Σινεμά Δευτέρα βράδυ από τον Φιλοπρόοδο με την ταινία «Μια ξεχωριστή μέρα»



w456uj5w6ujw5uj5ujw56y5Μια από τις ονομαστές ταινίες του Ιταλικού κινηματογράφου που πραγματεύεται τον φασισμό θα προβάλλει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 13-11-2017, στις 9:30 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον».

«Μια ξεχωριστή μέρα» (Una giornata particolare- 1977), η εξαίρετη δημιουργία του Έτορε Σκόλα, που δίνει την ευκαιρία στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι Σοφία Λόρεν-Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να πραγματοποιήσουν συγκλονιστικές ερμηνείες, ενώ πλάι τους εμφανίζονται οι Τζον Βέρνον, Πατρίτσια Μπάσο, Τισιάνο ντε Πέρσιο και Αλεσάντρα Μουσολίνι.

Στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι το 1938, στις 6 Μαΐου, ο Χίτλερ επισκέπτεται τη Ρώμη. Και καθώς η Ιταλία τάσσεται στο πλευρό της Γερμανίας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα πάει να τον υποδεχτεί. Μόνο μια νοικοκυρά, μητέρα 6 παιδιών και σύζυγος ενός άντρα με φασιστικές πεποιθήσεις, αλλά και ένας ομοφυλόφιλος δημοσιογράφος που μάχεται ενάντια στο φασισμό δεν θα πάνε, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και καθώς τυχαίνει να μένουν στην ίδια πολυκατοικία, που εκείνη την ημέρα μένει άδεια, θα βρουν την ευκαιρία να γνωριστούν.

Από τις σημαντικότερες δημιουργίες του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη Έτορε Σκόλα, ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στο φασισμό, πάνω σε ένα δικό του σενάριο, που ευτύχησε να αποδοθεί από το δίδυμο Λόρεν-Μαστρογιάνι, εδώ στη 10η κατά σειρά ταινία τους-από τις 12 που γύρισαν μαζί και σίγουρα από τις καλύτερες τους. Η ταινία γυρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε ένα διαμέρισμα των εργατικών κατοικιών που είχαν χτιστεί με πρωτοβουλία του Μουσολίνι στη δεκαετία του 30, ενώ κατά παράδοξο τρόπο, πραγματοποιεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η εγγονή του δικτάτορα, Αλεσάντρα Μουσολίνι (και ανεψιά της Λόρεν, καθώς η αδερφή της Άννα Μαρία είχε παντρευτεί τον γιο του Μουσολίνι, Ρομάνο,που δεν ασχολήθηκε ποτέ του με την πολιτική).

Η ταινία κέρδισε συνολικά 13 σημαντικά βραβεία (ανάμεσα τους τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, βραβείο Σεζάρ, Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Βενετίας κλπ.), ενώ ήταν υποψήφια για τα όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και Α’ αντρικού ρόλου.

Αυτή τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.