Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών για την μονάδα Πτολεμαΐδας V

sillogos_ptixiouxon_mixanikon_dei

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών μετά από ενδελεχή εξέταση των μέχρι σήμερα δεδομένων και επίσκεψη του Προεδρείου επί τόπου στο εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας V, στις 4 Ιουλίου 2017, επισημαίνει την κρισιμότητα τήρησης του αρχικού συμβατικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του μεγαλύτερου και σημαντικότερου έργου κατασκευής Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής της Χώρας, Ισχύος 660MW και τιμήματος 1,5 δις Ευρώ, περίπου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Μονάδας είναι: Μονάδα Βάσης συνολικής ισχύος 660 MW με εγχώριο καύσιμο, Προβλεπόμενη Διάρκεια Λειτουργίας 35 χρόνια (220.000 ώρες), Βαθμός Απόδοσης 41,5%, Σωματίδια 10 mg/Nm3 (όριο νομοθεσίας 50), SO2 150 mg/Nm3 (όριο νομοθεσίας 400), ΝΟx 200 mg/Nm3 (όριο νομοθεσίας 400).

Οι εργασίες του εργοταξίου που απασχολεί σήμερα περίπου 600 εργαζόμενους και προβλέπεται μέχρι το ερχόμενο Οκτώβριο να απασχολήσει 1200, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Η δοκιμαστική λειτουργία σύμφωνα με τον αρχικό συμβατικό σχεδιασμό εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και η εμπορική του λειτουργία, τον Ιανουάριο του 2020.

Ανησυχία όμως προκαλεί η καθυστέρηση έναρξης κατασκευής των συνοδών έργων, εκτιμώμενης αξίας 400εκ ευρώ περίπου (πέραν του 1,4 δις του κυρίως έργου) και συγκεκριμένα η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και η σύνδεση του, η κατασκευή αυλής λιγνίτη, η αποκομιδή της τέφρας και ο αγωγός μεταφοράς νερού ψύξης.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Ανάδοχος αρχίζει να θέτει ζητήματα, π.χ. ζητώντας ηλέκτριση του ΑΗΣ, το Νοέμβριο του 2018.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΥΠΕΝ, Διοίκηση ΔΕΗ ΑΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ανάδοχο, κλπ, να συντονισθούν έγκαιρα και υπεύθυνα μεταξύ τους για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την υλοποίηση του έργου εντός των συμφωνημένων συμβατικών χρόνων, για την αποφυγή κοστοβόρων και προβληματικών καταστάσεων (αντιδικίες, ρήτρες, κ.α.) με τελικό χαμένο τον Έλληνα Καταναλωτή και τον Ομίλο ΔΕΗ.

Η έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση του έργου ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V είναι επιτυχία για τον Έλληνα Πολίτη και τον κάθε Πολίτη της Χώρας που επενδύει από το υστέρημά του στο έργο αυτό, μέσω του τιμολογίου κατανάλωσης Η.Ε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.