“Αντίο” στα κοινωνικά επιδόματα για χιλιάδες πολίτες – Τα “κρυφά” μέτρα του 3ου μνημονίου

Epidomatawwrethgwrthgyrwthyrtw

– “Χείμαρρος” εφαρμογής προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του έτους με “θύματα” πολλά κοινωνικά επιδόματα
– Στόχος μέχρι το 2018 να χουν κλέισει η 3η, η 4η και η 5η αξιολόγηση
– Νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος αναπηρίας
– Στον… τάκο και επιδόματα θέρμανσης, οικογενειακά επιδόματα, πολυτέκων κ.α

Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να αποδειχτεί για την κυβέρνηση ο στόχος που έχει θέσει η ίδια για υλοποίηση της 3ης της 4ης και της 5ης αξιολόγησης μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Μεταξύ άλλων, ευελπιστεί να καταφέρει να περάσει τα 90 από τα 113 προαπαιτούμενα που εκρεμμούν.

Προαπαιτούμενα που στην πράξη σημαίνουν ακόμα περισσότερες περικοπές που θα οδηγήσουν σε εξαθλίωση τμήματα της κοινωνίας. Φόβοι επίσης εκφράζονται για το οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από την 1η-1-2019, αντί από την 1η-1-2020.

Σύφωνα και με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να συναντά μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα καθυστερήσει να εφαρμοστεί.
“Πετσόκομμα” των επιδομάτων

Μια από τις “υποχρεώσεις” της κυβέρνησης με βάση τα συμφωνηθέντα, είναι το να μικρύνει τη λίστα των δικαιούχων πολλών επιδομάτων.

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει σημαντικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, μεταξύ των οποίων και αυτά που χορηγούνται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα επιδόματα αναπηρίας, τις επιδοτήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ και τα επιδόματα που δίδονται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το “πετσόκομμα αυτό, θα βασιστεί στους εξής “άξονες”

* Στη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκρότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017, πιστεύοντας έτσι ότι θα αναπτυχθούν οι μηχανισμοί του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης,

* Στη μείωση σημαντικών επιδομάτων για πολλές οικογένειες (οικογενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές αναμένεται να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.

* Στη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, εκπαιδευτικά επιδόματα, επιδόματα στέγασης, μεταφορικών επιδομάτων) μέχρι τέλος του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Οι «παρεμβάσεις»

‘Οπως προαναφέρθηκε δεν θα τη »γλυτώσουν» ούτε τα επιδόματα τέκνων, αναπηρίας, μεταφοράς, εκπαίδευσης, στέγασης, όπου εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει:

1. Τη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 με εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2018.

2. Τη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στον χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας “πιλοτικός” τρόπος αξιολόγησης στον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της “λειτουργικής αναπηρίας” θα εφαρμοστεί και αυτό από τον Ιανουάριο του 2018. Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018, που σημαίνει πρακτικά ότι από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση).

3. Τον σχεδιασμό αλλαγής των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

4. Την ολοκλήρωση μίας μελέτης για τα των εκπαιδευτικά επιδόματα (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών) μέχρι τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή μια προθεσμία που έχει παρέλθει προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.

5. Τη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 (με βάση συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Από το newsit.gr

2 σχόλια στο άρθρο ““Αντίο” στα κοινωνικά επιδόματα για χιλιάδες πολίτες – Τα “κρυφά” μέτρα του 3ου μνημονίου

 1. ΡΕ ΔΕ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ Δ…? @ΛΗΤΕΣ – “ΠΡΟΔΟΤΕΣ” TΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΣΑΣ? ΠΑΡΑΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ? ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ?
  ΠΟΣΟ Μ….Σ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΕ “ΒΟΗΘΕΙΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΣ? ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η “ΚΑΡΕΚΛΑ”.
  ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ (ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ)?
  ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΣ? ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ “ΡΥΘΜΙΣΗΣ” ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ? ΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ? ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ “ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ” ΑΚΟΜΑ? ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η “ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΑΔΡΑΝΙΑ ΜΑΣ”? ΠΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ (κουαρτετο – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ κ.λ.π.) ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΔΙ@ΟΛΟ & ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ… ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ “ΑΚΟΥΤΕ” ΜΑΖΙ “ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ”…
  ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΕΙΔΗΣΗ. ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΜΑΣ.
  ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΜΙΛΑΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ “ΦΩΣ” ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ NA ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ…
  ΜΑΚΡΥΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΔΕΝ “ΧΩΡΑΝΕ” ΟΥΤΕ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ…
  H ANAΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ. ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ (εξωιδρυματικό κ.λ.π.). ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (Αναφέρομαι σε πολύ βαριές περιπτώσεις όπως τετραπληγίες με εγκεφαλικές παραλύσεις κ.λ.π.).
  ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ?? “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ” ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ?
  “ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ” ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ 1200-1300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΑ. ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.
  ΕΧΕΤΕ ΞΕΥΤΙΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ…
  ΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟ Δ…Ο ΟΛΟΙ ΟΙ Μ…Σ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ – ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ.. Γ..Ω ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΑΣ
  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ……ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ MAΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ “ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ” ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ…… ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ.
  Υ.Γ. Γονέας παιδιού Α.Μ.Ε.Α. που δεν έχει πλέον να χάσει “τίποτα”..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.