το ίδιο περίπου διάστημα και ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) κος Θεόδωρος Τερζόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Όμως το Νοέμβριο του 2017 πάλι από τα ΜΜΕ ενημερωνόμαστε ότι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση έργων επέκτασης του δικτύου διανομής Φυσικού σε 18 πόλεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ της ΕΤΕΠ προς τη ΔΕΔΑ. 

Στην επέκταση αυτή οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι απούσες παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δημόσια δοθεί.

Επειδή δυστυχώς γι αυτό το σοβαρό θέμα καμία συζήτηση δεν έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επειδή ο κος Καρυπίδης δεν ενημέρωσε επίσημα ούτε καν τους επικεφαλείς των παρατάξεων θα παρακαλούσαμε να έχουμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα

1ο Να μας δοθεί το αρχικό κείμενο της Σύμβασης με τον ΤΑΠ που αφορά στη Δυτική Μακεδονία και αυτό όπως προέκυψε μετά την διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρθηκαν οι κύριοι Σταθάκης και Καρυπίδης (έγγραφα)

2ο Να μας δοθεί το επίσημο χρονοδιάγραμμα της παροχής Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι πόλεις οι οποίες ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν την αρχική μας πληροφορία ότι η Δυτική Μακεδονία δεν είναι στην πρώτη τριάδα Περιφερειών που θα λάβουν Φυσικό Αέριο (ΑΜΘ, ΚΜ, Στερεά Ελλάδα) αλλά στη δεύτερη δέσμη Περιφερειών.

3ο Σε δήλωση του στα ΜΜΕ ακούσαμε τον κο Καρυπίδη να λέει ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι για την κατασκευή των επιπρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Θα παρακαλούσαμε να μας δοθεί το επίσημο έγγραφο της δέσμευσης χρηματοδότησης των δικτύων Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία στην οποία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης και κατά την 3η ΕΠ του ΠΕΠ στην Καστοριά.

   Με εκτίμηση

Αγνή Ανδρ. Κανδύλη
 Περιφερειακή Σύμβουλος Καστοριάς
Με το Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.