Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα



00hkgdkygdkygdkghdhdh

Ο Δήμος Βοΐου και η Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας σας προσκαλoύν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και στο έθιμο των Καβαλάρηδων από το Σάββατο 12 έως και την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, που θα πραγματοποιηθούν στη Σιάτιστα και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο.

Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

Στις 12, 13, 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, με τις παρέες των καβαλάρηδων να γλεντούν ασταμάτητα σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με κατοίκους και επισκέπτες.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται στο Μικρόκαστρο.

Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους υποδέχονται αρχές και λαός.

Το γλέντι συνεχίζεται σε όλη τη Σιάτιστα μέχρι το πρωί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
19:30 Εσπερινός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο
Πανηγύρι στο Μικρόκαστρο
Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

ΤΡΙΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο
Περιφορά Εικόνας Θεοτόκου
Προσκύνημα στην Παναγία από τους καβαλάρηδες
13:30 μ.μ. Υποδοχή των καβαλάρηδων στην Πλατεία Χώρας

Παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα.

Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο καλό Δεκαπενταύγουστο.
Σας περιμένουμε όλους να γλεντήσουμε μαζί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.