Λ. Μαλούτας: «Συνεχίζοντας την τακτική προηγούμενων χρόνων αποφάσισαν και νέα αύξηση για τα ανταποδοτικά τέλη» – Η απάντηση του Δήμου Κοζάνης5ws6iu5w6uiw56u856u5

Έτσι οι πολίτες του Δήμου θα κληθούν να καταβάλουν πάλι αυξημένα τέλη για το νέο έτος σε μια περίοδο που τα πενιχρά τους εισοδήματα συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.

Η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, που μας κατατάσσει στην πρωτοπορία της πατρίδας μας στον τομέα αυτό, ήταν από χρόνια γνωστό ότι θα λειτουργούσε από το 2017 και βεβαίως ότι θα προκαλούσε αύξηση του κόστους διαχείρισης.

Η δημοτική αρχή όμως, στον 4ο χρόνο της θητείας της :

Δεν κατάφερε να μειώσει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό, που παραμένει στα επίπεδα του 2014, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (LED).

Συνεχίζει την πολιτική των αυξήσεων παρά την μείωση του εργατικού κόστους στην καθαριότητα, αφού στην τρέχουσα δημοτική περίοδο οι εργαζόμενοι στον οδοκαθαρισμό προέρχονται από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και δεν πληρώνονται από το δήμο.

Δεν προχώρησε σε άλλες δράσεις περιορισμού του κόστους λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι όλες οι αυξήσεις του κόστους διαχείρισης να μετακυλίονται στους πολίτες και μόνον, αφήνοντας απ΄ έξω τα τέλη για τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου που παραμένουν ανέγγιχτα !!! (σύμφωνα με την απόφαση της δημοτικής αρχής που διαπραγματεύεται “σκληρά” με τη ΔΕΗ …)

Και ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος συνεχίζει την τακτική της αναστολής επιβολής του τέλους ταφής στα απορρίμματα που οδηγούνται χωρίς επεξεργασία σε ΧΥΤΑ, δηλαδή όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, οι πολίτες της Κοζάνης, όλοι οι Δυτικομακεδόνες, καλούνται να πληρώσουν αυξημένα τέλη.

Είναι ολοφάνερες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τις εξελίξεις αυτές.


Το θέμα των δημοτικών τελών είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και ως πεδίο μάχης επικοινωνιακών εντυπώσεων, όπως για πολλοστή φορά επιλέγει να κάνει ο κ. Μαλούτας, σε ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών και αντιφάσεων.

Αξίζει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως τα δημοτικά τέλη ΔΕΝ αποτελούν έσοδο που καταλήγει στο ταμείο του Δήμου για οποιαδήποτε χρήση αλλά είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ και αφορούν ΜΟΝΟ την κάλυψη των εξόδων ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Η αύξηση των δημοτικών τελών για το 2018 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση του κόστους της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς από την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας επεξεργασίας το κόστος ανέβηκε από τα 37 ευρώ/τόνο απορριμμάτων στα 53 ευρώ/ τόνο.

Ο Δήμος Κοζάνης έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να το κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμπιέσει τα έξοδα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού χωρίς να μειώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η συμπίεση αυτή μας επιτρέπει να μην μετακυλούμε όλη την αύξηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα δημοτικά τέλη (απορρόφηση 40%).

Έχουμε επιλέξει απολύτως συνειδητά να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί ούτε να αφήνουμε χρέη για το μέλλον. Το ευκολότερο για μας θα ήταν να «κρύψουμε» την αύξηση για να γίνουμε «αρεστοί» και να φορτώναμε σε κάποιους επόμενους χρέη, όπως πολλές φορές η παράταξη του κ. Μαλούτα έκανε στο παρελθόν με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Για μας αυτό δεν αποτελεί επιλογή.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως παρότι ο Δήμος παρέλαβε το 2014 χρέος στη ΔΙΑΔΥΜΑ περί τα 700.000 ευρώ σήμερα δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ πέρα από την τρέχουσα τιμολόγηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017. Μια ακόμη δική τους οφειλή, από τις δεκάδες οικονομικές εκκρεμότητες που τακτοποιήσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ώστε ο Δήμος να είναι επιτέλους αξιόπιστος.

Εντύπωση μας δημιουργεί επίσης πως ο κ. Μαλούτας πριν από ακριβώς ένα χρόνο δεν ψήφισε τα δημοτικά τέλη αλλά και τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντας τον ανειλικρινή καθώς δεν προέβλεπε αυξήσεις για να καλυφθεί η αύξηση στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ φέτος μας εγκαλεί ακριβώς για τον αντίθετο λόγο.

Όσον αφορά την επιχειρηματολογία του κ. Μαλούτα σχετικά με τις λάμπες led, νομίζουμε πως τα αποτελέσματα της μελέτης που η δική του δημοτική αρχή έκανε, ήταν εμφανή σε όλους το προηγούμενο διάστημα, όταν η Κοζάνη έφερε το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο νωρίτερα, με τις λάμπες να αναβοσβήνουν σε όλη την πόλη. Έχουμε προχωρήσει στην αλλαγή της μελέτης σε φωτιστικά κλειστού τύπου, που εγγυώνται καλή λειτουργιά και σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες.

Εκεί που συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Μαλούτα είναι πως το τέλος ταφής θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα και για αυτό έχουμε κάνει αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις καθώς θεωρούμε πως η μη επιβολή του αποτελεί προσβολή στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα θέμα που εμείς αναδείξαμε και πετύχαμε προς όφελος όλων των Δυτικομακεδόνων: Tην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου της μονάδας.

Κε Μαλούτα, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κοζάνης δουλεύουν κάθε μέρα σε δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν την πόλη και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας καθαρές, στο μέτρο του δυνατού. Το να φωτογραφίζετε μέσα στη νύχτα κάδους ανακύκλωσης στους οποίους συμπολίτες μας αφήνουν απέξω σακούλες για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, ούτε σας τιμά ούτε αποτυπώνει την πραγματικότητα. Αν δεν σέβεστε την αλήθεια, τουλάχιστον σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Λ. Μαλούτας: «Συνεχίζοντας την τακτική προηγούμενων χρόνων αποφάσισαν και νέα αύξηση για τα ανταποδοτικά τέλη» – Η απάντηση του Δήμου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.