Ο Λάζαρος Μαλούτας για τα εγκαίνια του Αρχοντικού της Πούλκως στη Σιάτιστα5fhjkdfhkfhkhfkjj

EΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ, ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΥΛΚΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ

ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΡΟ

Κοντά 300 χρόνια πριν, ο Βαλκάνιος πραματευτής Θόδωρος Εμμανουηλίδης από τη Σιάτιστα της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας, που έχτισε ένα αρχοντικό ψηλό, στολισμένο με ζωγραφιές και με καράβια και με λουλούδια και με την Πόλη ολόκληρη ζωγραφισμένη μαζί με τον Βόσπορο, και με τζάκια και με στεφάνια και γιρλάντες και ύστερα, όμως, το πούλησε στον συντοπίτη του, έμπορο καπνού Λάζαρο Πουλκίδη ή Πούλκο, στη Βιέννη, που το ήθελε για προίκα της κόρης του, της Ελένης. Εκείνος το πήρε, την προίκισε την Ελένη και έμεινε το αρχοντικό στα χρόνια που ακολούθησαν με τ’ όνομα.

«Το αρχοντικό της Πούλκως».

Φανταστείτε το λοιπόν σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο αρχιτεκτονικό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας, τις ιστορίες των Βαλκάνιων Πραματευτάδων από Σιάτιστα, Βλάστη, Καστοριά, Κοζάνη, όλη την περιφέρεια, τον εξαιρετικό πλούτο που συγκέντρωσε ο συμπατριώτης μας Φάνης Πάμπας στην Βιέννη από την ζωή και τη δράση των Ελλήνων στη μεσευρώπη, την τεκμηριωμένη μυθιστοριογραφία του Νίκου Θέμελη (Ανατροπή, Αναζήτηση κα), τα κειμήλια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Φανταστείτε όλον αυτόν τον πλούτο να αναδειχτεί και να δικτυωθεί, τι πλούτο, τι δυναμικό, τι ταυτότητα αποτελεί για τον τόπο μας.

Φανταστείτε όλο αυτόν τον πλούτο να τον περιελάμβαναν στο δυναμικό της περιοχής τα Αναπτυξιακά συνέδρια, που δυστυχώς αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, και να δρομολογούσαν την ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.