Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή: Πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονίαdei_monada_2017

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 6256/09.06.2017, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ στην Δυτική Μακεδονία τα οποία πληθαίνουν, η οποία παραμένει αναπάντητη από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.

Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Πληθαίνουν ανησυχητικά τα εργατικά ατυχήματα (θανατηφόρα και μη) στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Γενεσιουργός τους αιτία η εντατικοποίηση της εργασίας με δουλειά για 10ωρα και 12ωρα, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Συνθήκες που επιβάλλονται από την πολιτική απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας, που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία περιορίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και νομοθετεί πλαίσιο μεγαλύτερης ασυδοσίας προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων.

Τον τρέχοντα μήνα, έχουν ήδη σημειωθεί δύο νέα εργατικά ατυχήματα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα. Την Τρίτη 6 Ιούνη σημειώθηκε το πρώτο εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Μελίτη, στην περιοχή της Π.Ε. Φλώρινας. Ο 49χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών από την Κοζάνη, μετά την απόθεση λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ, τραυματίστηκε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να προκληθούν κατάγματα γνάθου και προσώπου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στους οδηγούς συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, όπως για παράδειγμα σε αποθέσεις με φορτηγά, όπου πολλές φορές δεν υπάρχει κουμανταδόρος, με αποτέλεσμα τις ανατροπές οχημάτων που οφείλονται στην πίεση για ένα παραπάνω δρομολόγιο, στα κακοσυντηρημένα οχήματα, στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κ.α.

Αμέσως την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 7 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, το δεύτερο εργατικό ατύχημα, με σοβαρό τραυματισμό στον ώμο και το ισχίο εργαζόμενου στην «RECO BETON», ο οποίος βρισκόταν σε πλατφόρμα και βρέθηκε στο κενό όταν προσέκρουσε πάνω της φορτίο γερανού. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ήδη από την αρχή της κατασκευής του εργοταξίου έχουν σημειωθεί περισσότερα από 30 εργατικά ατυχήματα, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι εκβιάζονται ώστε να μην δηλώνονται τα ατυχήματα.

Να σημειωθεί πως παρ’ όλο που το Κόμμα μας έχει αναδείξει και στη Βουλή με πληθώρα ερωτήσεων, το θέμα των εργατικών ατυχημάτων στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για:
• Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και να αποδοθούν οι ευθύνες.
• Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ.
• Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
• Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που συμβάλλουν στη διεύρυνση των ατυχημάτων.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.