Απήγανος: Καλλιέργεια και ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες – Του Σταύρου Π .Καπλάνογλου Γεωπόνουzutyfkluydkuytdkydtkyduy

Του Σταύρου Π .Καπλάνογλου Γεωπόνου:

Ο απήγανος είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια, αναφέρεται ακόμη και στην Αγία Γραφή.
Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείτο ως εμμηναγωγό, αμβλωτικό ,ως αντίδοτο δηλητηρίων και για τη καλυτέρευση της όρασης ενώ σε χώρες της Μέσης Ανατολής το χρησιμοποιούσαν κατά των επιδημικών νόσων. Είναι γνωστό ως αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και άλλων δηλητηριάσεων. Εχει ακόμη χρησιμοποιηθεί για θεραπεία φυματίωσης, σίφυλης, λύσσας, φαρυγγίτιδας, ψώρας, σπερματόρροιας κ.α. Ο απήγανος μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και ως εντομοαπωθητικό.
Επιστημονική του διεθνής ονομασία είναι Ruta graveolens η στα ελληνικά -Ρούτα η βαρύοσμη ακόμη την συναντούμε με τα ονόματα Πήγανος, σιδερόχορτο, βρωμοπήγανος, πεγάνι, πηγάνι.
Αρωματικό πολυετές φυτό αειθαλές με έντονη βαριά μυρωδιά, , που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Αναπτύσσεται σε αμμώδη εδάφη με μέση γονιμότητα ,μπορεί όμως να αναπτυχθεί καλά σε μια ποικιλία του εδάφους, αλλά κάνει καλύτερα σε καλά στραγγισμένο έδαφος,Είναι ανεκτικός στην ξηρασία και σπάνια, θα χρειαστεί πότισμα , απαιτεί ήπια κρύα και τροπικά κλίματα ανέχεται ζεστές και ξηρές συνθήκες περιβάλλοντος Απαιτεί έντονη ηλιοφάνεια και υγρασία μεταξύ 60-75%
Η συγκομιδή είναι απλά κόψιμο των φύλλων και στέγνωμα , στη συνέχεια τοποθέτησή των αποξηραμένων φύλλων σε σακούλες.
Η φύλαξη πρέπει να γίνει σε μέρος ασφαλές και μακρυά από σημεία προσβάσιμα από παιδιά.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
Ο απήγανος χρησιμοποιείται κυρίως ως εμμηναγωγό,διεγείρει τους μυς της μήτρας και προκαλεί την έμμηνη ροή.
Ακόμη για αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενειών όπως υστερία, επιληψία, ίλιγγος, κολικοί ο απήγανος εκτός των άλλων είναι και αιμοστατικός
Αντιμετωπίζει προβλήματα των ματιών. Το έγχυμα του χρησιμοποιούμενο ως Για οφθαλμόλουτρό επιφέρει γρήγορη ανακούφιση στα κουρασμένα μάτια και βελτιώνει την όραση, .
Ο απήγανος έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της παράλυσης του Bell,Η παράλυση του Bell είναι ένας τύπος παράλυσης του προσώπου που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου των μυών του προσώπου από την πληγείσα πλευρά
Σταμάτα τον σπασμωδικό βήχα και η η ρετσίνη του χρησιμοποιείται στη θεραπεία αγγειακών παθήσεων, ως σπασμολυτικό, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθαρίζει πληγές και έλκη ,θεραπεύει την βαρηκοΐα, θεραπεύει την ψωρίαση και την λεύκη , θεραπεύει ακόμα την ηπατίτιδα,, την δυσπεψία , του κρυολόγημα,τον πυρετό ,τον πονόδοντο και τον καρκίνο. Και χρησιμοποιείτε για την ανακούφιση μυϊκών σπασμών ,για εξαφάνιση σκουληκιών των εντέρων,αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και δαγκωμάτων φιδιών Το αφέψημα του είναι κατά των αμοιβάδων και παρασιτοκτόνο των εντέρων , εξοντώνει διάφορα παράσιτα, σκώρο, ψείρες, κλπ και στην βιολογική γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συγκαλλιέργειες, σαν εντομοαπωθητικό

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ο απήγανος είναι τοξικός για τον άνθρωπο και τα ζώα. σε υπερβολικές δόσεις.
Ανεπιθύμητες αντιδράσεις
Αν φάμε χλωρά φύλλα θα πάθουμε διάρροια, θα πρησθεί η γλωσσά μας.
Αν ρθουμε σε άμεση συνεχή επαφή με χλωρό φυτό θα πάθουμε φωτοδερματίτιδα και οι γυναίκες μητρορραγία.
Αν πίνουμε πολύ χυμό των φύλλων για περισσότερες από 3 ήμερες συνεχόμενες θα πάθουμε .άφθονη σιελόρροια, αραίωση των σφυγμών, ψύξη του σώματος, οσφυαλγία,υπόταση, εξάνθημα, ερύθημα και θα εμφανισθούν φλύκταινες . Οι θεραπευτικές δοσολογίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελαγχολικές διαθέσεις, διαταραχές ύπνου, κόπωση , ζάλη και σπασμούς.
Η κακή χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε εμετό , επιγαστρικό πόνο , νεφρική βλάβη , κατάθλιψη , διαταραχές ύπνου, ίλιγγος, παραλήρημα , λιποθυμία , τρόμο , σπασμoύς και μερικές φορές μπορεί να καταλήξουν σε θανατηφόρο έκβαση.
Για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας , δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά καιδεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα με υπερευαισθησία στον απήγανο.
Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή. Αντενδείκνυται σε ασθενείς με κακή νεφρική λειτουργία.
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-βοτάνων
Η ταυτόχρονη χρήση καρδιακών γλυκοσίδων με τον απήγανο μπορεί να προκαλέσει εννίοτε αναφυλακτικές αντίδρα­σεις
Η ταυτόχρονη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων με απήγανο μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αγγειοδιαστολή.
Να μην ξεχνάτε ότι οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Για περισσότερες λεπτομέρειες το video που ακολουθεί:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.