Συνεχίζονται οι προβολές θερινού σινεμά στο στέκι του Φιλοπρόοδου



5teyetuyjike6tkj6detuktdeuytrywΜε ένα σχεδόν ξεχασμένο αριστούργημα του κορυφαίου σκηνοθέτη Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις καλοκαιρινές του προβολές, αυτή την Τετάρτη 28-6-2017, στις 9:30 μ.μ., στην αυλή του Φιλοπρόοδου.

Η «ατιμασμένη» (Dishonored -1931) μια συναρπαστική κατασκοπική περιπέτεια με την θρυλική γόησσα της κλασικής περιόδου του Χόλιγουντ, Μάρλεν Ντίτριχ, σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους της καριέρας της και πλάι της τους Βίκτορ Μακ Λάγκεν, Γκούσταβ Φον Σέιφερτιτζ και Γουόρνερ Όρλαντ.

Στη Βιέννη του 1915, η χήρα ενός Αυστριακού στρατιωτικού εισέρχεται στην Αυστριακή Μυστική Υπηρεσία ως κατάσκοπος με το όνομα X-27. Παρακινείται να χρησιμοποιήσει όλη τη θηλυκότητα και γοητεία της για να σώσει την Αυστρία και πετυχαίνει να αναγκάσει τον Συνταγματάρχη Φον Χίντοου να ομολογήσει την προδοσία του απέναντι στην πατρίδα και να αυτοκτονήσει. Στη συνέχεια η X-27 προσπαθεί να εμπλέξει τον Ρώσο συνεργάτη του Φον Χίντοου, τον συνταγματάρχη Κρανάου, ο τελευταίος αρχικά της ξεφεύγει, στην πορεία όμως εμφανίζεται στο διαμέρισμα της. Εκεί εντοπίζει τις εντολές που έχει η X-27 να μεταβεί στο ρωσικό στρατόπεδο στο Μπορισλάβ, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, για να ανακαλύψει τη θέση και τα σχέδια του ρωσικού στρατού.

Η τρίτη κατά σειρά, από τις εφτά, που γύρισε ο Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ με την ηθοποιό-φετίχ του, Μάρλεν Ντίτριχ και σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες της συνεργασίας τους, δυστυχώς όμως από τις λιγότερο γνωστές τους. Εντυπωσιακή χρήση του φωτισμού, ατμοσφαιρικά πλάνα, πολυτελή κοστούμια της πρωταγωνίστριας, πρωτοποριακό για την εποχή του μοντάζ, κλιμακούμενο σασπένς που καταλήγει σε ένα συγκλονιστικά κυνικό φινάλε. Για τον πρώτο αντρικό ρόλο υποψήφιος ήταν αρχικά ο Γκάρι Κούπερ, που ωστόσο δεν ήθελε να ξαναδουλέψει με τον Στέρνμπεργκ και τη θέση του πήρε ο Βίκτορ Μακ Λάγκεν, σπουδαίος ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, που όμως δεν φαίνεται ιδιαίτερα άνετος με τον ήχο. Σε αντίθεση με τη Ντίτριχ, που ενώ στην κυριολεξία δεν διατυπώνει καν μια ολοκληρωμένη πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, κλέβει την παράσταση και σηκώνει την ταινία επάνω της, πράγμα που αποδεικνύει και τον θαυμασμό του σκηνοθέτη προς το πρόσωπό της, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο τελευταίος αγνοεί την πλοκή της ταινίας υπέρ της εξεύρεσης νέων και όσο γίνεται πρωτότυπων τρόπων παρουσίασης της. Τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της εποχής.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9:30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Επίσης, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στις 9.30 μ.μ στην αυλή του Φιλοπρόοδου.

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.