Τι κρύβεται στο ροζ ζελέ που «κοκάλωνε» τα εφηβικά μαλλιά μας;zele-960x645

Θυμάμαι την εποχή που τα καρφάκια ήταν το πιο μοδάτο χτένισμα για τα μικρά παιδιά και τα μεγαλύτερα, δυστυχώς. Λες και είχε κηρυχτεί ένας άτυπος διαγωνισμός όλοι προσπαθούσαν να πετύχουν το πιο αγκυλωμένο μαλλί. Η χειρότερη φάση της εν λόγω μόδας ήταν όταν το μήκος των μαλλιών έπρεπε να είναι όσο μακρύτερο γίνεται. Μακρύτερο καρφί μεγαλύτερος μάγκας ήταν πιθανότατα η αναλογία και όλοι οι νεαροί κυκλοφορούσαν λες και είχαν βάλει το χέρι στην πρίζα. Τόνοι και τόνοι ζελέ πρέπει να έχουν απλωθεί στα μαλλιά των αντρών αυτής της χώρας. Και μη φανταστείτε ότι ο Schwarzkopf κέρδισε κάτι από όλο αυτό. Γιατί αν το ζελέ δεν ήταν ψιλικατζίδικου, δεν έλεγε.

Συνήθως τοποθετούνταν σε πλαστικά βάζα που ήταν διάφανα, για να φαίνεται και το χρώμα, και είχαν μεγάλο άνοιγμα ώστε να χωράνε και τα τέσσερα δάχτυλα μέσα. Όσοι τα χρησιμοποιούσαν αφού το έπαιρναν στα χέρια τους και το δούλευαν στις παλάμες τους, το άπλωναν με προσεκτικές κινήσεις στα μαλλιά τους.

Πιθανότατα, όσα κυκλοφορούν γύρω από την χρήση των τζελ είναι μύθος, σίγουρα όμως τα τελευταία χρόνια οι άντρες, ελέγχουν τα προϊόντα περιποίησης που επιλέγουν, ενώ την προτίμησή τους έχουν κερδίσει πλέον τα κεριά και οι πάστες. Ενδεικτικά πάντως ένα τυχαίο τζελ της εποχής περιελάμβανε: Νερό, PVP, γλυκερίνη, ανθρακομερές, πολυσορβικό-20, τριαιθανολαμίνη, άρωμα, μεθυλοχλωρικές, μεθυλοισοθειαζολινόνη, βενζυλική αλκοόλη, δινάτριο EDTA, βενζοφαινόνη-4, χρωστικές CI 16185 CI 19140 CI10020, διμεθικόνη, πανθενόλη

Τριαιθανολαμίνη: Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροποιητής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα σε άλας (stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σαν βάση για γαλάκτωμα. Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, αφυδάτωση στα μαλλιά και στο δέρμα. Μπορεί να είναι τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο.

Βενζυλική αλκοόλη: Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

popaganda.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τι κρύβεται στο ροζ ζελέ που «κοκάλωνε» τα εφηβικά μαλλιά μας;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.