Μια δυναμική θεατρική σεζόν για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης9kjytsjtrsajtrstjrsty

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης γιορτάζει 20 χρόνια θεατρικής έκφρασης και δημιουργίας από την ίδρυσή του και ξεκινά δυναμικά τη νέα θεατρική χρονιά θεμελιώνοντας τον θεσμικό του ρόλο μέσω της εξωστρέφειας με θεατρικές συμπράξεις και παραγωγές, και την διεύρυνση εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, και διατηρώντας την καλλιτεχνική του ταυτότητα με την παραγωγή πανελλήνια πρώτων παραστάσεων ευρέως φάσματος και υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Παραμένει πάντα ένας φιλόξενος καλλιτεχνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας ανοιχτός στη διαφορετικότητα και προσβάσιμος από όλους τους πολίτες της Κοζάνης και της Περιφέρειας.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2017

Η θεατρική σεζόν ξεκίνησε συγκινησιακά με την νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Φτάσε όπου δεν μπορείς σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Η παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για το «έτος Καζαντζάκη», καθώς φέτος κλείνουν 60 χρόνια από τον θάνατό του. Μετά τις πέντε sold out παραστάσεις από την Παρασκευή 22 έως την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στην Αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της στις σχολικές αίθουσες φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου με το έργο του μεγάλου λογοτέχνη και αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό ρόλο του θεάτρου. Οι παραστάσεις σε σχολεία της περιφέρειας συνεχίζονται. Το Φτάσε όπου δεν μπορείς θα φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη όπου θα παρουσιαστεί .

​Τη σκυτάλη επί σκηνής πήρε δυναμικά η «ανήσυχη» Ομάδα Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με τη μουσική παράσταση, συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Και άλλαξε το δέρμα της η γη σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου. Μετά την πρεμιέρα της παράστασης στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ που ενθουσίασε το αθηναϊκό κοινό, οι νέοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συγκίνησαν τους θεατρόφιλους της πόλης στις πέντε παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στο Θεατροδρόμιο, θίγοντας ένα ευαίσθητο στοιχείο της ταυτότητας της περιοχής που προσεγγίζεται από την κοινωνία με δυσκολία. Στη συνέχεια, η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ “4ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών μετά από Πρόσκληση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων με τους έφηβους της Ομάδας των Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και τους μουσικούς της παράστασης να εντυπωσιάζουν με το ταλέντο, την αφοσίωση και την ερμηνεία τους.

​15 Οκτωβρίου 2017, ημέρα πρεμιέρας για την παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που συμπράττει θεατρικά με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας για την παράσταση Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ένα γλάρο να πετάει σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου. Μια ιστορία ρομαντική, μαγική, συγκινητική για τα διαφορετικά πλάσματα που μπορούν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να βοηθήσουν το ένα το άλλο που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους στη γειτονική πόλη. Οι παραστάσεις συνεχίζονται για το κοινό της Βέροιας, ενώ η πρεμιέρα για την πόλη της Κοζάνης έχει προγραμματιστεί αρχές Ιανουαρίου.

​Δεύτερη χρονιά παραστάσεων για το Άσμα Ασμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και της Ομάδας Θεάτρου Τhe 3rd person theatre group στο Από Μηχανής Θέατρο. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν έως 5 Νοεμβρίου. Το Άσμα Ασμάτων σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου παρουσιάστηκε με επιτυχία σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε πόλεις κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας Οδού σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, τις κοινότητες και τους δήμους στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Απ’ άκρη σ’ άκρη». Οι θεατρόφιλοι της Αθήνας θα έχουν και αυτή τη χρονιά τη δυνατότητα να απολαύσουν μια παράσταση που τοποθετεί το πιο εξαίσιο ερωτικό ποίημα που γράφτηκε ποτέ και την αιώνια, τη δίχως τέλος, αναζήτηση του έρωτα, στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, για να επαληθεύσει την τεράστια αξία του έργου και να ερευνήσει το αποτύπωμα του έρωτα σήμερα.

​Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 27 Οκτωβρίου 2017 η πρεμιέρα για την παράσταση Καντίντ ή η αισιοδοξία σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, μια ακόμη συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το Θέατρο Πόρτα. Ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων που γράφτηκε το 1759 από τον Φρανσουά Μαρί Αρουσέ, γνωστό σε όλους με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Βολταίρος, που μας αφορά όσο ποτέ σήμερα. Οι παραστάσεις στην πόλη της Κοζάνης συνεχίζονται. Θα πραγματοποιηθούν δεκαοχτώ παραστάσεις για το κοινό της πόλης το διάστημα 27 Οκτωβρίου έως 3 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια η παράσταση θα συνεχίσει την πορεία της στο Θέατρο Πόρτα.

​Νοέμβριος 2017 – Ιανουάριος 2018

3 Νοεμβρίου 2017, θα βρεθούμε όλοι Στον Πάγο της Γλυκερίας Καλαϊτζή με τη νέα συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και του θεάτρου Τ.
Ένα έργο για το κουράγιο των απλών ανθρώπων. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον πόνο, τον πόθο για ζωή, την εκδίκηση, την ελπίδα και την καταλυτική δύναμη της συγχώρεσης, γραμμένο σε 32 γρήγορες σκηνές, με εξαιρετική ευαισθησία, πάθος και άφθονο χιούμορ. Οι παραστάσεις ξεκινούν 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρεμιέρα στην πόλη της Κοζάνης τον Φεβρουάριο του 2018.

​Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης Ικετηρία, η Θεατρική Ομάδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Η πόλη στη σκηνή που απαρτίζεται από πολίτες της Κοζάνης που ολοκλήρωσαν τα τρία έτη του κύκλου των Θεατρικών Εργαστηρίων για ενήλικες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης επανέρχεται με τα Στίγματα σε σκηνοθεσία της Σοφίας Αντώνιου. Μια παράσταση για το πολύτιμο λουλούδι της περιοχής της Κοζάνης τον κρόκο σε κείμενο του Δημήτρη Ντάσκα και της Θάλειας Γρίβα. Θα πραγματοποιηθούν πέντε παραστάσεις. Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου 2017.

8uhyftjytedyjdytjf

​Στις 19 Ιανουαρίου 2018 κάνει την εμφάνιση της στην πόλη Η Πράσινη γάτα της Ελίζε Βιλκ. Πρόκειται για την ιστορία έξι εφήβων που σ’ ένα Σαββατόβραδο αλλάζει η ζωή τους. Ένας φόνος μιας έφηβης και η αναζήτηση της αλήθειας γύρω από το περιστατικό δίνουν ώθηση στην πλοκή και ξετυλίγουν το νήμα που θα οδηγήσει στην αλήθεια. Το έργο μιλά για την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, για το τυχαίο, για τη φιλία και τη δύναμη της φαντασίας, αυτό το μοναδικό όπλο μας για να ξεφύγουμε από τον γκρίζο, αλλόκοτο κόσμο μας. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα.

​Μουσική στην Αίθουσα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για δεύτερη χρονιά αγκαλιάζει την τέχνη της σε κάθε μορφή και τρόπο έκφρασης μέσα από το πρόγραμμα Μουσική στην Αίθουσα διοργανώνοντας μια σειρά συναυλιών και παραστάσεων. Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στην Αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης το κοινό απόλαυσε στα πλαίσια του προγράμματος την performance χορού ‘lapses of light’ των Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Αλέξανδρου Σεϊταρίδη. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις μουσικής και χορού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκπαίδευση

Παράλληλα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης αποσκοπεί και φέτος να είναι μια ανοιχτή και φιλόξενη καλλιτεχνική εστία για όλους του πολίτες της Κοζάνης που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου και θέλουν να μάθουν για αυτή ανεξαρτήτως ηλικίας με τη λειτουργία εργαστηρίων θεάτρου και σεμιναρίων για παιδιά και ενήλικες.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν:

α. θεατρικά εργαστήρια για παιδιά από 3,5 έως 12 ετών σε τέσσερις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης διευθύνουν και καθοδηγούν έμπειροι θεατροπαιδαγωγοί, εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους της θεατρικής διδασκαλίας. Θεατρικές ασκήσεις, σωματικό παιχνίδι, δραματοποίηση παραμυθιών και μύθων, παιχνίδια ρόλων, αξιοποίηση αυτοσχέδιων ιστοριών και θεατρικών κειμένων και πειραματισμοί αναπτύσσουν το λόγο, την κριτική ικανότητα και τη φαντασία των μικρών φίλων του θεάτρου.

β. τρεις κύκλοι θεατρικών εργαστήριων για ενήλικες άνω των 18 ετών χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας, με μόνο κοινό τους την αγάπη για το θέατρο. Έκφραση, επικοινωνία, αυτοσχεδιασμός, υποκριτική, κίνηση και χορός, τραγούδι, ορθοφωνία, δραματουργική επεξεργασία με σκοπό τη συλλογικότητα, την ψυχοκινητική έκφραση, τη δημιουργία ομάδας και τέλος την αναγνώριση και εξερεύνηση του εαυτού μας και των άλλων μέσα από βιωματικούς τρόπους έκφρασης και θεατρικές δράσεις και εμπειρίες. Στα πλαίσια των τριών θεατρικών εργαστηρίων για ενήλικες τη χρονιά 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τρεις θεατρικές παραστάσεις, Απόδραση (από τον Α’ κύκλο σπουδών), Άνθη για κυρίες από το Β’ κύκλο σπουδών και Ικετηρία από τον Γ’ κύκλο σπουδών.

γ. θεατρικό εργαστήρι Μικρή Άρκτος, ένα διαφορετικό εργαστήρι που αγκαλιάζει παιδιά με νοητικές, κινητικές ή άλλες δυσκολίες και παρέχει σε όλους αδιακρίτως το δικαίωμα στη δημιουργία και την έκφραση.

δ. εβδομαδιαία εκπαιδευτική Καλλιτεχνική Κατασκήνωση Art Camp σε συνεργασία με το Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» με έδρα την Κοζάνη. Το Art Camp είναι ένα 7ήμερο πρόγραμμα ειδικών εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων, που διεξάγεται στο χώρο της «Κιβωτού» στον Άργιλο Κοζάνης, με στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ένταξη ανθρώπων από ευπαθείς ομάδες στην κοινωνία, καθώς και την ανάδειξη των καλλιτεχνικών ικανοτήτων ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άρση των κοινωνικών, οικονομικών ή πολιτιστικών φραγμών μέσα από την τέχνη, δηλαδή μέσα από τη συνάντηση των ανθρώπων μέσα σε μια καλλιτεχνική διαδικασία. Η γλώσσα του σώματος, της φωνής, της μουσικής και του χώρου γίνονται φορείς επικοινωνίας, συνομιλίας, ανταλλαγής.

ε. Ομάδα Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Οι έφηβοι της πόλης βρίσκουν καλλιτεχνικό καταφύγιο και διέξοδο στην τέχνη του θεάτρου δουλεύοντας με επαγγελματίες του θεατρικού χώρου.

στ. σεμινάρια στα πλαίσια του προγράμματος «θέατρο για όλους». Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου σε εξειδικευμένη κάθε φορά θεματολογία στην τέχνη του θεάτρου (θεατρικός λόγος, αφήγηση, υποκριτική, ορθοφωνία κ.α.)

ζ. σεμινάρια Κινηματογράφου. Για πρώτη φορά φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. διοργανώνει σεμινάριο κινηματογράφου με θέματα όπως η θεωρία και η ιστορία του Κινηματογράφου, σύγχρονες τάσεις, μοντάζ, παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία, δ.φωτογραφίας, ήχος. (Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος, Κική Μαμάτσιου)

Μια ενδιαφέρουσα θεατρική χρονιά έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Γίνε κομμάτι του Θεάτρου της πόλης σου, γίνε μέλος της ομάδας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.