Ευρεία σύσκεψη του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα ροδάκινα και νεκταρίνια παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Μ. Δημητριάδηdimitriadis_mimis1Στις 26.7.2017 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα στην έδρα του ΕΛΓΑ με μοναδικό θέμα, τις ζημιές που προκάλεσε στα ροδάκινα και νεκταρίνια η πρωτοφανής βροχόπτωση που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της Κ.Μ. και Δ.Μ. Παρουσία βουλευτών Κοζάνης, Ημαθίας και Πέλλας, καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αγροτικών οργανώσεων Ημαθίας και Πέλλας.

Συστάθηκε ήδη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστημονική επιτροπή για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή των ροδακίνων, ώστε να είναι σαφές, ότι η ζημιά εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προς αποζημίωση.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, αγρότες, βουλευτές και εκπρόσωποι της Περιφέρειας υποστήριξαν την έκθεση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, όπου ευθέως συνάγεται, ότι οι ζημιές οφείλονται σε αίτια που τυγχάνουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμό του.

Επίσης ομόφωνα εκφράστηκε η πεποίθηση, ότι θα πρέπει να προστατευθεί η διαδικασία από «παρερμηνείες», προκειμένου να αποζημιωθούν, εκείνες οι ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών, που πραγματικά επλήγησαν.

Είναι αυτονόητο, ότι η διαδικασία πρέπει να προστατευθεί από τους αγρότες – πρώτα από όλους – και ότι αφορά, σε όλες τις περιοχές, που πραγματικά επλήγησαν.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές ανέφερε, ότι ο οργανισμός θεωρεί ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θεωρεί «άμεση» ζημιά σίγουρα το «σκάσιμο» των καρπών, αλλά επιφυλάχθηκε ως προς την καρπόπτωση και την αλλοίωση των καρπών, και ρητά δήλωσε, ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, που ήδη έχει συσταθεί από το ΥΠΑΑΤ – η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Παρόντες στη σύσκεψη, οι βουλευτές Κοζάνης Δημητριάδης Δημήτριος, Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης, και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, επίσης παρέστησαν η περιφερειακή σύμβουλος Π.Κ.Μ. Μαρία Ζωγράφου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Π.Κ.Μ Θεοφάνης Παπάς, ο εκπρόσωπος των ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, και πρόεδροι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών Ημαθίας και Πέλλας.

Οι Βουλευτές
Δημητριάδης Δημήτρης – Κοζάνης
Ουρσουζίδης Γιώργος – Ημαθίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.