«Η ιστορία μέσα από την υποκειμενική ματιά των εφήβων» συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ



kozmplouz-1-768x512

Η μουσική παράσταση «Και άλλαξε το δέρμα της η γη» φέρει την σκηνοθετική υπογραφή της Ελένης Ευθυμίου και κάνει πρεμιέρα στις 22 Ιουλίου, στην Αθήνα, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ΚΠΙΣΝ. Αποτελεί μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, η οποία αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτό το φιλόδοξο, ειδικού βάρους καλλιτεχνικό project. 16 έφηβοι, ηλικίας 13 ως 18 ετών, που αποτελούν τα μέλη της Ομάδας Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, την οποία έχει δημιουργήσει και επιμελείται η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ελένη Δημοπούλου, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών, ερευνούν, συλλέγουν ιστορίες, γράφουν κείμενα, για το πιο σημαντικό στοιχείο ταυτότητας του τόπου: την ενέργεια. Μουσική, κίνηση, λόγος, εικόνα σε ένα χορικό χωρίς πρωταγωνιστές και ρόλους, αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, μέσα από την υποκειμενική εφηβική ματιά, καταγράφοντας τη δική τους «ιστορία». Την ιστορία ενός τόπου σε συνεχή αλλαγή και τη μεταφορική του διάσταση, με την αναφορά στις αλλαγές στο σώμα ενός εφήβου.

Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθέτης και η Σοφία Ευτυχιάδου υπεύθυνη δραματολογικής επεξεργασίας της παράστασης μιλούν για τη συνεργασία που γέννησε ένα έργο με ιδιαίτερη δυναμική και καλλιτεχνική αξία, τόσο για την ποιότητά της, όσο και για τη σύνδεσή της με την κοινωνία, πλαισιωμένη παράλληλα από καταξιωμένους συντελεστές σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους ταλαντούχους αυτούς εφήβους να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα τους, εξερευνώντας νέα πεδία έκφρασης. Επιστήμη, έρευνα, τέχνη επιστρατεύτηκαν για να δημιουργήσουν ένα μικρό θαύμα, στην ξεχασμένη για πολλούς περιφέρεια κι αυτό είναι κάτι που τιμά και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που κλείνει τα 20 χρόνια παρουσίας του και την Εθνική Λυρική Σκηνή που εκτός από την εμπιστοσύνη και την στήριξη που παρέχει σε αυτό το εγχείρημα, φιλοξενεί την Ομάδα Νέων, 21-23 Ιουλίου, σε σεμινάρια, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν επίσης, άλλα τρία καλλιτεχνικά σχήματα της περιφέρειας: το Σ. Μου. Θ. Λάρισας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου από την Κέρκυρα, η Ομάδα “Αντίβαρο” από το Ρέθυμνο.

«Ζω, περιστρέφομαι. Είμαι κι εγώ σαν τον πυρήνα της Γης. Περιστρέφομαι κι αλλάζω χρώματα, γωνίες και ταχύτητες. Είμαι ο φλοιός της. Είμαι το χώμα που ανακατεύεται. Τη μία είμαι τρύπες βαθιά μέσα της, την άλλη είμαι βουνά ξερά και τώρα ανθίζω, είμαι καταπράσινες δασύτριχες πλαγιές. Ψηλώνω και φυτρώνω. Είμαι ο μαύρος λιγνίτης μέσα της. Είμαι ο θυμός μου. Είμαι έτοιμος να ανάψω φωτιά και να φωτίσω κάθε καινούργιο κύτταρό μου. Να κατακάψω ό,τι με εμποδίζει. Μέσα στις φλέβες μου κυλούν ορμητικά ποτάμια».

«Είναι μια παράσταση που μιλάει στην ανθρώπινη ψυχή» αναφέρει στη συζήτησή μας, η Σοφία Ευτυχιάδου, υπεύθυνη της δραματουργικής επεξεργασίας. «Με την Ελένη Δημοπούλου, θέλαμε να ασχοληθούμε με το δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, που αποτελεί και στοιχείο ταυτότητας του τόπου: την ενέργεια, αλλά δεν μας ικανοποιούσαν οι αρχικές μας ιδέες. Τον περασμένο Οκτώβριο καταλήξαμε λοιπόν, στο ό,τι η ιδανική συνθήκη για κάτι τέτοιο ήταν η υλοποίηση αυτής της ιδέας από τα νέα παιδιά που επί δύο και πλέον χρόνια, όπως λένε και τα ίδια το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι το σπίτι τους. Μια ομάδα ταλαντούχων εφήβων που αγαπούν το θέατρο ως τέχνη, αλλά και ζουν πραγματικά μέσα στον χώρο του Δη.Πε.Θε. , το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι αναπόσπαστο από τη ζωή τους. Όταν δεν παρακολουθούν εργαστήρια ή δεν έχουν πρόβες, θα τους βρεις να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο σε αυτό. Γίνονται ταξιθέτες, διακοσμητές, συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με αυτό, από οποιοδήποτε πόστο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.