Ανακοινώσεις και κινητοποίηση – διαμαρτυρία για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Καρδιάςsillipitirio_banner

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα κέρδη και η ανάπτυξη των καπιταλιστών είναι βουτηγμένα σε αίμα εργατών.
Το ΣΕΕΕΝ εκφράζει στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του το Σάββατο το πρωί, στο Ορυχείο Καρδιάς, την ώρα που εργαζόταν όταν ανετράπη το ανυψωτικό μηχάνημα που χειριζόταν.

Οι ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση, ΔΕΗ Α.Ε και εργολάβο. Η αύξηση των ατυχημάτων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η κατάσταση απλώς έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το πώς αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες ζωές το καταλάβαμε στην κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου όπου κινδύνεψαν ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων των Αναργύρων. Το έχουμε καταλάβει από τα θανατηφόρα που έχουν γίνει ρουτίνα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ Α.Ε.

Εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, γηρασμένο προσωπικό εξαιτίας της πολιτικής στις συντάξεις που οδηγεί συναδέλφους να παραμένουν σε μεγάλη ηλικία στη δουλειά, προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που αποσπά την προσοχή των εργαζομένων, απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, μισθοί πείνας σε εργολαβίες και οκτάμηνα, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες, οχήματα όχι καλά συντηρημένα, εξοπλισμός παρωχημένος, έλλειψη προσωπικού στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους που έχει σαν αποτέλεσμα την ασυδοσία όσον αφορά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος από την τεράστια λίστα των παραγόντων που οδηγούν σε ένα ατύχημα. Όμως όλα έχουν μια αιτία και ένα στόχο. ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ!!!

Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει με το παραπέρα βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την πώληση ορυχείων και ΑΗΣ, που θα οξύνει τον ανταγωνισμό, το κυνήγι του κέρδους μέσα και από τον περιορισμό των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μοναδικό σκοπό το κυνήγι του κέρδους και τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους, είναι πάντα οι εργαζόμενοι.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα συμφέροντα μας δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας.
Ήρθε η ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι να πούμε:

Ως εδώ! Κανένας άλλος νεκρός, κανένας άλλος τραυματίας στο βωμό της κερδοφορίας των της ΔΕΗ Α.Ε και των εργολάβων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/8 στις 12:00π.μ.

Απαιτούμε:
Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Ανακοίνωση Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς

Η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια προς την οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου σε εργολάβο στη ΔΕΗ που καταπλακώθηκε από το κλαρκ το οποίο χειριζόταν.

Τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας στην ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως και τον προηγούμενων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που υπηρετούν την γραμμή της ιδιωτικοποίησης- απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, οι συνέπιες της είναι γνωστές στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους: τσάκισμα μισθών εργασιακών σχέσεων, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, εντατικοποίηση της εργασίας, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με το καθεστώς των εργολαβιών κ.α

Άμεσα να διερευνηθούν οι αιτίες του εργατικού ατυχήματος για να αποδοθούν οι ευθύνες, άμεσα να στηριχτεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Κανένας συμβιβασμός με την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.