Η θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο γεωπολιτικό κόσμο – Του Ηλία Ευαγγελόπουλου



euaggelopoulos_ilias234Είναι γεγονός ότι η θέση της πατρίδας μας στην κλίμακα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισχύος, συνεχώς εξασθενεί αφού από το: “ως κράτος ανήκουμε εις την δύση” έχουμε πλέον γίνει προτεκτοράτο της δύσης. Σε αυτό συνετέλεσε και η είσοδος της χώρας στην εποχή του Δ.Ν.Τ. και των μνημονίων που με τη σειρά τους οδήγησαν στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας και στην δημιουργία σχέσης, όχι ισότιμου μέλους μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά παρακατιανού, εξαρτημένου και πλήρως διοικούμενου και ελεγχόμενου απ’ αυτήν.

Σίγουρα τα ισχυρά κράτη του κόσμου επιδιώκουν όπως είναι φυσικό πάντα τα συμφέροντά τους όμως διευκολύνονται στα σχέδια τους και από τα κάθε λογής εγχώρια γιουσουφάκια που πρόθυμα φροντίζουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους έναντι προσωπικών φιλοδοξιών και ανταλλαγμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πράξης νενεκισμού ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια που σχεδιάστηκε από τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης αλλά πραγματοποιήθηκε από ελληνικά χέρια. Όπως χαρακτηριστικά είπε αργότερα ο ίδιος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης: “Ανάθεμα τους Άγγλο-Γάλλους, που ήταν η αιτία και εγώ έχασα τους δικούς μου και το έθνος έχασε έναν άνθρωπο που δεν θα τον ξαναβρεί ποτέ και το αίμα του με παιδεύει ως σήμερα”.

Όταν έχεις μάθει τους άλλους ότι είσαι ο εύκολος, ο βολικός και ο πρόθυμος που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους τότε είναι δύσκολο να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι σε βλέπουν και σε συμπεριφέρονται. Κανείς δεν πρόκειται να σε σεβαστεί όταν πρώτος εσύ δεν σέβεσαι τον εαυτό σου. Αυτό είναι κανόνας.

Προσωπικά δεν με εκφράζει ως Έλληνα, ο σημερινός ξεπεσμός της πατρίδας μας και προφανώς δεν εκφράζει και πολλούς άλλους που έχουν μέσα τους αξιοπρέπεια αλλά και συναίσθηση της πνευματικής κληρονομιάς τους αλλά και του ρόλου που καλείται να παίξει ο ελληνισμός και η ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο.

Πολλοί λένε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση και άλλοι για να μας κοροϊδέψουν και να μας υποτιμήσουν μας λένε ότι οι Ελλάδα ανήκει στην Ανατολή μια και τόσα χρόνια σκλαβωμένοι στους Τούρκους έχουμε πλέον μέσα μας ανατολίτικη νοοτροπία. Όπως όμως έχω γράψει στο παρελθόν η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στην Ανατολή ούτε στην Δύση. Αυτές ανήκουν στην Ελλάδα γιατί οι Έλληνες έδωσαν τα φώτα τους σε ανατολή και δύση.

Γεωγραφικά ανήκουμε στο κέντρο του κόσμου που είναι η Μεσόγειος θάλασσα. Συνδετικός κρίκος Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Βρισκόμαστε όμως και στο μελλοντικό ενεργειακό κέντρο του κόσμου, μια και τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχουν πρόσφατα ανακαλυφθεί στην λεκάνη της Μεσογείου.

Σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν μεγάλο κίνδυνο που λέγεται Ισλάμ. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν χάσει την εθνική τους συνείδηση και ο ξεπεσμός των ευρωπαϊκών χριστιανικών εκκλησιών (καθολικοί, προτεστάντες), τους έχει οδηγήσει σε ηθικό ξεπεσμό με αποτέλεσμα οι εξ ανατολών μετανάστες βλέποντας διαλυμένες κοινωνίες, να αισθάνονται ότι αυτοί είναι ανώτεροι από τους ευρωπαίους, με αποτέλεσμα αντί να τους ενσωματώσει η Ευρώπη στους κόλπους της να ενσωματώσουν αυτοί την Ευρώπη μέσα στον κόσμο του Ισλάμ.

Βλέπουμε επομένως ότι η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος χρειάζεται μιαν άλλη Ελλάδα βγαλμένη από τα παλιά που με την ορθοδοξία θα μπορέσει πάλι να ποτίσει και να αναγεννήσει την πνευματικά νεκρή Ευρώπη αλλά και ως δυνατή κρατική οντότητα θα παίξει το ρόλο του τοπικού παρατηρητή που θα φροντίσει να μην υπάρξει αστάθεια στην περιοχή μας λόγω του μεγάλου ενεργειακού πλούτου, που ιστορικά όπου υπάρχει συνοδεύεται με πολέμους και αίμα.

Για να ανταποκριθεί όμως η Ελλάδα σ’ αυτόν τον νέο ρόλο που η γεωπολιτική της θέση, η ορθοδοξία αλλά και η πολύχρονη ιστορία της, της τον επιβάλλουν θα πρέπει να απαλλαγεί από το διεφθαρμένο και υποταγμένο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Απαιτείται γι’ αυτό συστράτευση των υγειών δυνάμεων του έθνους που θα φέρουν στην εξουσία μια πραγματική ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα φροντίσει να μεταβληθεί η πατρίδα μας σε μια ανεξάρτητη χώρα (με ισχυρή οικονομία και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις) χωρίς ξένες βάσεις και μακριά από διεθνείς στρατιωτικές συμμαχίες ούτως ώστε να αποτελέσει τον σταθερό συνδετικό κρίκο Ανατολής και Δύσης, Βορά και Νότου.

Ηλίας Ευαγγελόπουλος
Οικονομολόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.