Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κρατήρας για το θέμα της διαχείρισης πολιτιστικού αποθέματος «Λασσάνεια 2017»lassaneia_2017Κυρίες και Κύριοι ας ξανασυστηθούμε.

Είμαστε ο Κρατήρας μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) με έδρα τη Κοζάνη η οποία ιδρύθηκε το 2015 από μία ομάδα νέων, ανέργων για μεγάλα διαστήματα αρχαιολόγων/ξεναγών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην πολιτισμική πληροφορική, τη μουσειολογία, την εκπαίδευση, τη διαχείριση πολιτιστικών μονάδων και τη συντήρηση – αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού. Πεδία δράσης μας είναι ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο τουρισμός, τομείς δηλαδή που έχουν άμεση σχέση με τις σπουδές μας και την προγενέστερη εμπειρία μας από την ατομική μας εργασία. Τα βιογραφικά μας είναι διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφερόμενο. Τα δύο τελευταία χρόνια αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές μονάδες και ξεναγήσεις σε γκρουπ τουριστών στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά, Πρέσπες, Αιανή, Κοζάνη). Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να μείνουμε στη Δυτική Μακεδονία και να μην μετακινηθούμε πχ στην εύφορη τουριστικά γη της Χαλκιδικής ή αλλού, γιατί πιστεύουμε ότι ο τόπος μας είναι ένας ανεξερεύνητος θησαυρός με διαμάντια φυσικής ομορφιάς, πλούσιος σε μνημεία και με μία ζώσα άυλη πολιτιστική κληρονομιά που έχει πολλές δυνατότητες ανάδειξης.

Ως κερδοσκοπική εταιρία και σύμφωνα με το καταστατικό μας και τους ενεργούς ΚΑΔ του συνεταιρισμού, λάβαμε μέρος στον ανοιχτό διαγωνισμό “Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος του Δήμου Κοζάνης – Λασσάνεια 2017”( βλ. σχετική προκήρυξη) και πετύχαμε με την προσφορά μας να αναλάβουμε το έργο. Να σημειώσουμε πως δεν κατέθεσε μόνον ο Κρατήρας προσφορά και πως αφού φέραμε σε πέρας το έργο, το κέρδος της εταιρίας μας είναι στα όρια του λειτουργικού κόστους.

Με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Κυριακίδη πρόεδρο του ΕΒΕ να αναφέρεται στο δημοτικό συμβούλιο στις 11/9/2017 ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης πως είμαστε μια κρατική ΜΚΟ! (με όρους πιάτσας μάλιστα) και πως δήθεν δεν μας γνωρίζει αφήνοντας σκιές στην όλη διαδικασία και σπιλώνοντας το όνομά μας καταθέτοντας ανακρίβειες και ψεύδη. Επιφυλασσόμαστε για τα νομικά μέτρα που θα λάβουμε εφόσον δεν υπάρξει διορθωτική δήλωση και μάλιστα θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Κυριακίδη πώς αναλάβαμε ξενάγηση στην πόλη της Κοζάνης για λογαριασμό του ΕΒΕ πριν από έναν χρόνο για την οποία ακόμη δεν έχουμε λάβει την αμοιβή μας και ούτε περιμένουμε ποτέ να την λάβουμε. Ωραία είναι η επίδειξη, ειδικά όταν γίνεται δωρεάν στις πλάτες άλλων.
Ακολούθησε η επιστολή της κας Φτάκα-Τσικριτζή όπου πάλι αναφέρεται σε ΜΚΟ, η οποία διόρθωσε σε δεύτερο άρθρο της το σφάλμα. Τέλος στο άρθρο παρέμβαση του κου Μαλούτα επιτέλους δεν είμαστε πια ΜΚΟ ωστόσο γράφει ξεκάθαρα ότι η αμοιβή μας είναι 19.500 ευρώ! Και η λάσπη παρέμεινε.

Βρεθήκαμε στο στόχαστρο μικροπολιτικών συμφερόντων, παλαιοκομματικού τύπου από ανθρώπους που πιθανότατα πιστεύουν πως ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια και όχι αναγκαιότητα ή όχημα ανάπτυξης και τους διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το κύρος και το όνομα της εταιρείας μας. Μιας εταιρίας συνεταιριστικής που τα μέλη της έλιωσαν παπούτσια για να καταφέρουν να την κάνουν βιώσιμη. Ο Κρατήρας έκανε τις πρώτες νόμιμες ξεναγήσεις στην πόλη της Κοζάνης και υλοποίησε ένα μεγάλο πρόγραμμα ξεναγήσεων με θέμα την ενέργεια (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει) αμισθί για τις ανάγκες του έργου ’ Και άλλαξε το δέρμα της η γη’ που ανέβασε η εφηβική ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ στη Λυρική Σκηνή του ιδρύματος Σ. Νιάρχος. Είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Ο λόγος που γράφουμε αυτό το κείμενο είναι για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση του Κρατήρα και όχι για να ξεκινήσει ένας διαδικτυακός διάλογος, ο οποίος είναι σαφές το τι εξυπηρετεί. Και αν για κάποιους η δημιουργία εντυπώσεων είναι καθημερινότητα, εμείς έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε. Είμαστε στη διάθεση καθενός για να κάνουμε έναν διάλογο για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το μέλλον του τόπου.

Τα μέλη :
Πρόεδρος Παπουτσής Δημήτριος
Αντιπρόεδρος Μιλκάκη Μελανία
Γραμματέας Μπούκου Δέσποινα
Ταμίας Κακαβίτσα Ελευθερία
Μέλος Πετσάλνικος Ιωάννης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κρατήρας για το θέμα της διαχείρισης πολιτιστικού αποθέματος «Λασσάνεια 2017»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.