Δικαίωση της δασκάλας που κατηγορούνταν για σχολικό εκφοβισμό μαθητή της στη Γαλατινή – Στο αρχείο η υπόθεση από την Εισαγγελία



sxoleio_adeia_aithousa-min

Το περιστατικό έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2015

Μία δικαστική διαμάχη μεταξύ μίας εκπαιδευτικού και των γονιών ενός μαθητή, τότε της Γ’ τάξης του Δημοτικού Γαλατινής Βοΐου.

Σύμφωνα με τις τότε κατηγορίες, η εκπαιδευτικός κατηγορήθηκε ότι πέταξε το κολατσιό του μαθητή της στο πάτωμα, ενώ φώναξε τους συμμαθητές του να το πατήσουν για παραδειγματισμό.

Μία υπόθεση που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις στα ΜΜΕ. Μία δικαστική διαμάχη η οποία τελεσιδίκησε πρόσφατα και φαίνεται να δικαιώνει την εκπαιδευτικό.

Η εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, ενέκρινε την ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση.

23146412_2026607440917405_592388036_nΟ κ. Εμμανουηλίδης Βασίλης, ο συνήγορος υπεράσπισης της Εκπαιδευτικού, μίλησε στο KOZANILIFE.GR.

– Κύριε Εμμανουηλίδη, θα ήθελα να μου πείτε για την κατάληξη της υπόθεσης στο Δημοτικό σχολείο της Γαλατινής, όπου τον Μάρτιο του 2015, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε για την εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι πέρα από την προβολή μιας είδησης που «πουλάει», σας ενδιαφέρει ως ΜΜΕ και η αποκατάσταση της αλήθειας της είδησης! Η υπόθεση λοιπόν τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε από πουθενά καμία παραβατική συμπεριφορά και κανένα επεισόδιο που να επιφέρει ποινές, κυρώσεις ή να έχει νομικές προεκτάσεις. Η εντολέας μου δικαιώθηκε πλήρως αν και ταλαιπωρήθηκε αναίτια.

– Ποιες είναι οι σκέψεις σας με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό;

Να, μπορώ να σκεφτώ με αφορμή το περιστατικό ότι κι εμείς σαν γονείς καμία φορά σπεύδουμε να υπερασπιστούμε το παιδί μας, χωρίς καν να έχουμε λάβει πλήρη γνώση των γεγονότων, κάποιος λέει κάτι και βγάζουμε αμέσως βεβιασμένα συμπεράσματα. Γίνονται διάφορα στις σχολικές αίθουσες, απλά πρέπει να σκεφτούμε ότι κι εκεί υπάρχουν ειδικευμένοι άνθρωποι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχολόγοι, σχολικοί σύμβουλοι καθηγητές ειδικής αγωγής οι οποίοι είναι καταρτισμένοι και έμπειροι. Η δημοσιοποίηση όμως εξωσχολικών συμβάντων δε βοήθα, δίνει λάθος μηνύματα, ότι όταν πχ κάτι συμβαίνει δεν απευθυνόμαστε στα αρμόδια όργανα αλλά στα κανάλια ή τον τύπο, ο κόσμος βλέπει ανάλογες συμπεριφορές και παρασύρεται.

– Κρίνετε δηλαδή ότι η συμπεριφορά της οικογενείας δεν ήταν σωστή; Δεν έπρεπε να εξετάσουν τι συνέβη με το παιδί τους;

Να εξετάσουν τι συμβαίνει απευθυνόμενοι στα κατάλληλα άτομα, στους ανθρώπους που πρέπει, εντός του σχολείου, φυσικά! Δεν μπορεί να λύνουμε τα θέματα μας στα κανάλια και τις μεσημεριανές εκπομπές, πόσο μάλλον όταν αφορούν ανήλικα παιδιά, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος! Υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα και τελικά, τα δικαστήρια. Σίγουρα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η συμπεριφορά του παππού του μαθητή, ο οποίος στην τελική ούτε κηδεμόνας του μαθητή είναι, επομένως δεν ξέρω με ποια ιδιότητα έβγαινε και μιλούσε και έλεγε ό,τι ήθελε, συκοφαντώντας μεταξύ άλλων και την συγκεκριμένη εκπαιδευτικό. Μιλάμε για συμπεριφορά εντελώς βλαπτική για το παιδί και δε βρέθηκε κάποιος να τον συγκρατήσει, από το περιβάλλον, οι γονείς έστω. Αντιθέτως, μάλλον υπήρξαν κάποιοι κακοί σύμβουλοι που προσπάθησαν να οξύνουν την κατάσταση και τους βοήθησαν να γράψουν κάποιες επιστολές, προσπαθώντας να δώσουν άλλη διάσταση στο ατυχές περιστατικό. Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη απέδειξε ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά της απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις διαφόρων απερίσκεπτων συνανθρώπων μας προς συμπολίτες τους, που νομίζουν ότι φωνάζοντας στα κανάλια λύνουν τα προβλήματα τους.

– Με δεδομένο ότι η εντολέας σας έχει υποστεί κάποια ταλαιπωρία, έχει συκοφαντηθεί και έχει κινδυνεύσει η καριέρα της από το περιστατικό, προτίθεστε να κινηθείτε δικαστικά διεκδικώντας κάποιες αποζημιώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε και πιστεύω θα δικαιωνόμασταν. Ξέρετε, υπάρχουν πολλές αποδείξεις τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο, ακόμη και οπτικό υλικό, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, όσο “πουλούσε” το θέμα. Θα ήταν βέβαια ωραίο αν όλα αυτά τα μέσα που ενδιαφερθήκαν τόσο πολύ να δώσουν βήμα σε αστήρικτες κατηγορίες, έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον για να προβάλλουν και την κατάληξη της υπόθεσης. Αποφασίσαμε όμως για το καλό του μαθητή κυρίως, να μην προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες. Προς τιμήν της η εντολέας μου δεν θα διεκδικήσει κάποια αποζημίωση ούτε θα επιδιώξει να τιμωρηθεί κάποιος από τους υπαίτιους της δικής της ταλαιπωρίας. Θέλουμε το περιστατικό να ξεχαστεί και το σχολείο να επιστρέψει στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητας, προς όφελος των μαθητών αλλά και των γονιών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολειού που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της δοκιμαζόμενης εκπαιδευτικού, καθώς επίσης και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και Εορδαίας.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.