Τα εγκαίνια του αποκατεστημένου Αρχοντικού Πούλκως στη Σιάτιστα – Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση



DSC_0039

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Ημαθίας, καθώς και το Δήμο Βοΐου, τα εγκαίνια του αποκατεστημένου Αρχοντικού Πούλκως, στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου Κοζάνης.

Το αρχοντικό της Ελένης Πούλκως (ή Πουλκίδη) βρίσκεται στη συνοικία Γεράνεια και άρχισε να χτίζεται το 1752. Αποτελεί εξαίρετο αρχιτεκτονικό δείγμα της μεγαλοαστικής τάξης της Σιάτιστας κατά τον 18ο αιώνα. Φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού.

DSC_0067

Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Πούλκως πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007- 2013, και συγχρηματοδοτήθηκε με 1.5 εκατομμύριο ευρώ από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε από την πρώην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ με τη λειτουργία του υφιστάμενου από το 2014 Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, τις εργασίες συνέχισε και ολοκλήρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Την ευθύνη του Αρχοντικού φέρει από την ολοκλήρωση του και εξής η χωρικά αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

DSC_0086

Το έργο παρουσίασε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία έκανε και την ξενάγηση στο εσωτερικό του Αρχοντικού, ενώ γενικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική της περιοχής, προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και θέματα που απασχολούν την Εφορεία στην περιοχή του Βοΐου παρουσίασε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη. Μεταξύ άλλων τονίστηκε, η ανάγκη ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων για τη διάσωση, την προστασία και την προβολή των αρχοντικών της Σιάτιστας, τα οποία σε συνδυασμό με τα πανέμορφα «πέτρινα χωριά» του Βοΐου επιβάλλουν την επιλογή, από την Πολιτεία, της Αρχιτεκτονικής ως το επίκεντρο για την ανάπτυξή της περιοχής, και δη την τουριστική, ώστε αυτή να πάρει την υψηλή θέση που της αρμόζει στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

DSC_0091

Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ζητήματα της περιοχής έθεσε ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβαστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, καθώς και ο παριστάμενος βουλευτής κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Κοζάνης Χαρά Στυλιανάκου, η οποία επωμίστηκε και την κύρια ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης.

DSC_0096

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων οργανώσεων, καθώς και πλήθος πολιτών της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής. Τους ευχαριστούμε όλους για την παρουσία τους, με την οποία λάμπρυναν την εκδήλωση.

Η ΕΦΑ Κοζάνης ενημερώνει το κοινό πως το Αρχοντικό Πούλκως, για λίγο χρονικό διάστημα, έως ότου διευθετηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, θα είναι ανοιχτό στο κοινό μόνον κατόπιν συνεννοήσεως. (τηλ.επικ.: 24610/25903, κ. Κ. Μυλωνά)

Το εισιτήριο ανέρχεται στα 2 ευρώ, και μειωμένο στο 1 ευρώ, ενώ ισχύουν και εισιτήρια ελευθέρας.

DSC_0135

DSC_0147

DSC_0165

DSC_0200

DSC_0202

DSC_0205

DSC_0218

DSC_0236

DSC_0270

DSC_0343

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.