Ήταν σημαντική για την Προϊστορική Δυτική Μακεδονία η 2η Χιλιετία π.χ.; Έρευνα του Σταύρου Π. Καπλάνογλουkitdfkudtkutfdu

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Εδώ και λίγο καιρό, αρχίσαμε κάθε εβδομάδα περίπου, να δημοσιεύουμε επί μέρους ιστορίες για τους Τυρρηνούς πειρατές στο πλαίσιο μιας σειράς δημοσιευμάτων, που είχαν σαν αρχική τους πηγή το υλικό που συγκεντρώθηκε, μετά από μεγάλη και επίμονη έρευνα, στην προσπάθεια δημιουργίας των εκπομπών που πραγματοποιούσαμε στην τηλεόραση του flash tv -”ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ”.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης των Τυρρηνών πειρατών, όπως είδαμε μέχρι τώρα, δείχνει να πραγματοποιείται την 2η χιλιετία π.Χ., όπου η ύπαρξη και η δύναμη του λαού αυτού φαίνεται να είναι στην ακμή του. Είναι μια χιλιετία με σημαντικά γεγονότα, τα οποία ήταν καθοριστικά στην διαμόρφωση των εθνοτήτων στην Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή

. Περί το 1900 π.Χ., έχουμε την εμφάνιση του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη . Με τον όρο Μινωικός πολιτισμός εννοείται ο προϊστορικός πολιτισμός της Κρήτης, διακριτός του προϊστορικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Αρχαία Ελλάδα (Ελλαδικός πολιτισμός) και τα νησιά του Αιγαίου (Κυκλαδικός πολιτισμός). Το όνομα μινωικός προέρχεται από τον μυθικό βασιλέα Μίνωα.

Περί το 1680 π.Χ. έχουμε την εμφάνιση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους, ο προϊστορικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε την περίοδο 1680-1100 π.Χ., κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα Το επίθετο «μυκηναϊκός» προέρχεται από την πρώτη αρχαιολογική θέση στην οποία εντοπίστηκε, τις Μυκήνες. Κατά την περίοδο της ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περί το 1613 π.Χ.: Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Πιθανότατα, συνέβη το διάστημα μεταξύ 1613 με 1614 π.Χ.. Η έκρηξη και η καταβύθιση της κορυφής του ηφαιστείου δημιούργησαν παλιρροϊκό κύμα, ύψους εκατό με 250 μέτρων, που σάρωσε τα πάντα και κατάστρεψε τη Μινωική Κρήτη.

Περί το 1550 π.Χ.: Η άνοδος στον θρόνο του Φαραώ Αχμοζέ Ι σηματοδοτεί την αρχή της 18ης Δυναστείας ,με τον Φαραώ Τούθμωσις Γ΄ το 1482 π.Χ να συντρίβει τον συνασπισμό των επαναστατημένων υποτελών ηγεμόνων της Χαναάν και να καταλαμβάνει την ομώνυμη πόλη και κάνοντας την περιοχή και πάλι, αιγυπτιακό προτεκτοράτο.

Το 1420 π.Χ ή το 1375 π.Χ έχουμε την εγκατάσταση μυκηναϊκής δυναστείας στην Κρήτη. Το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα της ακμής του Μυκηναϊκού πολιτισμού και της αποδυνάμωσης του Μινωικού της Κρήτης.
13ος -12ος αιώνας: Γύρω από αυτό το διάστημα γίνονται μεγάλες εξεγέρσεις σε διάφορα μέρη της ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα της οικονομική και πολιτική αστάθεια και συγχρόνως πείνα και κακουχίες στους λαούς των περιοχών. Τότε, έχουμε και την έναρξη της διάλυσης του Βασιλείου των Χετταίων από τους λεγόμενους Θαλάσσιους Λαούς .

13ος αιώνας π.Χ.: Υπάρχουν αλλεπάλληλες εισβολές των Λαών της θάλασσας στην Αίγυπτο. Σαρντάνα, Τούρσα, Σέκελες, Ρούκι, Ντερντέν, Πελέστ είναι μερικά από τα ονόματά τους, και η προέλευση τους από διάφορα μέρη της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας , περιοχές του Αιγαίου και της Μ. Ασίας

Περί το 1180 π.Χ. Οι λαοί αυτοί σάρωσαν, με το πέρασμα τους, τα παράλια της Δυτ .Μικράς Ασίας, διέλυσαν το κράτος των Χετταίων, ενώ στη συνέχεια χτύπησαν την Κύπρο και βρέθηκαν στη Συρία, και την περιοχή του Λιβάνου, όπου παρέμειναν για πολύ καιρό. Για να φτάσουν ως εκεί, είχαν ρημάξει ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Όταν η χώρα έδωσε όσα διέθετε, οι λαοί της θάλασσας, οργανωμένοι πολεμικά, κινήθηκαν νοτιοδυτικά και χτύπησαν την Αίγυπτο.

1196 π.Χ.-1186 π.χ. Έναρξη και λήξη του Τρωικού πολέμου. Η εξαφάνιση του κράτους των Χετταίων διευκόλυνε τους Αχαιούς να επιτεθούν στην Τροία και στο τέλος, μετά από 10 έτη να την κατακτήσουν. Αν υπήρχε το μεγάλο βασίλειο τους ,είναι αμφίβολο αν θα αποφάσιζαν την επίθεση. Ο πόλεμος αυτός δεν είχε και την καλύτερη συνέχεια για τους βασιλείς που ηγήθηκαν .Όταν επέστρεψαν στις πατρίδες τους, τις βρήκαν αναστατωμένες: Όλοι οι βασιλιάδες, , βρέθηκαν μπροστά σε εσωτερικές ταραχές, όταν γύρισαν. Τους μνηστήρες της Πηνελόπης συνάντησε ο Οδυσσέας. Ο Αγαμέμνων πήγε στο Άργος, όπου δολοφονήθηκε, και νέες φυλές κατέβαιναν από τα βουνά κι ανάγκαζαν τους παλιούς κατοίκους να ξεσπιτωθούν, αναζητώντας αλλού γη να σταθούν. Παντού, αναστατώσεις και καταστροφή. Όταν όλα ησύχασαν, τα πάντα είχαν αλλάξει στη Νότια &Κεντρική Ελλάδα.

1200-1100 π. Χ. Οριστικό τέλος για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό Ο μυκηναϊκός πολιτισμός άρχισε να καταρρέει από το 1200 π.Χ. Η αρχαιολογία υποδηλώνει ότι γύρω στα 1100 π.Χ. άρχισαν να εγκαταλείπονται ή να καταστρέφονται τα κέντρα των παλατιών και οι απόκεντροι οικισμοί του ιδιαίτερα οργανωμένου πολιτισμού των Μυκηναίων, ενώ από το 1050 π.Χ. εξαφανίστηκαν τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του μυκηναϊκού πολιτισμού και ο πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά.
1160 π.Χ. Κάθοδος των Δωριέων από τη Βόρεια Ελλάδα ,αλλά και πολύ πιο μπροστά μέσα στην 2η χιλιετία κατέβηκαν προς τα νότια, οι Ίωνες, οι Αχαιοί, οι Αρκάδες, οι Αιολείς 2000-1000 π.Χ.

ΜΥΘΙΚΑ Η ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΙΑΣΟΝΑΣ-ΘΗΣΕΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ-ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ-ΟΡΦΕΑΣ κ.α. ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Είναι η χιλιετία από όπου φαίνεται εμφανίστηκαν σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα, που η έλλειψη γραπτών κειμένων μετέφερε από στόμα σε στόμα, τα κατορθώματα και τις ικανότητες τους δίνοντας υπερβολικές και απίστευτες μυθικές διαστάσεις που ξεπερνούν και την φαντασία, υπερβάλλοντας .Ονόματα, όπως ο Ιάσονας, με τους Αργοναύτες, ο Ηρακλής, με τους άθλους του ,ο Θησέας, με τον Μινώταυρο και τα άλλα κατορθώματα του,οι θρυλικοί Διόσκουροι, αλλά και ο ποιητής και ο μυθικός εκπρόσωπος της αρχαίας μουσικής Ορφέας κ.α. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να υπήρχαν και στην πραγματικότητα, αλλά εμφανίζονται ως πρόσωπα και γεγονότα της φαντασίας, όπως συνέβη και για τον Τρωικό πόλεμο, τους οποίους, ο Σλήμαν απομυθοποίησε, με τις ανασκαφές του. Στην δημοσίευση, για την Αργοναυτική εκστρατεία, δώσαμε στοιχεία που δείχνουν ότι ήταν ένα πραγματικό γεγονός περίπου στον 13ο αιώνα π.Χ. που είχε σαν στόχο την εξεύρεση πολυτίμων μετάλλων και τροφίμων από τους Έλληνες. Είδαμε, ακόμη στην περιοχή της Σαμψούντας, σε πρόσφατες ανασκαφές, να έχουν βρεθεί προϊστορικοί τάφοι γυναικών που έφεραν πολεμικά όπλα και το σώμα τους να είναι καλυμμένο με τατουάζ ,περιοχή που από παλιά έλεγαν ότι κατοικούσαν οι Αμαζόνες. Όσο για τους Διόσκουρους ήδη είναι γνωστόν ότι το Σοχούμ της Απχαζίας έχουν βρεθεί νομίσματα του 5 αιώνα π.Χ. με το όνομα Διοσκουριάς, ενώ ο δε Θησέας θεωρείται ότι βασίλευσε στην Αττική, προς το τέλος της 2ης χιλιετίας.

ΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΡΡΗΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ

Θα έχουμε απαντήσεις σε αναπάντητες ερωτήσεις που προέκυψαν από την έρευνα μας; Σε αυτή την περιήγηση και στην έρευνα της 2ης χιλιετίας και της δράσης των Τυρρηνών πειρατών διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που μας δίνουν απαντήσεις, σε ερωτήματα που προέκυψαν σε όλη την αναζήτηση της Τύρισσας και της Τυρρηνίας. Είναι, όμως, μια ερεύνα που δεν τελειώσαμε και έτσι τον αρχικό προγραμματισμό για δημοσίευση της δράσης των Λαών της θάλασσας και την δράση τους κατά της Αιγύπτου, την αναβάλουμε μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και την διασταύρωση των στοιχείων που προέκυψαν μιας και προσβλέπουμε σε απαντήσεις για ερωτήματα, όπως:

1. Πότε ακούστηκε, για πρώτη φορά, το όνομα των Τυρρηνών, στην ιστορία των λαών και με ποιο όνομα σε γραπτά κείμενα;
2.Πότε πρωτοεμφανίσθηκαν οι Έλληνες, στην Ιταλία, στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας και γιατί οι Έλληνες αποκαλούσαν τους Ετρούσκους, Τυρρηνούς ή Τυρσηνούς;
3 Υπήρχαν και άλλοι Έλληνες, που έδωσαν σε μεγάλα τμήματα της νησιωτικής Ιταλίας, το όνομα τους;
4.Είχε δίκαιο ο Στ.Βυζάντιος και συνέδεσε Τύρισσα και Τυρρηνία; Ποιος ο συνδετικός κρίκος των 2 ονομάτων;
5 Πως ο Βασιλιάς Έλιμος είχε την δυνατότητα να κτίσει μια καινούργια πόλη, την Ελίμεια, εγκαταλείποντας την τότε πρωτεύουσα Τύρισσα και αμέσως μετά ο γιος του Αιανός, μια άλλη πόλη, την Αιανή; Ποιες ήταν οι πηγές του πλούτου τους;
6 Ποια είναι τα γραπτά κείμενα που δείχνουν όλα αυτά που θα αναφέρουμε με την ολοκλήρωση της έρευνας μας, ότι έχουν μεγάλη δόση αλήθειας;

Στην σημερινή δημοσίευση θα παρουσιάσουμε και ολοκληρωμένη την εκπομπή σε δυο τμήματα ,για τους Τυρρηνούς πειρατές σαν ανακεφαλαίωση των όσων δημοσιεύσαμε, σε ιστοσελίδες και το facebook, μέχρι τώρα, από την άνοιξη του 2016. Και όπως θα δείτε πολλά από αυτά που δημοσιεύσαμε, προσφάτως, δεν υπάρχουν μέσα στο βίντεο μια και ήταν προϊόν της έρευνας που συνεχίσθηκε.

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.