Μακεδονικά κρασιά: Όταν η ιστορία και παράδοση συναντά τη σύγχρονη καινοτομία



dtumtyumutmut

Σήμερα η Μακεδονία αποτελεί μία από τις παλαιότερες και καλύτερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Οι πόλεμοι, η μετανάστευση και η καταστροφικές κλιματικές συνθήκες επιβράδυναν ην ανάπτυξη του μακεδονικού κρασιού στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά μετά την ανασύνθεση των αμπελώνων και την έντονη επένδυση στη σύγχρονη τεχνολογία, τα μακεδονικά κρασιά έχουν ανακτήσει την γοητεία και την εκτίμησή τους παγκοσμίως.

Η Νάουσα, που βρίσκεται στις πλαγιές του Βέρμιου, ήταν μια από τις πρώτες περιοχές που καταγράφηκαν στην Ελλάδα και παράγει νόστιμα, γεμάτα κρασιά από από την ντόπια ποικιλία, το Ξινόμαυρο. Αυτό το σταφύλι καλλιεργείται επίσης και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και δίνει ελαφριά, φρουτώδη κόκκινα και ευχάριστα αφρώδη και ροζέ κρασιά. Στην καρδιά της απομακρυσμένης περιοχής Αμύνταιο, ο ειδικός του Bordeaux, Άγγελος Ιατρίδης, επέλεξε να το φυτέψει στους αμπελώνες του, συνδυάζοντας την κλασσική παράδοση με τη σύγχρονη καινοτομία. Ο συνδυασμός αμπελώνων με βόρεια έκταση, αμμώδη εδάφη, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και τις αποδεδειγμένες οινολογικές ικανότητες του Ιατρίδη έχουν δημιουργήσει σύγχρονα κρασιά που παράγονται τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Οι αμπελώνες που περιβάλλουν το Μετόχι της Χρωμίτσας, ιδιοκτησίας της Μονής Αγίου Παντελεήμονα, καλλιεργούνται από τον Ευάγγελο Τσαλάνλη. Η περιοχή εκτείνεται σε μια έκταση 80 εκταρίων κατά μήκος των πλαγιών του Αγίου Όρους. Αυτοί οι αμπελώνες, είναι απομονωμένοι από άλλες γεωργικές περιοχές, παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την πρακτική της βιολογικής καλλιέργειας. Σε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα, τα κρασιά παγκόσμιας κλάσης παράγονται από μια προσεκτική επιλογή των ιθαγενών και των διεθνών σταφυλιών.

Στην Επανομή, μόλις λίγα μίλια νοτιοδυτικά της γοητευτικής πόλης της Θεσσαλονίκης, ο ειδικός του Bordeaux, Ευάγγελος Γεροβασιλείου, έχτισε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο. Το ήπιο τοπικό κλίμα, η άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα και τα αμμώδη εδάφη, αναδεικνύουν τις καλύτερες ποιότητες στα σταφύλια που καλλιεργούνται εδώ, τα οποία παράγουν μια σειρά κρασιών παγκόσμιας κλάσης.

Και μην ξεχνάτε την μεγάλη θρεπτική αξία του κρασιού. Η λειτουργία του ως φυσικός λιποδιαλύτης βοηθά το σώμα να αποβάλει το λίπος αλλά και την καρδιά μας να λειτουργεί καλύτερα.

Lithos Digital

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.