Στη Βουλή τα προβλήματα και οι ελλείψεις στη λειτουργία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας



mpodosakeio_22

Αναδεικνύονται γι’ ακόμα μια φορά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μποδοσάκειο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας. Προβλήματα τα οποία δεν διαφέρουν από αυτά των υπόλοιπων Νοσοκομείων και που δημιουργούνται από την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων σε προσωπικό αποτελεί το γεγονός ότι στο σύνολο των 59 οργανικών θέσεων ειδικών ιατρών ΕΣΥ, υπηρετούν μόλις 45, ενώ στο σύνολο των 34 ειδικευόμενων, υπηρετούν 20 και 15 επικουρικοί. Από τις 189 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, καλύπτονται μόλις οι 134. Να σημειώσουμε ότι ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων είναι υψηλός, εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού εδώ και αρκετά χρόνια.

Ελλείψεις σε προσωπικό εντοπίζονται και στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζουν το σύνολο της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς, δεν επαρκούν για να καλύπτουν τις ανάγκες με αποτέλεσμα, συνοδοί ασθενών, νοσηλευτές και γιατροί να αναγκάζονται να αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες.

Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων στο σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία και εφημερία κλινικών και τμημάτων όπως η παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, ΤΕΠ (σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ με αρ. πρωτ. 4195/15-3-2017).

Παράλληλα στο επόμενο διάστημα απειλείται, λόγω της αποχώρησης του μόνιμου γιατρού και η λειτουργία του ογκολογικού τμήματος, το οποίο εξυπηρετεί 300 ασθενείς και είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία. Στο τμήμα θα απομείνουν δύο επικουρικοί γιατροί, εκ των οποίων η μια προσφέρει υπηρεσίες και στην παθολογική κλινική που βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας της εξαιτίας της υποστελέχωσης της, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία των καρκινοπαθών ασθενών που εξυπηρετεί όπως και την ταλαιπωρία τους καθώς θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα Ογκολογικά Κέντρα εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου παρατηρείται συνεχής μείωση αφού από 15.068.901,83 € το 2011 βρίσκεται σήμερα το 2017 στα 7.065.699,50 € (έναντι 6.772.284 € το 2014 και 6.745.163.163 € το 2015).

Οι υπηρεσίες εστίασης και καθαριότητας του Νοσοκομείου εξακολουθούν να παραμένουν σε χέρια εργολάβων με άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Να σημειώσουμε ότι αυτές οι ελλείψεις παρατηρούνται σε ένα Νοσοκομείο 200 κλινών που εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο και που ακόμα και ο υφιστάμενος ελλιπής οργανισμός δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό για τη λειτουργία του. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίες των υπηρετούντων στο Νοσοκομείο, αλλά και συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και την ζωή των προσερχόμενων ασθενών.

Ενώ οι ανάγκες του λαού για πραγματικά δωρεάν, ασφαλείς και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται. Οι κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες στην υγεία τους, από τη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, στερούνται γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις και γενικότερα υπηρεσίες υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βιώνουν εξαντλητικές καταστάσεις και ωράρια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:
• Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να παρέχονται ασφαλείς και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των ασθενών;
• Να εξασφαλιστεί, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
• Να λυθεί το πρόβλημα με τις υπηρεσίες καθαριότητας, εστίασης και ασφάλειας με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.