Αφιέρωμα στο Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ Κοζάνης

vioklimstiko_sxoleio_zep

Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ: ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ:
ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ, ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗ ΖΕΠ

Ο σχεδιασμός του σχολικού συγκροτήματος έγινε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός προτύπου σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία με πρόβλεψη χώρων εντός του σχολικού συγκροτήματος για χρήση και από τους κατοίκους της ΖΕΠ σε ώρες εκτός λειτουργίας (πχ Βιβλιοθήκη-αίθουσες εκδηλώσεων).

Ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου είναι υψηλότατου επιπέδου. Πέρα από την ενσωμάτωση των βιοκλιματικών χαρακτηριστικών στον σχεδιασμό του, και την επιλογή να περιλάβει πολλές καινοτόμες ενεργειακές λύσεις, το κτίριο είναι ιδιαίτερο και αποτελεί ένα κόσμημα στο δομημένο περιβάλλον. Ένα κτίριο που διαφοροποιείται από οποιαδήποτε άλλη σχολική μονάδα. Τόσο από άποψη αισθητικής όσο και λειτουργικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ΔΕΝ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Και αξίζει γιατί με τον τρόπο αυτό αυξήσαμε την πίτα, αυξήσαμε τις επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία, μόνο από αυτό το έργο, κατά 9,123 εκ. € απο το ΥΠΕΚΑ.

Το έργο υπηρετεί με συνέπεια το στόχο της ανάδειξης του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής. Του ισχυρού χαρτιού, της ισχυρής ταυτότητας της περιοχής μας μ΄έναν ιδιαίτερο και θετικό τρόπο.

Το αποδεικνύει η χρησιμοποίηση:
Τηλεθέρμανσης ισχύος 84 KW,
Γεωθερμικού συστήματος ισχύος 150 KW,
Φωτοβολταϊκού συστήματος 9,90 KW και
Ηλιακού Θερμικού συστήματος 26 KW
καθώς και η χρήση μονάδων αερισμού με ανάκτηση(VAM), ενεργειακών τζάκιών, ενεργειακών λαμπτήρων, ενισχυμένων μονώσεων, αυτοματισμών 25 ελεγκτών CO2.
Συνέπεια των παραπάνω, και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, είναι το γεγονός ότι το κτίριο υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ καθώς κατατάσσεται στην ενεργειακή κλάση Β+

Με τα ιδιαίτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά του και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ευρυζωνικότητας και οπτικής ίνας, το ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ αφ’ ενός ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο για την μαθησιακή διαδικασία και αφ ‘ ετέρου τα ιδιαίτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά του το καθιστούν επισκέψιμο, το καθιστούν προορισμό.

Είναι σημαντικό να επισημανθούν οι ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, γιατί ενσωματώνουν και αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή φιλοσοφία.

3 σχόλια στο άρθρο “Αφιέρωμα στο Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ Κοζάνης

  1. Πολύ ωραία όλα αυτά..Αλλά ξεχάσατε να ενημερώσετε πως στις τουαλέτες δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο για εξαερισμό..Τι θα γίνει με τα παιδιά .. Όσο περνά ο καιρός δεν νομίζετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα σοβαρό με την υγεία των παιδιών;;;

    1. Είναι βιοκλιματικο λέμε η πουρδες πρέπει να μένουν στο κτίριο.
      Τα λεφτά απ τα παράθυρα τα φάγανε θα φάμε πουρδες τώρα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.