Θέμης Μουμουλίδης: «Αλλαγή στα κριτήρια πρόσληψης στα δίμηνα της ΔΕΗ – Δικαίωση του αυτονόητου»moumoulidis_vouli2Μακροχρόνια ανεργία και οικονομικά ασθενείς ομάδες  προτάσσονται

Ένα σημαντικό βήμα στη δικαιότερη διάθεση εργασίας στους ανέργους της Π.Ε. Κοζάνης, αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, για την αλλαγή των «κριτηρίων πρόσληψης ανειδίκευτου προσωπικού [εργατών] για απασχόληση 60 ημερομισθίων». Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση της διοίκησης της Εταιρείας, προηγούνται των πάντων οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση της από 20.9.2016 επιστολής που [δημόσια] απηύθυνε ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης, προς τον Πρόεδρο  της ΔΕΗ κύριο Μανώλη Παναγιωτάκη –κατά την οποία επεσήμαινε ότι η περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και καλούσε  τον Πρόεδρο της ΔΕΗ να επανεξετάσει τα κριτήρια επ’ ωφελεία των μακροχρόνια ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας- η ΔΕΗ αποφάσισε την δικαιότερη αλλαγή κριτηρίων των προσλήψεων με δίμηνες συμβάσεις, επιδεικνύοντας την δέουσα κοινωνική ευαισθησία στην δυσχερή κοινωνικοοικονομική συνθήκη που επικρατεί.

Σύμφωνα με την επιστολή-απάντηση της ΔΕΗ τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότηση έχουν ως εξής:

1. ΕΝΤΟΠΟΙΟΤΗΤΑ.
Για την κάλυψη των θέσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας 60 ημερομισθίων προτάσσονται οι υποψήφιοι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού ή του Νησιού στον οποίο εδρεύει η Υπηρεσιακή μονάδα για την οποία προκηρύσσονται οι θέσεις.
Σε περιπτώσεις μη κάλυψης των θέσεων από υποψηφίους μόνιμους κατοίκους του υπόψη Νομού ή Νησιού, οι θέσεις καλύπτονται από υποψηφίους όμορων Νομών ή Νησιών.
2. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.
Οι υποψήφιοι, που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ανεξάρτητα από το εάν είναι έγγαμοι ή άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι, μοριοδοτούνται ως εξής:
Με μικρότερο ή ίσο των 5.000 ευρώ ετησίως με 250 μόρια
Με μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 7.000 ευρώ με 180 μόρια
Με μεγαλύτερο των 7.000 ευρώ και μικρότερο των 10.000 ευρώ με 100 μόρια
Με υψηλότερο των 10.000 ευρώ με 0 μόρια

3. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
Μοριοδοτείται ο συνεχόμενος χρόνος εγγεγραμμένης ανεργίας ως εξής:
Από 1 μήνα και μέχρι 6 μήνες ανεργίας 50 μόρια
Από 6 μήνες έως και 12 μήνες ανεργίας προσαυξάνεται κατά 20 μόρια ανά μήνα ανεργίας
Από 12 μήνες έως και 18 μήνες και επιπλέον των μορίων της 12μηνης ανεργίας επιπρόσθετα 150 μόρια (ήτοι 320 μόρια)
Από 18 μήνες ανεργίας έως και 24 μήνες ανεργίας και επιπλέον των μορίων της 18μηνης ανεργίας επιπρόσθετα 200 μόρια (ήτοι 520 μόρια)
Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής χωρίς να συμπληρώσουν μήνα ανεργίας δεν μοριοδοτούνται στο εν λόγω κριτήριο.
4. ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ.
Ο πολύτεκνος γονέας μοριοδοτείται με 50 μόρια ανά τέκνο.
5. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ.
Τα ανήλικα τέκνα μοριοδοτούνται με 30 μόρια ανά τέκνο μέχρι τα δύο (2) τέκνα και από τα τρία (3) τέκνα και πλέον η μοριοδότηση διαμορφώνεται στα 50 μόρια ανά επιπρόσθετο ανήλικο τέκνο.

6. ΓΟΝΕΑΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
Οι υποψήφιοι που έχουν την ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας μοριοδοτούνται με 50 μόρια ανά τέκνο.
7. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Οι έγγαμοι ή διαζευγμένοι ή χήροι υποψήφιοι μοριοδοτούνται με 50 μόρια, ενώ οι άγαμοι δεν μοριοδοτούνται.
Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακα βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που συγκεντρώνουν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων στη συνολική μοριοδότηση προηγείται αυτός που έχει υψηλότερη μοριοδότηση στο κριτήριο αριθμός ανήλικων τέκνων, ακολουθεί αυτός που έχει υψηλότερη μοριοδότηση στο εισοδηματικό κριτήριο και έπεται ο έχων υψηλότερη μοριοδότηση στο κριτήριο του χρόνου ανεργίας.
Με τις παραπάνω αλλαγές δίνεται η ευκαιρία σε κατοίκους του νομού μας να διεκδικήσουν δικαίωμα πρόσληψης στα δίμηνα της ΔΕΗ με κυρίαρχα στοιχεία αυτά της μακροχρόνιας ανεργίας και της οικονομικής αδυναμίας.
Ο αγώνας για την δίκαιη κατανομή εργασίας καθώς και την υπεράσπιση κάθε θέσης εργασίας, αποτελεί ηθική υποχρέωση, δέσμευση και καθημερινή υποχρέωση όλων μας.
Σχετικά με τις αλλαγές στα δίμηνα της ΔΕΗ ο Θέμης Μουμουλίδης δήλωσε: «Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, να δεχτεί το αίτημα για επανεξέταση των κριτηρίων πρόσληψης και να προχωρήσει στην δικαιότερη κατανομή των διμήνων, αποτελεί δικαίωση του αυτονόητου. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, καθώς και των μακροχρόνια ανέργων. Η περιοχή μας είναι πρωταθλήτρια ανεργίας και αυτό οφείλουμε να το ανατρέψουμε. Ευχαριστώ την διοίκηση της ΔΕΗ και τον Πρόεδρο κ.Μανώλη Παναγιωτάκη, που αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία. Είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την άμεση απασχόληση περισσότερων ανέργων, αλλά και συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι αυτονόητο, πως υπερασπιζόμαστε με συνέπεια την διαφανή διάθεση κάθε θέσης εργασίας, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον κάθε διαδικασία προσλήψεων στα δίμηνα».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης
Μέλους Διαρκών επιτροπών
Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.