Ενημέρωση από το Δήμο Εορδαίας για το νόμο περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων

adespota_skilia_5

ΝΟΜΟΣ 4039/2012 – 4235/2014 – 4483/2017

Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του.

Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.

Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του,
β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του,
γ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες,
δ) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του
ε) Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο,
ζ) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό,
η) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
1. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
2. Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

3. Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ο Δήμος Εορδαίας βάση της νομοθεσίας πραγματοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων με σκοπό την προστασία , αλλά και την μείωση του πληθυσμού τους.
Περισυλλογή, θεραπείες, στειρώσεις, εμβολιασμούς, ηλ. Σήμανση, καταγραφή ….

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ, Η ΒΑΝΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ενημέρωση από το Δήμο Εορδαίας για το νόμο περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων

  1. Η ΒΑΝΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. Όταν όμως ο φορολογούμενος πολίτης τραυματίζεται από επίθεση σκύλου?? Για να μην αναφέρω τον θάνατο του 5 χρόνου, ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα από τα γαυγισματα τότε ποιος τιμωρείται???!!!!!! Τελικά οι νόμοι μόνο υπέρ του πολίτη δεν είναι παρά μόνο του κάθε παραβατικου!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.