100 χρονών δέντρο μεγαλώνει μέσα στο ιερό εκκλησίας στα Γρεβενάc4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b-373-1

Στα Γρεβενά γιόρτασαν το Δεκαπενταύγουστο περισσότερα από είκοσι χωριά ενώ ξεχωρίζουν πάντα οι εκδηλώσεις της Παναγιάς στην Σαμαρίνα και στο Σπήλαιο.

Η Εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα με το αιωνόβιο Πεύκο στο Ιερό της αποτελεί ένα θρησκευτικό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες από όλη την Ελλάδα.

Αυτή η εκπληκτική εκκλησία χρονολογείται από το 1812, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή στο χωριό, το οποίο προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Κάποια στιγμή ένα μικρό πεύκο φύτρωσε μέσα στο ναό της εκκλησίας και τώρα ξεπηδά με υπέροχο τρόπο εξωτερικά της οροφής. Το δέντρο έχει ηλικία πάνω από 100 χρονών και είναι ένα από τα δέντρα που η παράδοση ονομάζει «δέντρα της πίστης» και ο λαός τα θεωρεί ιερά.

Η Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας όπως υπερήφανα λένε οι βλαχόφωνοι κάτοικοί του, είναι κυριολεκτικά και ουσιαστικά ο θρύλος του Σμόλικα με απίστευτο πλούτο παραδόσεων.

Απόμερα χωριά κρυμμένα σε γκρεμοτόπια και δάση, βουερά ποτάμια, σκιερές ρεματιές, χιονισμένες βουνοκορφές. Σε τούτη τη γωνιά της μακεδονικής γης κρύβεται όλη η μαγεία της άγριας φύσης, αλλά και η γοητεία των ορεινών βουκολικών κοινοτήτων με πολιτιστικές δομές ριζωμένες στα βάθη του χρόνου

Το περιβάλλον και τα τοπία του είναι ιδανικά για όσους λατρεύουν τα βουνά, τα δάση και την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-71-1

Πηγή: diaforetiko.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.