Πρόταση από τον υποψήφιο Πρύτανη στο ΤΕΙΔΜ Δημήτρη Ζησόπουλο για τη δημιουργία του West Mac Student Fund



zisopoulos_dimitris23456423Η προέλευση του σημερινού κειμένου είναι τα τεχνικά κείμενα περι humanitarian funding (Bank International Settlements, IMF) και απευθύνεται (μέσω υμών) στους μελλοντικούς χρηματοδότες. Σήμερα ομφαλοσκοπούντες το μόνο που κάνουμε είναι να απλώνουμε διστακτική χείρα ζήτουλα προς την κοινωνία, τον Υπουργό τον Περιφερειάρχη. Φεύγοντας από τον φυσικο χώρο του Μηχανικού προ τριακονταετίας απεφάσισα ότι στην προσωπική μου ζωή ισχύει το ρητό:

“Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος|(Πρωταγόρας, αν και ξεχασε το «μετα Θεόν»)

Αλλά στην επιστημονική και εκπαιδευτική μου ζωή πρέπει να εφαρμόσω άλλο:

Παντων πραγματων μέτρον εστίν χρημα (Ζησόπουλος)

Έτσι κάθε Αύγουστο τρέμουμε στην ιδέα ότι θα εμφανιστεί ο τελευταίος εισακτέος της Ελλάδας στο ΑΕΙ μας. Ο φοιτητής μετράει το χρήμα και μακρυα από τον τόπο του χρειάζεται χρήμα για να σπουδάσει. Από την άλλη πλευρά όλοι οι νόμοι δανειοδοτούν τους φοιτητές για τις σπουδές τους.

Σε πρόσφατη επικοινωνία με δυο τοπικούς Δντες Τραπεζών, ένα μέλος ΔΣ Συστεμικής Τράπεζας και πολλούς φίλους Δυτικο Μακεδόνες Πολιτικούς διαπίστωσα ότι εχει αναζωοπυρωθεί το ενδιαφέρον για φοιτητικά δάνεια. Αυτό θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω από το πρόσφατα εκδοθέν «ασφάλιστρο επιχειρηματικού Κινδύνου Ξενων Επενδύσεων στην Ελλάδα» στο 1.53% και την λήξη της εσχάτης αξιολόγησης.

Βασει των διαπιστώσεων αυτων προτείνω την δημιουργία του WEST MAC STUDENT FUND.

Η ακριβής διάρθρωση θα αποφασισθεί από τους θεσμούς αλλα γενικά θα έχει ως εξής:

Δανειοδότηση των βασικών αναγκών των φοιτητων κατά 60%, (νοίκι, φως, νερο, Ιντερνετ, Κινητό, ΚΤΕΛ,Αστικό και εΕκταμίυεση του δανείου κατ ευθείαν στο δικαιουχο χωρίς παρεμβαση του φοιτητή.

Επιδότηση 5000 φοιτητων σε πρώτη φάση με σύνολο ετησίων εκταμιευσεων 20 ΜEuro.

Μείωση τραπεζικού κινδύνου και άυξηση της ελκυστικότητος του δανείου με ενίσχυση του Οργανισμού-FUND από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του ΤΕΙ για παρόμοιους σκοπούς (5 ΜΕυρώ)

Επακολουθη μείωση του κοστους από την εγγύηση των πληρωμών προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οργανισμούς τηλεφωνίας κλπ.
Μεταφορά στο Fund άλλων δραστηριοτήτων με τελικό σκοπό την δημιουργία ενός εύρωστου ΝΕΟΥ ΚΤΕ-ΕΛΚΕ, αφού τα δύο μακρυά χέρια του ΤΕΙ (Gan) έχουν εκφυλισθεί από την γραφειοκρατία.

Βέβαια αυτό είναι μόνον η αρχή. Από όσα έχω ζήσει την τελευταία δεκαετία (με αφορμή σωστή επιτίμηση του σωτήρα μου συναδέλφου Συμεών Καραφόλα) αυτά θα είναι μόνον η αρχή. Υπάρχουν πολλές πρόσθετης πηγές χρηματοδότησης όπως ανθρωπιστικά ομόλογα από το υποχρεωτικά εκχωρητέο 4%, δράσεις ΕΣΠΑ που δεν αγγίσαμε, τραπεζικές προκαταβολές κλπ. Αυτές μπορούν είτε να μειώνουν τον τραπεζικό κίνδυνο είτε να αυξάνουν τις βιοτικές και εκπαιδευτικές παροχές στου φοιτητές μας.

Συγχωρώ όλους όσους λένε ότι όλα τα χρηματο-οικοινομικά είναι «αέρας» (με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο μας) και δηλώνω ότι ή δραση εχει διπλο χαρακτηρα:

Η φτωχη οικογένεια έχει δυνατότητα να σπουδασει τα παιδιά της
Θα ανεβάσει την βάση εισαγωγής στα τμήματα μας πανω από πολλά ΑΕΙ

Το ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΣ.

Ισορροπεί την παγκοσμια ταξη κατά θαυμαστό τρόπο, όπως ακριβώς τα ουρανια σώματα ισορροπούν κινουμενα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες όπως διαβάζουμε καθημερινά στον εσπερινό:

Καὶ γὰρ ἐστερέωσεν τὴν οἰκουμένην, ἥ­τις οὐ σαλευθήσεται.

Ζησόπουλος Δημήτριος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.