Βίντεο: Πληροφορίες για την καλλιέργεια και τις ιδιότητες της Αρμπαρόριζας – Του γεωπόνου Σταύρου Καπλάνογλου



uluyfgluyfyukldfukyf

Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Το Πελαργόνιον το βαρύοσμον, λατ. Pelargonium graveolens κοιν. αλμπαρόριζα ή αρμπαρόριζα, μοσχόφυλλο είναι ποώδες παχύφυλλο που ανήκει στο γένος Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιοειδών (Geraniaceae) Ξεχωρίζει για το πολύ δυνατό άρωμα, που απελευθερώνεται από τα φύλλα του. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται πολύ στην βιομηχανία αρωμάτων, αλλά και στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική. ΄Εχει και θεραπευτικές ιδιότητες, τόσο το τσάι που παράγεται από τα φύλλα, όσο και το αιθέριο έλαιο του.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η αρμπαρόριζα είναι ένα φυτό που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, πλην της ανάγκης ηπίων θερμοκρασιών.

ΚΛΙΜΑ
Ήπιες θερμοκρασίες, λοιπόν, τον χειμώνα μιας και είναι ευαίσθητη στο ψύχος. Στην Ελλάδα το συναντάμε, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι. Σε πιο ορεινές περιοχές καλλιεργείται ως ετήσιο και το χειμώνα προστατεύεται.

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
Το P. graveolens είναι φυτό με ταχύτατη ανάπτυξη, το οποίο προτιμάει τις ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις.

ΕΔΑΦΟΣ
Το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ, (πλούσιο σε άμμο), ώστε να αποστραγγίζει πολύ καλά.

ΥΓΡΑΣΙΑ-ΑΡΔΕΥΣΗ
Οι ρίζες του δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία. Όταν αναπτύσσεται στο έδαφος ενός κήπου, κατάλληλα είναι τα αραιά και πολύ πλούσια ποτίσματα (πότισμα ανά 5-20 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις τοπικές συνθήκες θερμοκρασίας, σκίασης κ.α.). Όταν αναπτύσσεται σε φυτοδοχεία, τότε τα ποτίσματά του θα πρέπει να είναι πιο συχνά (ανά 1-7 ημέρες).

ΛΙΠΑΝΣΗ
Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά, ακόμα και σε πολύ άγονα εδάφη. Σε εντατικές καλλιέργειες του, για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, απαιτεί φωσφόρο και κάλιο και λίγο περισσότερο άζωτο.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται εύκολα με μοσχεύματα.

ΚΛΑΔΕΜΑ
Είναι επιδεκτικό στα κλαδέματα, ακόμα και σε πολύ αυστηρά κλαδέματα τα οποία είναι απαραίτητα, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μία μαζεμένη και συμπαγή όψη του φυτού. Καταλληλότερη εποχή είναι νωρίς την άνοιξη.

ΑΠΟΣΤΑΞΗ
Το αιθέριο έλαιο της αρμπαρρόριζας εξάγεται με απόσταξη. με ατμό των στελεχών και των φύλλων του φυτού, που φέρει την επιστημονική ονομασία Pelargonium Odorantissimum . ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Η χρήση του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς αποδίδει της παρακάτω ιδιότητες: Είναι αναλγητικό ,αντικαταθλιπτικό ,αντιμυκητιασικό,αρωματικό στυπτικό,* πηκτικό / αιμοστατικό,διουρητικό,εντομοαπωθητικό,καταπραϋντικό, διεγερτικό , τονωτικό δέρματος.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ
Οφέλη της αρμπαρόριζας, για την υγεία. Μετά φύλλα του φυτού, παράγεται ένα νόστιμο τσάι, που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες , που προέρχονται από τις οργανικές ενώσεις του και τις χημικές ουσίες, που επηρεάζουν, θετικά, το ενδοκρινικό σύστημα και βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών που προκαλούν άγχος και στρες Καταπολεμείται ακόμη, η διάρροια,κατάθλιψη,πονόλαιμος,λοιμώξεις,ψείρες της κεφαλής . Περιποιείται το δέρμα ,καθαρίζει τους πόρους. Μειώνει τον πόνο από έρπητα ζωστήρα ,τις φλεγμονές αλλά συμβάλει και στην μύωση του στρες. Προωθεί την υγεία των νεφρών,και επουλώνει τραύματα,αποστήματα. Βοηθά στην πέψη.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ
Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται, ευρέως, ως στοιχείο της αρωματοθεραπείας, για τα οφέλη για την υγεία του, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να βελτιώνει την υγεία του δέρματος , να εξισορροπεί τις ορμόνες, να ανακουφίσει το άγχος και την κατάθλιψη , να μειώσει τις φλεγμονές και τον ερεθισμό, να ανακουφίσει τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης. Ενισχύει την υγεία των νεφρών και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Οφέλη για την υγεία του αιθέριου από αρμπαρόριζα:, Αποτρέπει τη βακτηριακή ανάπτυξη επιταχύνει τη Θεραπεία. Μειώνει τα σημάδια. Αποτρέπει την αιμορραγία. Βελτιώνει την υγεία των κυττάρων. Προωθεί την ούρηση.Περιορίζει τη ροή του αίματος. Προλαμβάνει τον νευρικό εκφυλισμό. Εξαλείφει τα εντερικά σκουλήκια.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Το λάδι δεν πρέπει να εφαρμόζεται, απευθείας, στο δέρμα σας, ως λάδι μασάζ. Όσοι έχουν δερματικές ευαισθησίες μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες παρενέργειες. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να δίνουν προσοχή, όταν χρησιμοποιούν αιθέριου ελαίου της αρμπαρόριζας και άλλα αιθέρια έλαια. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μωρά και μικρά παιδιά, λόγω της ευαίσθητης φύσης του δέρματος τους. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και ευαισθησίες σε μερικούς ανθρώπους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.