Γνωρίστε τα Ιαματικά ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας: Τα μοναδικά λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη!ko679645945

Σας είχα γράψει ότι θα επιστρέψω σύντομα για να σας διηγηθώ την εμπειρία μου από τα ιαματικά ατμόλουτρα στον Αμάραντο της Κόνιτσας. Είναι τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στην Ευρώπη και λέγοντας ατμόλουτρα εννοώ ότι δεν υπάρχει κάποια πηγή να βγάζει ιαματικό νερό, ούτε λάσπη για θεραπεία υπάρχουν ρήγματα σε ένα μεγάλο βράχο όπου βγαίνει ζεστός αέρας και ατμός. Ας πιάσουμε όμως την διαδρομή μου από την αρχή.

Μετά από πρόσκληση του φίλου μου και συνάδερφου Χάρη Πορέτση από την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα», που κατάγεται από την Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας, επισκέφθηκα πριν λίγες εβδομάδες την περιοχή. Στην διαδρομή μου προς τον Αμάραντο σταμάτησα για λίγο στην δενδροκκλησιά του Άγιου Παίσιου στο ύψος του χωριού Αγία Βαρβάρα και συνέχισα την πορεία μου για τα ιαματικά λουτρά.

Ο Αμάραντος ή Ίσβορος όπως ήταν το παλιό όνομα του χωριού (Isvor Σλαβική λέξη που σημαίνει πηγή) βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε υψόμετρο 1,100 μέτρων. Η διαδρομή όμορφη , πράσινο παντού, δεξιά και αριστερά από τον δρόμο είδα πεύκα έλατα , οξυές,κορομηλιές, μηλιές , πλατάνια, κουτσουπιές και αρκετές φορές είδα πηγές και ρυάκια δίπλα στον δρόμο . Έφτασα στο χωριό και αγνάντευα από το μεγάλο μπαλκόνι στην πλατεία την θέα και το «απέραντο πράσινο» .

ko88654567947659479

Σε λιγότερο από 8 λεπτά έφτασα στον οικισμό των λουτρών. Μια μικρή όμορφη γραφική πλατεία σε υψόμετρο 1.260 μετρων , περιτριγυρισμένη από λιγοστά μικρά κομψά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (με τιμές από 20 ευρώ) , 4-5 εστιατόρια , τις εγκαταστάσεις των λουτρών και ένα μικρό ξωκκλήσι. Περπάτησα προς το μικρό εκκλησάκι του Αη Γιώργη και εκεί συνάντησα τον Κώστα Ζιάκο ιδιοκτήτη του Konitsa Thermal Center όπου αποτελείται από τα «Ατμόλουτρα Αμαράντου» τον παραδοσιακό ξενώνα «Σάλβια» και «Το Πέτρινο» εστιατόριο με καταγωγή από το χωριό Αγία Βαρβάρα.

«Είναι τα μοναδικά ατμόλουτρα στην στην Ευρώπη μας είπε και οι θεραπεύτηκες τους ιδιότητες γνωστές εδώ και πολλά χρόνια»

Ο βράχος έχει 15 ρωγμές( καρστικά ρήγματα) όπου εξέρχονται θερμοί ατμοί. Στο χώρο των Λουτρών υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ατομικά δωμάτια – λουτήρες, δωμάτια μέγιστης χωρητικότητας δύο ατόμων και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο χωρητικότητας 20 ατόμων όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το ατμόλουτρο τους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες προσφέρεται η δυνατότητα μασάζ.

ko1097647949765456736583767

Η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται από 33-38 °C ενώ η υγρασία ανάλογα με το βαθμό ανάμιξης με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 97-100%. Λειτουργούν με τη φυσική χρήση θερμού αέρα που διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης καθιστώντας έτσι τα μοναδικά Λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη. Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους καθιστώντας έτσι μοναδική την εμπειρία ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον.

Δείτε όλο το αφιέρωμα και τις φωτογραφίες από την περιοχή, στο travelgirl.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.