Ο Τ. Διάφας για το νέο Κυκλοφοριακό Σχέδιο της Κοζάνης: «Ο Δήμος Κοζάνης θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα και θα νεκρώσει η αγορά της πόλης»

uuuyhi65rtsd65rsi6r4asu5sau5

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 500-600 ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Π. ΜΕΛΑ , ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ και άλλων ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΘΑ ΝΕΚΡΩΣΕΙ Η ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ  .              

Μας ζητήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης να γνωμοδοτήσουμε για ένα κομμάτι κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της περιοχής Τριών Δένδρων-Γκέρτσου -Ιωνίας κλπ ,  που είναι ενα μέρος της Κοζάνης μόνον.

Πρέπει να μας δοθεί το σύνολο της μελέτης – πρότασης  Κυκλοφοριακού της Κοζάνης ,και να δοθεί και στην δημοσιότητα γιά να μπορέσουν να καταλάβουν όλοι τι προκειται να γίνει και άν συμφέρει ή οχι στην πόλη.

Με ένα ξεκομμένο μέρος μόνο δεν καταλαβαίνει κανένας τίποτε και δεν είναι λογικό να αποφασίζουμε κομματιαστά γιά την πόλη. Είναι σαν να δίνει ένας Αρχιτέκτονας το σχέδιο ενός δωματίου και όχι ολοκλήρου του σπιτιού.

Είμαστε πολύ προβληματισμένοι με τις αναπλάσεις στην περιοχή πλατεία Λασσάνη-Γκέρτσου – Αριστοτέλους-11ης Οκτωβρίου- Αρχελάου κλπ όπου   θα καταργηθούν περίπου 500 ως 600 θέσεις στάθμευσης  και αυτό  θα χτυπήσει   θανάσιμα την λειτουργία της πόλης και κυρίως την αγορά .

Αν υποθέσουμε οτι καταργούνταν οι θέσεις στάθμευσης σε ένα Εμπορικό  Κέντρο ή Σούπερ Μάρκετ , όπως πχ το Lidl, ο Μασούτης ή ο Βασιλόπουλος αυτά   όλα σε μια ώρα θα έκλειναν γιατί δεν θα πήγαινε κανένας πελάτης !!

Στο κέντρο της Κοζάνης υπάρχουν εκατοντάδες  Ιατρεία , Καταστήματα , Φαρμακεία, Γραφεία Δικηγόρων, Μηχανικών, λογιστών, Οδοντιατρεία, Φροντιστήρια ,καφετέριες , τράπεζες κλπ. κλπ  των οποίων οι πελάτες  σταθμεύουν  στους διάφορους δρόμους λίγο πιό μακρυά ή πιό κοντά. Με την κατάργηση   των 500-600 θέσεων τα περισσότερα  από αυτά θα αναγκασθούν να κλείσουν .

Μήπως ο Δήμος χωρίς να το θέλει πριμοδοτεί τις ξένες πολυεθνικές ;;

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  .

΄Ετσι δεν θέλει ο Δήμος να πηγαίνουν σε όλα τα παραπάνω καταστήματα γραφεία κλπ. οι πελάτες τους , άρα  θέλει να τα κλείσει.!!

Γι αυτό βάζει μιά σειρά απαγορεύσεις και περιορισμούς  και εμπόδια  όπως  :

1) Ο Δήμος αποφάσισε να άπαγορεύσει   να περνούν τα  αυτοκινήτα από  το κέντρο . ΄Ετσι  θα πεζοδρομήσει την οδό  Παύλου Μελά με απαγόρευση για τα αυτοκίνητα , θα πεζοδρομήση την οδ. Τριανταφυλλίδη , θα απαγορεύσει την πορεία  των αυτοκινήτων από την Τράντα πρός την  Ελ. Βενιζέλου με υποχρεωτική στροφή   στην Τσιμηνάκη, θα μονοδρομήσει την οδό Γκέρτσου , θα πεζοδρομήσει   την Αριστοτέλους κλπ.  δημιουργώντας ενα κουμφούζιο στην κίνηση στέλνοντας όλα τα αυτοκίνητα στα στενά ταλαιπωρόντας όλους.

2) θα δημιουργήσει 5 χώρους στάθευσης εκτός σχεδίου πόλεως :
                         – στα λατομεία Παγούνη ( Lidl )
                         – στην θέση πρώην αερογέφυρα πρός Σέρβια.
                         – στό όριο του Σχεδίου Κοζάνης πρός Κρόκο.
                         – νότια του κτιρίου της Αστυνομίας.
                         – στην περιοχή του νιάημερου.
και θα εξαναγκάζονται όλοι οι εισερχόμενοι στην Κοζάνη να αφήνουν εκεί  τα αυτοκίνητα τους και να πάνε στην πόλη με τα πόδια ή με αστικό όταν  και αν το βρούν και να το πληρώνουν !!!!! γιά να πάνε στην αγορά και σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες ή για αναψυχή !!  ( σχέδιο Π2 , Νοε 2017 ).

3) Θα απαγορεύσει οποιαδήποτε κίνηση και ύπαρξη αυτοκινήτων  σε μιά περιοχή ανατολικά και δυτικά της οδ. Π. Μελά σε 40 οικοδομικά τετράγωνα !! (περιοχή : car free area ,  Σχ. Π2 )

4) θα επιβάλλει υποχρεωτικά χαμηλές ταχύτητες στα αυτοκίνητα  ίση με αυτήν των ποδηλάτων !! !!! ώστε όλοι οι δρόμοι  να λειτουργούν  σαν ποδηλατόδρομοι. !!!       

5) Ο Δήμος αποφάσισε να κάνει :  ” Σχεδιασμό πολεοδομικών και   κυκλοφοριακών πολιτικών αποθάρρυνσης επεκτάσεων της πόλης πρός   την Περιφέρεια ”  !! ( σελ.2,  βασικές στρατηγικές ). ¨Αρα δεν θα κάνει   νέες επεκτάσεις ο Δήμος Κοζάνης !!!

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ , ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ , ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ , ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ.

και κατ΄ευφημισμό ονομάζονται από τον Δήμο : προστασία και αναβάθμιση !! και δεν χρειάζεται καμιά γραπτή  ανάλυση γιά αυτά .

Ερωτάται ο κ. Δημαρχος και ο κ. Δεσποτίδης :

– γράφετε : αν φαρδύνουν τα πεζοδρόμια θα αυξηθεί η εμπορική  κίνηση !!    γιατί ;;  μας το εξηγείτε .

– Θα κάνετε μελέτη με λεπτομερή καταγραφή των σταθμευμένων   αυτοκινήτων σε κάθε δρόμο σε όλη την πόλη και θα δώσετε συγκεκριμμένη  απάντηση  που ακριβώς θα παρκάρουν ;; οσων καταργήσετε τις θέσεις.;;   πράγμα που προβλέπετε και από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές γιά τα ΣΒΑΚ.    

Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες σοβαρές μελέτες χωρίς ακριβείς μετρήσεις  και καταγραφές και υπολογισμούς ;;  

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ , ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ.    

Γιά κάθε πόλη ειναι πολύ ζωτικό το θέμα της στάθμευσης , και γιά  καθένα πολίτη .
         
 – φαίνεται μάλλον ότι το μόνο πράγμα που σας ενδιαφέρει είναι η αισθητική της πόλης με τις πεζοδρομήσεις και δεν σας ενδιαφέρουν  οι  κινήσεις των διαφόρων κατηγοριών των πολιτών γιά δουλειές , ( εργαζόμενοι, ηλ/γοι , υδρ/κοί, ηλικιωμένοι , ΑΜΕΑ, παιδιά , σχολεία , υπηρεσίες κλπ, κλπ)
 των οποίων τις κινήσεις δεν έχετε μελετήσει και ούτε προτίθεσθε.
             
   –  Οι περίπατοι των πεζών αποτελούν μόνο το 1% των κινήσεων των  ανθρώπων  με τις άλλες κινήσεις γιά δουλειές  κλπ. του 99% ‘οπου οι   άνθρωποι κυνηγούν τον  χρόνο τι γίνεται ;;     
                 
   – έχετε καταγράψει τον αριθμό των πεζών που κινουνται  πχ στην   Π. Μελά ή από την κεντρική πλατεία προς τον ΟΣΕ ;; ώστε να τεκμηριώνεται  η ανάγκη πεζοδρόμησης ;; Εμείς δεν παρατηρούμε ούτε συνωστισμό πεζών  ούτε πολλούς πεζούς  , επαρκούν και περισσεύουν τα διαπλατυσμένα
  πεζοδρόμια !!
               
– Πρίν περίπου 15 χρόνια έγινε ανάπλαση όλων αυτών των δρόμων  και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και ερωτάται:  ο Δήμος δεν έχει να κάνει   κάποια άλλα έργα πιό χρήσιμα ; Οι πολίτες έχουν κουραστεί να βλέπουν   κάθε τόσο να ξηλώνονται τα πεζοδρόμια.  Κάθε νέα Δημοτική αρχή θα
 αλλάζει κυκλοφοριακό και πεζοδρόμια ;;
                
  – Δεν βλέπουμε να αποδεικνύεται η ανάγκη να γίνουν τα παραπάνω   έργα , πλην του ΟΣΕ, ούτε η χρησιμότητα τους εξηγείται .  Γιατί ;;   
               
 – Με την πεζοδρόμηση της Π. Μελά πως θα πηγαίνουν τα ασθενοφόρα  στο Νοσοκομείο ;; Γιατί υπάρχει συνεχής διέλευση αυτων ,(και Πυροσβεστική , Αστυνομία ) .
                  
 – Σε όλη την Ευρώπη οι Δήμοι δημιουργούν πολυόροφα γκαράζ στο   κέντρο της πόλης και κρατούν  ζωντανό το κέντρο !! Αντίθετα εδώ ο Δήμος  δεν κάνει τίποτε   και θέλει να το νεκρώσει  γιατί ;;
                 
  – Οι κάτοικοι εκτός Κοζάνης θα ακούν Κοζάνη και θα φεύγουν τρέχοντας!!
   Θα πηγαίνουν πχ. στην Πτολεμαϊδα , ή Θεσ/νίκη και όπου αλλού .
       
– Μήπως ο Δήμος εγκαταλείπει και διαλύει την παλιά πόλη μεταφέροντας  την έξω από το σχέδιο της  έτσι στην τύχη ;;   Θέλει το Δημαρχείο και οι Υπηρεσίες  του Δήμου να πάνε στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχων, ήδη η ΔΕΥΑΚ πήγε εκτός  μακρυά και όλοι πάνε με αυτοκίνητο  ένω πρίν όλοι πηγαιναν με τα πόδια !!
  (αυτήν την κινητικότητα ονειρεύεται ο Δήμος ) . Όλοι διαμαρτύρονται με την   μεταφορά της ΔΕΥΑΚ.
     
 -ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ .!!  Όλα μεταφέρθηκαν η   έγιναν εκτός , και σε απόσταση χιλιομέτρων : Περιφέρεια , ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο,  Βιβλιοθήκη , Αστυνομία, ΟΑΕΔ,  ΔΕΗ, Αθλητικό Κέντρο Λευκόβρυσης, Υπηρεσίες   Λευκόβρυσης ,  Εμπορικό κέντρο στα Κοίλα, Στρατός (στο Μαυροδένδρι ) ,
 Τραπεζες, κλπ.
     
Σε όλες τις  Ευρωπαϊκές πόλεις  το Δημαρχείο παραμένει στην ίδια  Θεση , αιώνες.
      
– Τι επιδιώκει ο Δήμος ;;  την νέκρωση της πόλης ;; Και με ποιά λογική όλα   αυτά ;;           
     
  – Στην οδό Δημοκρατίας υπάρχουν σήμερα περίπου 40 μαγαζιά  ξενοίκιαστα , και είναι ενας κεντρικός δρόμος που δείχνει μιά πόλη σαν να ερημώνεται,
 
 Όλα τα μαγαζιά , οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες έχουν τεράστια και αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα . Μηπως θα μπορούσε ο Δήμος να κάνει κάτι άλλο, για   να βοηθήσει την κατάσταση ;;;
     
– παρατηρούμε ένα αδικαιολόγητο μίσος γιά τα αυτοκίνητα , ακόμη και γιά τα  οικολογικά ,την στιγμή που είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινης ζωής της   οικογένειας και του ατόμου !
     
  – Στο Ο. Τ. 262 , μεταξύ Ερμού και Τσιμηνάκη  οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν  αυτό το πρόγραμμα του Δήμου . ΄Εσεις  γιατί επιμένετε αφού είναι αδύνατον να   προχωρήσει ;;
   
 – Ο Δήμος είχε ανακοινώσει ότι το κόστος των αναπλάσεων θα είναι  περίπου 30 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά θα βάλει ο Δήμος . Ερωτάται ο  Δήμος από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, τα 15 εκατ. ;;
   
 – Μίλησα με πολλούς γιά τα παραπάνω θέματα και διαπίστωσα οτι   δεν συμφωνούν. Και κυρίως δεν πληροφορήθηκε και δεν κατάλαβε κανένας τίποτε !!

Υστερα από όλα τα παραπάνω διαφωνώ με αυτά που προγραμματίζει ο Δήμος, και ζητώ να αλλάξουν  ριζικά .

                                                                                      Τριαντάφυλλος  Διάφας     
                                                                                    Μέλος Τοπικού Συμβουλίου
                                                                                            Δήμου Κοζάνης

15 σχόλια στο άρθρο “Ο Τ. Διάφας για το νέο Κυκλοφοριακό Σχέδιο της Κοζάνης: «Ο Δήμος Κοζάνης θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα και θα νεκρώσει η αγορά της πόλης»

 1. εεεεειιιιιι, κοζανι ειστε, δεν ειστε ουτε αθηνα ουτε σαλονικη, ουταν καν λαρισα.
  σοβαρευτειτε!

 2. Αυτό που λαμβάνετε ως γεγονός κάθε τι που γράφει κάποιος στο ίντερνετ να το κοιτάξετε λίγο

  1. Στον συνημμένο χάρτη φαίνονται αυτά .
   Τα έχει ανακοινώσει και ο Δήμος .
   Ας τα διαψεύσει ο Δεσποτίδης .

   Επωνυμα γράφονται .

   Θα ακολουθήσουν .

   Το ερώτημα εία αν οι Κοζανίτες κοιμούμενοι τον ύπνο του δικαίου
   δεν θα αντιδράσουν

 3. Πόση ακόμη ανοησία υπάρχει στους οικολογικούς δημοτικούς εγκεφάλους αλήθεια; Σοβαρά τώρα, ο δημοτικός θίασος σκέφτεται να προβεί στην εκτέλεση όλων αυτών των ανοησιών; Είστε που είστε η πιο άχρηστη δημοτική αρχή (Για το μόνο που κάνετε, είναι οι πολιτικοί γάμοι στο Κοβεντάρειο) , το ξύνετε όλη την ημέρα το @@@@ σας εκεί μέσα, τουλάχιστον Αφήστε το πράγμα όπως είναι ήδη διαμορφωμένο στο χάλι του. Ανόητοι του κέρατά.

 4. ΔΗΜΑΡΧΕ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ

  ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ

  ΝΑ ΛΟΓΙΚΕΥΘΕΙΤΕ

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

  ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΜΟΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΟΜΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 5. Η πόλη καταστρέφεται με τέτοια !!!

  Τα προγραμματιζόμενα δεν είναι προοδευτικά , παράλογα και εκτός
  πραγματικότητας είναι.

  περιμένουμε τις αντιδράσεις και πρωτοβουλίες των Συλλόγων, της Αντιπολίτευσης ,
  των Επιμελητηρίων .

  του Εμπορικού Συλλόγου , του ΕΒΕ, του ΤΕΕ , του ιατρικού Συλλόγου και
  όλων των πολιτών.

  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να πάψουν να είναι διακοσμητικές γλάστρες.
  Εχουν σοβαρές ευθύνες.
  Ας μελετήσουν και ας ερευνήσουν τα θέματα.

 6. ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΕΧΕΙ Η ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ,ΑΝ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ,ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ…ΜΑΛ….ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣΗ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΕΡΓΑ….ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ,ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΝΕΕΣ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ Π.ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΚΑΝΙΝΙΚΗ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΟΝΤΡΕΣ Μ@@@@(ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ,ΣΤΕΝΕΜΑ ΔΡΟΜΩΝ) ΛΙΓΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΡΕ UFA…OXI MONO TI ΘΑ ΤΣΕΠΩΣΕΤΕ….Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΠΟ ΚΑΤΩ…ΜΑΥΡΟ ΡΕ….ΠΙΣΣΑ….!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.