Επιτυχημένη η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης «Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες»

anaskafes_arxaiologia2456

«Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες» ήταν το θέμα με το οποίο συμμετείχε φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την «Ημέρα προβολής του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», με θέμα για το 2017 «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: ασύμβατη σχέση ή διαχρονική συνύπαρξη».

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και οι ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ άνοιξαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2017, και υποδέχθηκαν το ενδιαφερόμενο κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με τη μεθοδολογία και τις συνθήκες διεξαγωγής των μεγάλων αυτών σωστικών ανασκαφών στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, με τα μέχρι τώρα ευρήματα και τη σημασία τους για την περιοχή, ενώ είχαν παράλληλα την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εν εξελίξει ανασκαφές και τα ευρήματά τους, στη Μαυροπηγή και τον Κλείτο (Νότιο Πεδίο).

Στις ανασκαφές ξεναγήθηκαν από τους συμβασιούχους αρχαιολόγους – υπεύθυνους των εργασιών στο πεδίο, Άλκη Ζαρογιάννη, Κλεονίκη Τσεργά, Σοφία Λύχνα και Κική Παπάζογλου, καθώς και την Προϊσταμένη της Εφορείας και υπεύθυνη των ανασκαφών Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Τα ευρήματα των ανασκαφών των λιγνιτωρυχείων, μέρος των οποίων εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, παρουσίασε στην 5η τάξη του Δημοτικού Σχολείου Χ. Μούκα που την επισκέφθηκε, η αρχαιολόγος της Εφορείας Βιβή Ευαγγέλογλου.

Μετά από 22 χρόνια ανασκαφών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συνεχίζει να προπορεύεται των εκσκαφών κάθε μεγάλου αναπτυξιακού έργου, όπως ορίζει ο Αρχαιολογικό Νόμος, αποδεικνύοντας πως ανάπτυξη, μνημεία και τοπικές κοινωνίες μπορούν να συνυπάρχουν, με επωφελή αποτελέσματα για τον τόπο και την πολιτισμική του κληρονομιά.

 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Vet Plus | Πρόγραμμα διαχείρισης αιγοπροβάτων από τον κτηνίατρο Νικόλαο Καραλίγκα στην Κοζάνη
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.