Ανακοινώσεις για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Καρδιάς

orixeio_dei1

Ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας, η Αγωνιστική Κίνηση γυναικών Κοζάνης και η Ομάδα Γυναικών Ποντοκώμης ,μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλουμε το θάνατο εργαζόμενου το Σάββατο το πρωί, στο Ορυχείο Καρδιάς, της ΔΕΗ την ώρα που εργαζόταν όταν ανετράπη το ανυψωτικό μηχάνημα που χειριζόταν.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εργαζόμενου, ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Καταγγέλλουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΔΕΗ Α.Ε. και του εργολάβου, καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην ΔΕΗ Α.Ε:

Εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, γηρασμένο προσωπικό εξαιτίας της πολιτικής στις συντάξεις που οδηγεί εργαζόμενους να παραμένουν σε μεγάλη ηλικία στη δουλειά, προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που αποσπά την προσοχή των εργαζομένων, απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, μισθοί πείνας σε εργολαβίες και οκτάμηνα, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες, οχήματα όχι καλά συντηρημένα, εξοπλισμός παρωχημένος, έλλειψη προσωπικού στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους που έχει σαν αποτέλεσμα την ασυδοσία όσον αφορά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στη δουλειά ένας ακόμη νέος άνθρωπος ,ένας ακόμη εργάτης στην λίστα των εργατικών ατυχημάτων που όλο και μεγαλώνει ,ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Οι γυναίκες των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ ενώνουμε τη φωνή με την απαίτηση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) :

Ως εδώ! Κανένας άλλος νεκρός, κανένας άλλος τραυματίας στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων.

Απαιτούμε:
Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Εργατική Αλληλεγγύη

Όχι άλλο αίμα εργατών στους χώρους δουλειάς

Οι λιγνιτωρύχοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και συνολικά η εργατική τάξη της Χώρας μας θρηνεί ακόμα έναν εργαζόμενο θύμα της άγριας εκμετάλλευσης και του δουλεμπορίου στη ΔΕΗ.

Ακόμα ένας εργάτης, ένα νέο παιδί, άφησε την τελευταία του πνοή, στον αγώνα για το μεροκάματο, στο Ορυχείο Καρδιάς. Ο άτυχος 35χρονος εργαζόμενος, Πατέρας δυο ανήλικων παιδιών (ένα αγοράκι 3 ετών και ένα νεογέννητο κοριτσάκι) από την Πτολεμαΐδα, βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από Κλαρκ το οποίο χειριζόταν για τη συναρμολόγηση πέδιλων ερπύστριας ηλεκτροκίνητου καδοφόρου εκσκαφέα των Ορυχείων.

Ο άτυχος εργαζόμενος, Πατσινακίδης Λάζαρος, δούλευε σε εργολάβο ο οποίος έκανε δουλειές για λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ατύχημα έγινε το Σάββατο 19/8/2017 η ώρα 9 το πρωί.
Ένοχοι η εργοδοσία (ΔΕΗ- εργολάβοι) και το Κράτος! Για την μη τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και της καθηκοντολογίας. Για τη χρησιμοποίηση απαρχαιωμένων και ακατάλληλων εργαλείων και μηχανημάτων!!!

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια των μελλών του συνδικάτου μας στην Οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και απαιτούμε:

Αυστηρή τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και της καθηκοντολογίας
Προσλήψεις επιθεωρητών Μεταλλείων και δημιουργία τμήματος ΕΜΒΕ στην Πτολεμαΐδα.
Άμεση κατάργηση του δουλεμπορίου και αυστηρό περιορισμό των εργολαβιών στις εντελώς απαραίτητες
Προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με σταθερές και ολοκληρωμένες σχέσεις εργασίας που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες στα Μέτωπα Παραγωγής
ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο με εθνικοποίηση-Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού Τομέα, κανένας ιδιώτης στην Ηλεκτρική Ενέργεια στον αγώνα για πλήρη κοινωνικοποίηση του απαραίτητου αγαθού της ηλεκτρικής Ενέργειας.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ανακοινώσεις για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Καρδιάς

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.